Print this page

Novosti iz ZDK za mjesec siječanj 2023. godine

06 Sij 2023
788 times

Novosti za dan 31.01.2023. godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ ODRŽALA KONSULTACIJE SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA OBRAZOVANJA

Sastankom s predstavnicima Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja i Samostalnog sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja i odgoja Zeničko-dobojskog kantona, premijerka Amra Mehmedić nastavila je konsultacije sa sindikatima zaposlenih koji primaju platu iz Budžeta ZDK-a o utvrđivanju osnovice i platnog boda za 2023. godinu.

Istakla je da su ove konsultacije prilika da se sagledaju stavovi i zahtjevi sindikata u vrijeme dok traje izrada Budžeta ZDK-a za 2023. godinu, te da će osnovni prioritet prilikom razmatranja sindikalnih zahtjeva biti stabilizacija budžeta i očuvanje budžetske likvidnosti.

Sastanku su prisustvovali ministrica finansija Dženana Čišija, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić i ministar za pravosuđe i upravu Edin Hasaničević.

Premijerka je jučer održala sastanak s predstavnicima Sindikalne organizacije kantonalnih organa državne službe ZDK-a, a do kraja sedmice planiran je sastanak sa Sindikatom Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a.

Press služba ZDK

 

PREMIJERKA MEHMEDIĆ RAZGOVARALA S ČLANOVIMA REPREZENTACIJE SJEDEĆE ODBOJKE BIH

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić, zajedno s ministricom finansija Dženanom Čišijom i ministricom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženkom Subašić, razgovarala je danas s predstavnicima Saveza sjedeće odbojke ovog kantona i članovima najtrofejnije nacionalne reprezentacije o aktivnostima i problemima u radu ovog saveza.

Predsjednik Saveza sjedeće odbojke ZDK i BiH Hajrudin Zekić rekao je da Zeničko-dobojski kanton, zajedno sa Kantonom Sarajevo i Tuzlanskim kantonom, predstavlja nukleus sjedeće odbojke i državne reprezentacije, koja je višestruki svjetski i evropski prvak, prvenstveno zahvaljujući kontinuiranoj i značajnoj podršci Vlade ZDK-a.

Premijerka Mehmedić zahvalila se Savezu sjedeće odbojke, a posebno treneru Nedžadu Salkiću te reprezentativcima Nizamu Čančaru, Edinu Džinu, Edinu Mrkaljeviću i Arminu Šehiću, što na najbolji način u svijetu predstavljaju ovaj kanton i državu Bosnu i Hercegovinu.

Najavila je da će Vlada nastojati da u Budžetu za 2023. godinu, čija je izrada u toku, za invalidski sport planira sredstva na nivou prošlogodišnjeg budžeta, uz određena poboljšanja koja će unaprijediti model finansiranja cjelokupnog sporta u ovom kantonu.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prošle godine je za sport izdvojila 1,2 miliona KM, od čega je samo samo za invalidski sport iz budžeta Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport izdvojeno 102.000,00 KM.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 30.01.2023. godine

VLADA I SINDIKATI ZAPOČELI KONSULTACIJE O UTVRĐIVANJU OSNOVICE I PLATNOG BODA

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić započela je konsultacije sa sindikatima zaposlenih koji primaju plate iz Budžeta ZDK-a, a u vezi utvrđivanja osnovice i platnog boda za 2023. godinu.

Prvi sastanak održan je danas s predstavnicima Sindikalne organizacije kantonalnih organa državne službe ZDK-a, koje je predvodio Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u Federaciji BiH.

Tokom sedmice planiran je sastanak sa predstavnicima sindikata zaposlenih u obrazovanju te Sindikata Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a.

Premijerka Mehmedić je rekla da je Vlada posvećena socijalnom dijalogu te da su ove konsultacije prilika da se sagledaju zahtjevi sindikata vezani za osnovicu i platni bod, u vrijeme dok traje izrada Budžeta ZDK-a za 2023. godinu.

Naglasila je da je prioritet Vlade stabilizacija i očuvanje likvidnosti Budžeta ZDK-a, te da će Vlada, vođena tim ciljevima, razmotriti zahtjeve sindikata.

Sastanku su prisustvovali i ministrica finansija Dženana Čišija i ministar za pravosuđe i upravu Edin Hasaničević.

Press služba ZDK

 

DEMANT

„Ovim putem želim da iskoristim svoje zakonsko pravo i uputim demant na netačne navode iznesene u objavama pojedinih portala. Apsolutno je netačan, neistinit i maliciozan navod o postojanju e-maila sa naredbom uposlenicima Ministarstva finansija Zeničko-dobojskog kantona u kome se eksplicitno navodi, kako se želi prikazati, da su u svom radu obavezni koristiti isključivo bosanski jezik. Smatram da se radi o izrazito senzacionalistički nastrojenoj vijesti, s pokušajem diskreditacije moje ličnosti, rada i prikaza stvarnih informacija netačnim.

Zakonom je propisano parvo na korištenje jednog od službenih jezika u Bosni i Hercegovini svim uposlenicima, pa tako i ministru/ici. Obzirom da se služim bosanskim jezikom, stava sam da svi zvanični dokumenti koji se upućuju iz Ministarstva finansija, a koje ja potpisujem, trebaju biti na bosanskom jeziku.

Takva formulacija ne isključuje pravo ostalih službenika Ministarstva finansija Zeničko-dobojskog kantona da se služe nekim drugim službenim jezikom u svakodnevnom radu.

U svom radu sam se obavezala poštovati pozitivne propise Bosne i Hercegovine, međunarodne konvencije o ljudskim pravima i, kao najvažnije, Ustav BiH, što je uvijek bilo i bit će osnov i uporište mog rada, tako da kategorički demantujem senzacionalistički navod da se radilo o izričitoj, pisanoj instrukciji da se koristi samo jedan službeni jezik.

Navedenu vijest smatram tendencioznim pokušajem diskreditacije, kako moje ličnosti, tako i politike koju zastupam, kao i političke stranke iz koje dolazim, a koja je predmetom svakodnevnih napada, koji dolaze baš iz političkih grupacija koje se lažno prikazuju kao predvodnici politika koje se zalažu za poštivanje ustavnih odredbi Bosne i Hercegovine i legalno i legitimno izabranih funkcionera u državnim institucijama.“

Dženana Čišija, ministrica finansija Zeničko-dobojskog kantona

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 25.01.2023. godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ PRIMILA U NASTUPNU POSJETU KOMANDANTA LOT EUFOR-a U ZENICI

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić primila je u nastupnu posjetu komandanta LOT EUFOR-a Zenica i predstavnika Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini, majora Ajhana Demirdžija (Ayhan Demirci) sa saradnicima.

Major Demirdži, koji je preuzeo dužnost prije četiri mjeseca, poželio je puno uspjeha premijerki i članovima nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona, naglasivši da je Turska vojna misija u BiH otvorena za nastavak saradnje na zajedničkim projektima, posebno u oblasti obrazovanja i zdravstva.

Premijerka Mehmedić se zahvalila Turskoj vojnoj misiji i LOT EUFOR-a Zenica na dosadašnjoj saradnji i realiziranim projektima u oblasti obrazovanja ZDK-u, istakavši da je Vlada koju predvodi, a koja po prvi put od formiranja ovog kantona ima četiri žene, opredijeljena za proširenje saradnje s Republikom Turskom, a posebno u oblasti ekonomije i privlačenja investicija u BiH.

Istakla je da ulaganja u obrazovanje, nauku, kulturu i sport predstavljaju dugoročnu investiciju kojom se poboljšava položaj mladih u BiH.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 24.01.2023. godine

U ZDK ZA SEDAM DANA POTVRĐENO 25 NOVIH SLUČAJEVA KORONA VIRUSA

U Zeničko-dobojskom kantonu je u periodu od 16. do 22. januara potvrđeno 25 novih slučajeva korona virusa, što čini dnevni prosjek od četiri slučaja. Sedmicu ranije ukupan broj pozitivnih je bio 28, a sedmicu prije toga 41 - navodi se u informaciji o epidemiološkoj situaciji koju je sačinio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), a na današnjoj sjednici razmatrao Krizni štab (KŠ) Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Prema podacima INZ-a, do sada je testirano ukupno 139.903 uzorka, a virus SARS-CoV-2 je potvrđen kod ukupno 39.172 osobe.

U proteklih šest sedmica prijavljeno je osam smrtnih ishoda, od kojih jedan u zadnjoj sedmici, a radi se uglavnom o osobama starije životne dobi sa komorbiditetima. Tako ukupan broj smrtnih ishoda zaključno s 23. januarom iznosi 1.774.

U bolničkim ustanovama na dan 22. januar bilo je hospitalizirano 11 pacijenata.

Krizni štab je zaključio da svi pokazatelji na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija s aspekta korona virusa i dalje zadržavaju trend niskih vrijednosti te da je aktivnost virusa sa trenutno predominirajućim podvarijantama još uvijek na niskom nivou, ali je očigledno da virus i dalje predstavlja opasnost za ranjive grupe.

-Zbog toga i zbog niske provakcinisanosti protiv korona virusa te predominacije podvarijanti Omikron soja virusa BQ.1 i xBB.1.5, zajedno sa povećanom aktivnošću gripe i drugih akutnih respiratornih infekcija, neophodno je i dalje praćenje epidemiološke situacije i pravovremeno reagovanje na moguće promjene - zaključio je Krizni štab.

Krizni štab je izvršio raspodjelu zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu 3.850 antigenskih testova za koronavirus doniranih od Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Krizni štab je usvojio prijedlog naredbi s epidemiološkim mjerama, koje će biti upućene na usvajanje Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

 

MINISTAR ŠIBONJIĆ RAZGOVARAO S DELEGACIJOM UDRUŽENJA PRIVREDNIKA BIZNIS CENTAR JELAH TEŠANJ

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić razgovarao je u sjedištu ovog ministarstva s predstavnicima Udruženja privrednika Biznis centar Jelah - Tešanj, predsjednikom Safetom Mašićem i potpredsjednikom Samirom Kantićem.

Razgovarano je stanju u privredi općine Tešanj, radu i planovima ovog udruženja, s naglaskom na predstojeći Međunarodni sajam privrede koji će se održati od 24. do 27. maja ove godine.

Ministar Šibonjić se zahvalio na posjeti, istakavši da je svjestan da je Tešanj, sa preko 12.000 zaposlenih, 2.500 registriranih privrednih subjekata i najvećom stopom izvoza, jedna od najbitnijih karika u lancu razvoja privrede Zeničko-dobojskog kantona.

-Ministarstvo će i dalje stajati na raspolaganju svim svojim kapacitetima, kako bi se poboljšala saradnja i olakšalo poslovanje naših privrednika, a posebno kako bi se poboljšalo stanje u industrijskim zonama u čitavom kantonu - rekao je ministar Šibonjić.

Najavio je da će se Ministarstvo privrede uključiti i finansijski podržati organizaciju predstojećeg Međunarodnog sajma privrede, kao jedinog međunarodnog sajma u ovom kantonu.

Press služba ZDK

 

PREMIJERKA MEHMEDIĆ UPRILIČILA PRIJEM ZA GRADONAČELNIKE I OPĆINSKE NAČELNIKE

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić upriličila je prijem za gradonačelnike i općinske načelnike, s ciljem da se čelnici lokalnih zajednica u ovom kantonu upoznaju sa članovima vlade koju predvodi te sagledaju mogućnosti unapređenja međusobne saradnje.

Prijemu su prisustvovali ministri u Vladi ZDK te predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević.

Premijerka Mehmedić je naglasila da je svjesna da se u lokalnim zajednicama rješavaju sva pitanja i problemi koje građani imaju, tako da gradonačelnici i načelnici imaju jako težak posao i odgovornost za sve ono što se dešava u njihovim sredinama.

-Mi kao nova vlada zaista želimo da gradimo partnerske odnose, razgovaramo i komuniciramo sa svim gradonačelnicima i načelnicima kako bi se svi potrudili da napravimo veliki iskorak i osiguramo što kvalitetnije uslove za život građana u cijelom Zeničko-dobojskom kantonu - rekla je premijerka Mehmedić.

Najavila je da će Vlada već idućeg mjeseca započeti posjete svim gradovima i općinama u ovom kantonu, s namjerom da razgovaraju o kapitalnim projektima od interesa i značaja za lokalne zajednice.

Press služba ZDK

Novosti za dan 23.01.2023. godine

U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA U ZDK POČELA NASTAVA U DRUGOM POLUGODIŠTU

U 60 osnovnih i 30 srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, koje rade po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, počela je nastava u drugom polugodištu školske 2022/2023. godine. Posljednji dan nastave u okviru prvog polugodišta đaci su imali 30. decembra 2022. godine.

Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić rekla je da za sada nema značajnijih problema kada je u pitanju sam odlazak u školu, izuzev što u određenim mjestima u Maglaju postoji problem organiziranog prevoza đaka.

Naglasila je da su vremenski uslovi za sada povoljni te da su sve škole koje koriste pelet i ugalj opskrbljene s dovoljnim količinama energenata.

Ipak, dodala je, probleme bi mogao izazvati izostanak većeg broja nastavnog kadra zbog sezonske gripe.

-U narednim danima kada prikupimo više informacija preko Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, vidjet ćemo da li ćemo moći da nastavimo polugodište ili će doći do kraće pauze, koju bi djeca iskoristila da provedu više vremena na snijegu, a naši nastavnici i učitelji se oporavili i bili spremni za nastavu - rekla je ministrica Subašić.

Svim učenicima i nastavnicima poželjela je sretan početak nastave u drugom polugodištu.

Učenici škola u kojima se nastava odvija po Nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, a koji su, zbog praznika Božića, na raspust otišli 23. decembra, u školske klupe su se vratili 16. januara.

U osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu do kraja školske godine đaci će imati i proljetni raspust, koji će za sve učenike biti realiziran od 27. do 31. marta.

Press služba ZDK

 

MINISTAR SIROVICA RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA SPORTSKIH SAVEZA I KLUBOVA OSOBA SA INVELIDITETOM

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica održao je radno-konsultativni sastanak s predstavnicima sportskih saveza i sportskih klubova osoba sa invaliditetom iz ovog kantona na kojem je razgovarano o njihovim aktivnostima i planovima u 2023. godini.

Ministar Sirovica je podsjetio da Zakon o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica predviđa sufinasiranje invalidskog sporta preko invalidskih saveza, klubova i pojedinaca - ratnih vojnih invalida, naglasivši da resorno ministarstvo i Vlada Zeničko-dobojskog kantona žele da u 2023. godini naprave iskorake koji će intenzivirati njihove aktivnosti te poboljšati kvalitet sportskih manifestacija invalidskog sporta.

Samira Đidić iz Kluba invalidske košarke "Bosna" Zenica, u ime saveza i sportskih klubova, zahvalila se resornom ministru na prijemu, izrazivši nadu da će nastaviti dobru saradnju sa Ministarstvom za boračka pitanja, što će doprinijeti jačanju invalidskog sporta kao jednog od najboljih modela za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 18.01.2023. godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ RAZGOVARALA S DELEGACIJOM EBRD-A O PROJEKTIMA U ZDK-U

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić razgovarala je s direktoricom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuelom Naessl o projektima u ovom kantonu koji se finansiraju sredstvima EBRD-a.

U fokusu razgovora bio je Projekt energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica, čija je implementacija u toku, a koji podrazumijeva temeljitu rekonstrukciju postojećih zgrada, izgradnju novih objekata, operativnog bloka i kotlovnice te nabavku nove opreme, čime će se značajno unaprijediti nivo i kvalitet usluga najveće zdravstvene ustanove u ZDK-u.

Prema riječima premijerke Amra Mehmedić, usaglašeni su naredni koraci koji se tiču objave tendera te izrade projektne dokumentacije.

-Već naredne sedmice će novi UO Projekta za poboljšanje energetske efikasnosti u KBZ-u održati i prvi zvanični sastanak sa Jedinicom za implementaciju projekta KBZ-a (PIU) te odrediti buduće korake kako bi se ovaj projekat intenzivirao u periodu koji je pred nama - kazala je premijerka Mehmedić.

Razgovarano je i aktuelnom projektu Regionalni vodovod Plava voda, koji se finansira iz kredita EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), a kojim će biti trajno riješeno pitanje vodosnabdijevanja Grada Zenice i općina duž trase vodovoda do Travnika.

Također, razgovarano i o potencijalno novom projektu koji će biti od značaja za sve jedinice lokalne samouprave, a tiče se izgradnje Centra za upravljanje krutim otpadom na području Zeničko-dobojskog kantona. U tom smislu, dogovorene su predstojeće aktivnosti u koje će biti biti uključeni resorno ministarstvo u Vladi Zeničko-dobojskog kantona te jedinice lokalne samouprave.

-Kolege iz EBRD-a su ponudile svoju podršku i izrazile spremnost da kreditiraju druge važne projekte u našem kantonu, stavljajući se na raspolaganje novoj Vladi Zeničko-dobojskog kantona na čemu smo zahvalni, tako da će ovakvih sastanaka biti još u narednom periodu - rekla je premijerka ZDK.

Press služba ZDK

 

PREMIJERKA MEHMEDIĆ: PRATIMO STANJE NA TERENU, JEDINICE CIVILNE ZAŠTITE U PRIPRAVNOSTI

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić razgovarala je s direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) Džavidom Aličićem o stanju u ovom kantonu nakon obilnih kišnih padavina.

Aličić je informisao premijerku Mehmedić da se rijeka Fojnica izlila i poplavila park ispod zgrade Gradske uprave Visoko, dok je usljed izljevanja rijeke Bosne u visočkom naselju Seoča poplavljena jedna traka lokalnog puta koji prolazi ispod autoputa A1. Također, u jutarnjim satima zabilježeno je i izljevanje potoka na cestu ispred MSŠ "Musa Ćazim Ćatić" u Olovu. Prema njegovim riječima, voda se tokom dana povukla, a materijalna šteta je minimalna. Saobraćaj se odvija neometano na svim putnim pravcima i bez zastoja.

-Pratimo stanje na terenu, a jedinice civilne zaštite su u pripravnosti. U svakom trenutku smo spremni angažirati sve raspoložive resurse, kako bismo sačuvali ljudske živote i materijalna dobra - rekla je premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 16.01.2023. godine

MINISTAR ŠIBONJIĆ RAZGOVARAO S PRIVREDNOM DELEGACIJOM IZ TURSKE

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić, sa saradnicima, razgovarao je u petak, 13. januara u sjedištu ovog ministarstva, s predstavnikom VITO Group Holdinga iz Turske Fuatom Şengűlom i predstavnikom BMS Korporacije Selimom Oktayom.

Razgovarano je o mogućnostima poboljšanja ekonomske i trgovačke saradnje između domaćih i turskih malih i srednjih preduzeća (MSP), kao i unapređenju njihove konkurentske snage na globalnim tržištima kroz usvajanje i implementiranje novih znanja i tehnologija.

Ministar Šibonjić je, govoreći o nadležnostima i aktivnostima resornog ministarstva vezanih za zakonsku regulativu i poticajna grant sredstva, istakao da postoje velike mogućnosti za saradnju na razvoju MSP-a i njima pripadajuće poduzetničke infrastrukture te mogućnosti zajedničkog djelovanja preduzeća na prostorima ovih država, ali i drugim tržištima.

Gosti iz Turske su prezentirali svoj put razvoja i poziciju na turskom tržištu. Istakli su da će u narednom periodu animirati kompanije iz Turske da intenzivnije sarađuju s kompanijama iz Bosne i Hercegovine i da kroz saradnju zajednički nastupaju na trećim tržištima. Također su naglasili da postoji zanimanje i za sufinansiranje projekata ovog ministarstva, koji bi bili isplativi za širu zajednicu i Zeničko-dobojski kanton.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 12.01.2023. godine

VLADA ZDK ODOBRILA PLAN UPISA NA ZAJEDNIČKI DOKTORSKI STUDIJ NA TRI TEHNIČKA FAKULTETA UNIVERZITETA U ZENICI

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na Plan upisa studenata u prvu godinu trećeg ciklusa studija na zajedničkom studijskom programu Doktorski studij iz tehničkih nauka na Univerzitetu u Zenici u akademskoj 2022/2023. godini.

Prema riječima ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženke Subašić, doktorski studij će se izvoditi na tri tehnička fakulteta - Metalurško-tehnološkom, Mašinskom i Politehničkom fakultetu, a planiran je upis 15 samofinansirajućih studenata.

-Smatram jako bitnim da se upravo na ovim fakultetima odobri ovakav zajednički doktorski studij i želim svu sreću budućim polaznicima - rekla je ministrica Subašić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 11.01.2023. godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ: PRILIKOM IZRADE GODIŠNJIH FINANSIJSKIH PLANOVA TRAŽIT ĆEMO PROSTORA ZA KVALITETNIJE TROŠENJE SREDSTAVA GRAĐANA ZDK

 

Skupština Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na odluke o privremenom finansiranju JU Služba za zapošljavanje i Zavod zdravstvenog osiguranja ovog kantona za period 01.01. do 31.03. 2023. godine.

 

Odlukom o privremenom finansiranju JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona utvrđeni su planirani prihodi u iznosu od 4.788.563,00 KM, a u istom iznosu u prvom tromjesečju predviđeni su i ukupni rashodi i izdaci. Planirani prihodi i primici Zavoda zdravstvenog osiguranja utvrđeni su u iznosu od 54.322.105,00 KM, a u jednakom iznosu utvrđeni su rashodi i izdaci ove ustanove.

 

Premijerka Amra Mehmedić rekla je da su ove odluke veoma važne, jer omogućavaju neometano funkcionisanje navedenih ustanova u periodu privremenog finansiranja.

 

-Vlada žurno radi na izradi Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu, tako da smo mišljenja i dat ćemo sve od sebe da ove odluke ne traju do predviđenog roka, nego da što prije imamo finansijske planove u čiju ćemo se izradu aktivno uključiti - rekla je premijerka Mehmedić.

 

Vlada u prethodnom sazivu ranije je uputila u skupštinsku proceduru finansijske planove ove dvije ustanove za 2023. godinu, ali ih je premijerka Mehmedić povukla sa dnevnog reda 3. sjednice Skupštine održane 28. decembra, uz obrazloženje da nova Vlada nije učestvovala u izradi ovih planova, kao i da je na istoj sjednici Skupština donijela Odluku o privremenom finansiranju Zeničko-dobojskog kantona za period januar-mart 2023. godine.

 

-U kratkom roku smo održali dvije hitne telefonske i tri sjednice Vlade. Nikakvih političkih konotacija nema, nego je naša namjera da se kao Vlada aktivno

uključujemo, čitamo, razgovaramo i da imamo sastanke s direktorima. Mi smo ti koji treba da branimo i štitimo interese, jer su ovo sredstva građana Zeničko-dobojskog kantona. U tom smislu zaista želimo da se uključimo i potrudit ćemo se da ovi finansijski planovi budu što prije usvojeni na zadovoljstvo zastupnika i politika, a prevashodno svih građana našeg kantona - kazala je premijerka Mehmedić.

 

Najavila je da će se prilikom izrade godišnjih finansijskih planova tražiti mogućnosti za poboljšanje gdje god je to moguće, navodeći primjer Zavoda zdravstvenog osiguranja da se za oko 10 posto ukupnog planiranih prihoda, po riječima direktora, odnosno oko 28 miliona KM, može raditi korekcija finansijskog plana.

 

-To su izuzetno značajna sredstva i mi trebamo da vidimo u kojem pravcu da djelujemo. Poseban fokus mora biti na esencijalnu listu lijekova, odnosno umanjenja ograničenja na esencijalnu listu kako bi svi građani uživali veća prava na dostupnost lijekova - navela je premijerka ZDK.

 

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 06.01.2023. godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ ČESTITALA BOŽIĆ PRAVOSLAVNIM VJERNICIMA

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić, u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona i u svoje lično ime, uputila je čestitku svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti koji praznik Božić slave po julijanskom kalendaru.

-Srećan Božić uz želju da ga proslavite sa svojim najbližim. Neka vam praznični dani budu ispunjeni osjećajem sreće i zajedništva - navodi u čestitki premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK UPUTILA U SKUPŠTINSKU PROCEDURU ODLUKE O PRIVREMENOM FINANSIRANJU SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE I ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na sjednicama održanim ove sedmice dala saglasnost i u skupštinsku proceduru uputila prijedloge Odluka o privremenom finansiranju Službe za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguranja za period 01.01. do 31.03. 2023. godine.

Odluke o privremenom finansiranju utvrdili su upravni odbori navedenih ustanova, na osnovu tromjesečnog prosjeka izvršenja u 2022. godini, a kako je pojasnila premijerka Amra Mehmedić, privremeno finansiranje je predloženo s obzirom da je krajem decembra Skupština Zeničko-dobojskog kantona donijela Odluku o privremenom finansiranju Zeničko-dobojskog kantona za period januar-mart 2023. godine.

-Na ovaj način osigurat će se finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta JU Služba za zapošljavanje, te neometano korištenje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima sa područja Zeničko-dobojskog kantona, kao i stvaranja uslova za neometano funkcionisanje zdravstvenih ustanova kod kojih osigurana lica ostvaruju stvoja prava, a koja se finansiraju od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja. Dok traje privremeno finansiranje, ove ustanove će raditi na izradi godišnjih finansijskih planova, u saradnji s resornim ministarstvima, a u toku je i izrada Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu - rekla je premijerka Mehmedić.

Odlukom o privremenom finansiranju JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona utvrđeni su planirani prihodi u iznosu od 4.788.563,00 KM, a u istom iznosu u prvom tromjesečju predviđeni su i ukupni rashodi i izdaci.

Planirani prihodi i primici Zavoda zdravstvenog osiguranja utvrđeni su u iznosu od 54.322.105,00 KM, a u jednakom iznosu utvrđeni su rashodi i izdaci ove ustanove.

O predloženim odlukama o privremenom finansiranju izjasnit će se Skupština Zeničko-dobojskog kantona, koja je zakazana za srijedu, 11. januara.

Press služba ZDK

Last modified on Utorak, 31 Siječanj 2023 20:50
Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan