Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Srijeda, 05 Listopad 2022

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana 07.10.2022.(petak)

Published in Nove Vijesti
Srijeda, 05 Listopad 2022 20:25

Novosti iz ZDK za mjesec listopad 2022. godine

Novosti za dan 28.10.2022. godine

Published in Nove Vijesti
Srijeda, 05 Listopad 2022 06:21

Završen 10. VaClaF

Od 15.9. do 1.10. fantastičnim koncertima VaClaF je proslavio svoj 10. jubilej te unatoč i uprkos svim nedaćama i nepovoljnim uvjetima predstavio odličan program i sjajne domaće i međunarodne umjetnice i umjetnike.

“Back to the Future” festivalski moto započeo je koncertima otvorenja u Varešu i Zenici sa sjajnim puhačkim kvintetom bečkog WISE: Wien International Soloists Ensemblea, u kojem su uz A. Nikolić kao solisticu na violini nastupili Pablo Carpio Hernandez (flauta, Španjolska/Austrija), Ivana Nikolić (oboa, BiH/HR/AT), Yolotzin Cruz Cedillo (fagot, Meksiko/AT), Jason Pfiester (horna, SAD/AT) i Ayaka Matsudomi (klarinet, Japan/AT) te izvrsno izveli djela varešanina Mile Cipre, uz djela AT kompozitora G. von Einema, J. Straussa i H. Gattermeiera te hrvatskog kompozitora Borisa Papandopula koji je velik dio svog radnog vijeka proveo i u Sarajevu.

Nastavak festivala pripao je sjajnim mladim gitaristima, dobitnicima nagrade VaClaF Rising Stars u suradnji s Tuzla Guitar Weekom, Arminu Smajiću iz Tuzle i Vuku Vukajloviću iz Beograda koji su svojim izvrsnim, virtuoznim i zrelim nastupima, iako im je tek 17 godina, apsolutno oduševili brojnu varešku publiku.

U srijedu, 21.9. imao je zatim VaClaF koncert i u Sarajevu, gdje su se publici prvi put predstavile zajedničkim muziciranjem Etleva Radomi Karadža (viola), Nejla Komar (violončelo) i Andrea Nikolić (violina) kao Kamerata Balkanika Trio te svojim istančanim muziciranjem vrhunskih umjetnica svjetskog kalibra oduševile Sarajevsku publiku. Koncert je održan u kooperaciji s ArtLink fondacijom i festivalom Grad.

Odmah sljedeći dan, u četvrtak 22.9. u Radničkom domu u Varešu nastupili su mladi vareški muzičari, učenici Muzičke škole te mladi rokeri, njih tridesetak pod koordinacijom prof. Sanjina Babovića te prvi put za 10. obljetnicu Festivala zajednički muzicirali i predstavili se pred ispunjenom dvoranom roditelja i prijatelja u Varešu.

Drugi festivalski vikend, točnije nedjelja 25.9., pripao je sjajnoj kinesko-francuskoj umjetnici Wu Bing, koja je na pipi – kineskoj lutnji koja svoje korijene vuče i 4. stoljeća n.e., muzicirala i u prekrasnoj vareškoj prirodi na Strici i Zarudju u sklopu muzičko-poetsko-kulinarske šetnje, a navečer oduševila međunarodnu publiku u Varešu koja je ispunila prekrasnu staru crkvicu sv. Mihovila kako bi uživala u njezinom fascinantnom umijeću. U par djela pridružila joj se i A. Nikolić na violini, a jedinstvenu atmosferu nije mogla pokvariti ni hladnoća koja je tih dana snažno obavila Vareš. Bio je to zaista koncert za pamćenje.

Pretposljednji koncert ovogodišnjeg VaClaF-a održale su sarajevske umjetnice i profesorice na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Belma Šarančić (harmonika) i Belma Alić (violončelo) te programom sastavljenim od isključivo suvremenih djela pomaknule granice repertoara te publici priuštile jedno posebno i novo iskustvo u utorak 27.9. Svi koncerti popraćeni su izložbom plakata svih dosadašnjih festivala na slikarskim platnima.

Završni, Miholjski koncert uvijek je poseban događaj u okviru Vareš Classic Festivala. Ne samo zato što je to muzički događaj koji je prethodio ideji održavanja ovog izvrsnog muzičkog festivala, nego i zato što se njim zaokružuje ovaj – nećemo pretjerati – višednevni praznik muzike.

U skladu s tim, ovaj završni koncert uvijek ponudi i poseban program – kako u izvođačkom, tako i repertoaskom smislu. Ovogodišnji, kojim je označen kraj 10. jubilarnog izdanja VaClaFa, održan 1. 10. 2022. u Župnoj crkvi sv. Mihovila, ostaće zasigurno u trajnoj uspomeni svima, a zaslužuje i da uđe u anale. Naime, bilo je to prvo gostovanje Sarajevske filharmonije u Varešu. Naš orkestar, uoči svoje stote godišnjice, tako je, na najbolji način, uveličao, također značajnu obljetnicu Festivala. 10 godina, možda u svjetskim okvirima nije mnogo, ali u domaćim je, skoro ravno poduhvatu. To najbolje znaju svi oni koji se bave organizacijom kulturnih i umjetničkih manifestacija, što

podrazumijeva „borbu“ za razumijevanje važnosti, dobivanje novčane potpore, ponekad i prostora za vježbanje i koncertnu izvedbu i svega što se svrstava pod logistika (smještaj, prijevoz, štampanje materijala, oglašavanje). Sve to, zajedno sa malobrojnom ekipom uspjela je umjetnička direktorica Andrea Nikolić, osmislivši i program i obezbijedivši odlične goste-umjetnike. I sve je realizovano na najbolji način.

Program svečanog završnog koncerta činila su djela kompozitora raznih podneblja i epoha – od klasike do našeg vremena. Pored Mozartovog Koncerta za obou i orkestar, uvrštena je i Ave Maria, Dore Pejačević; Il tramonto - Poemetto lirico za mecosoprana i orkestar, Ottorina Respighija, Haydnova Simfonija broj 103 i djelo specijalno komponovano za festival – „Vareš Concerto“, za violu i orkestar Gabriele Proy, koje je imalo svoju praizvedbu. Ovakava raznovrstan i kompleksan program bio bi iznenađenje i pravi poklon i za publiku koja redovno pohodi koncerte umjetničke muzike, budući da neka nismo nikada ili smo rijetko imali priliku da čujemo.

Kao solistice, nastupile su oboistkinja Ivana Nikolić, mecosopranistkinja Martina Menegon, a Andrea Nikolić- u trostrukoj ulozi: kao violistkinja, violinistkinja i koncertmajstorica jednog dijela koncerta. Svaka od njih, kao posvećene umjetnice,učinile su da ova djela zazvuče na najbolji način.

Orkestar Sarajevske filharmonije, koji je na početku nove sezone već imao niz nastupa u mjesecu septembru, našao je i vremena i snage i dobro se pripremio za ovaj nastup, pa je zvučao skladno, usaglašeno i svježe. Tome je, bez sumnje doprinijela i odlična saradnja sa Maestrom Mladenom Tarbukom, koji je sa malo proba – postigao mnogo. Energija i razumijevanje, uspostavljeno između dirigenta i našeg orkestra, bilo je više nego očito na samom nastupu: skoro je bila opipljiva radost zajedničkog muziciranja Sarajevske filharmonije i Maestra Tarbuka, inače rođenog Sarajlije, kome je ovo bio prvi

profesionalni angažman sa našim orkestrom nakon više od dvije decenije. Kratkim i zanimljivim uvodom u svaku od kompozicija, dirigent je slušaoce vodio kroz ovaj koncert. Koliko je večer bila uspješna, svjedočio je iskreni i snažni aplauz na kraju uz stajaće ovacije oduševljenih posjetioca.

Posebno su nas dirnule riječi dvije gospođe iz publike. Naime, ovo je bio njihov prvi živi susret sa orkestrom, a opisale su ga kao za njih nezaboravni i za Vareš veliki događaj, izrazile veliku zahvalnost i nadu da će se ponoviti.

Sa nadom da će Sarajevska filharmonija ponovo doći do Vareša, da će put i drugim umjetnicima biti olakšan boljim razumijevanjem i potporom, upućujemo najiskrenije čestitke za deseto izdanje Vareš Classic festivala i sa nestpljenjem očekujemo sljedeće.

IMG5085-VaclafZavrsni2022
IMG5104-VaclafZavrsni2022
IMG4361-VaclafZavrsni2022
IMG4799-VaclafZavrsni2022

Published in Ostale Vijesti

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3192

Jučer 8359

Ovaj Tjedan 25963

Ovaj Mjesec 232596

Ukupno 14240550

Currently are 170 guests and no members online