Print this page

Podijeljen sakrament svete potvrde

13 Tra 2016
1269 times

Za 36 krizmanika u župi Vareš danas, 21. lipnja 2014. godine je u crkvi sv. Mihovila kardinal Vinko Puljić, nadbiskup Vrhbosanske

nadbiskupije, podijelio pečat duha svetoga.  U ime krizmanika uzoritog kardinala Puljića pozdravila je Martina Antunović, a potom i vareški župnik fra Mirko Majdandžić. Kardinal je u svojoj propovijedi krizmanicima i svim vjernicima govorio o snazi vjere, te uputio pastirsku riječ. Rekao je: „ Dragi krizmanici, vi ste odgajani i poučavani da budete hrabri, da svoju vjeru živite, volite i svjedočite. Krizma je pečat vaše vjere, dakako nećete kroz život ići bez kušnji. Vi ste djeca svog vremena, a danas je na sceni kriza morala i u njenom prevladavanju će vam pomoći vaša vjera“.
Kardinal je uputio poruku i kumovima: „ Dragi kumovi, vaše kumstvo je obveza, nije obveza u smislu da kupite dar, nego u znaku onoga što ćete vi u sakramentu krizme pokazati. A pokazat ćete tako što ćete stati iza krizmanika i staviti desnu ruku na njegovo rame. To znači da nisu sami, da u kušnjama stoji netko iza njih. Kumstvo je biti primjer kumčetu, zato ga pokažite, jer to je jedna duhovna veza kojom ste ovima mladima potpora“.
I na kraju je kardinal Puljić dao poruku i roditeljima krizmanika: „ Dragi roditelji, vi ste prvi učitelji vjere i morala i ono što se primi od roditeljskog srca to će djeca nositi u  život. Nemojte zatajiti u svom roditeljstvu, prenesite to najveće blago“.
Kardinal je potom podijelio svetu potvrdu krizmanicima, a oni su prinijeli darove - križ, Bibliju, kruh, vino i svijeću.  Svečanost misnog slavlja uveličalo je pjevanje Župnog zbora pod ravnanjem sestre Ružice Marijić. Misno slavlje su uveličali i župnici susjednih župa – fra Vjeko Tomić (Vijaka), vlč. Milan Blaha (Borovica), fra Damir Pavić (Brestovsko) i fra Marinko Štrbac (kapelan župe Vareš). Na kraju misnog slavlja, župnik fra Mirko je zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi današnjeg misnog slavlja, te je zahvalio fra Marinku Štrpcu koji je pripremio krizmanike za sakrament svete potvrde. I kardinal Vinko Puljić je zahvalio svima na lijepom ozračju u kojemu je proteklo ovo misno slavlje, a nakon obveznog fotografiranja s krizmanicima uputio se u župu Vijaka, gdje je za 17 sati najavljena podjela sakramenta svete potvrde.

Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan