Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec kolovoz 2023.

03 Kol 2023
474 times

Novosti za dan 31.08.2023. godine

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH DENIS BEĆIROVIĆ RAZGOVARAO S GRADONAČELNIKOM KASUMOVIĆEM I PREMIJERKOM MEHMEDIĆ

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović posjetio je danas Gradsku upravu Zenica gdje je s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem i njegovim saradnicima te premijerkom Zeničko-dobojskog kantona Amrom Mehmedić razgovarao o tome kako državni nivo može pomoći nižim nivoima vlasti.

- Razgovarali o projektima i načinu kako da viši nivoi vlasti pomognu Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu i kako da u narednom periodu napravimo kvalitetniju komunikaciju između državnog vrha i naših gradova i općina. Čini mi se da je u prethodnim godinama ta komunikacija gotovo nestala. Jako nam je važno da i najviši državni zvaničnici dođu u lokalne sredine, da saslušaju ljude i čuju njihove probleme i da se onda i državne i entitetske politike i strategije baziraju na tome šta predlažu i lokalne zajednice. Imali smo prijateljski i srdačan razgovore, kakve imam i širom BiH - rekao je Bećirović.

Gradonačelnik Kasumović izrazio je zadovoljstvo što je Bećirović izabrao Zenicu kao prvu jedinicu lokalne samouprave koju je posjetio u ovom kantonu, rekavši da je člana Predsjedništva BiH upoznao sa radom Gradske uprave Zenica, ključnim projektima i problemima.

- Predsjednik nas je upoznao sa svojim aktivnostima i budućim projektima. Obećao je da će na ekonomske forume voditi i ekipu iz Gradske uprave. Veoma sam sretan što je posjetio Zenicu i da baš u ovo vrijeme izrazi podršku ovom gradu i meni kao gradonačelniku - rekao je Kasumović.

Press služba ZDK


PREDSTAVNICI VLADE ZDK I SINDIKATA DOGOVORILI DA SE INTENZIVIRAJU RAZGOVORI O POBOLJŠANJU MATERIJALNOG POLOŽAJA PROSVJETNIH RADNIKA

Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić i ministrica finansija Dženana Čišija razgovarale su u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona s predstavnicima sindikata obrazovanja u ovom kantonu Selvedinom Šatorovićem i Đevadom Hadžićem o materijalnom položaju prosvjetnih radnika pred početak nove školske godine.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenziviraju pregovori oko poboljšanja materijalnog položaja prosvjetnih radnika na obostrano zadovoljstvo, koje će zadovoljiti i prosvjetne radnike, ali i koje će moći ispoštovati budžet ovog kantona.

Učesnici sastanka poželjeli su svim učenicima, nastavnicima i roditeljima sretan i uspješan početak nove školske 2023/2024. godine.

Press služba ZDK

IZMIJENJEN SASTAV PREGOVARAČKOG TIMA ZA ZAKLJUČIVANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA SA SINDIKATOM DOKTORA MEDICINE I STOMATOLOGIJE u ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona izmijenila je sastav svog pregovaračkog tima koji sudjeluje u pregovorima o zaključivanju Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području ZDK-a.

Izmjene su izvršene zbog kadrovskih promjena na čelu Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK (ZZO), pa su tako u pregovarački tim imenovani ministrica zdravstva dr. Tanja Radoš Kosić i direktorica ZZO-a Almira Baručija Kapidžić. U pregovaračkom timu su još direktor Kantonalne bolnice Zenica dr. Tarik Zulović i pomoćnik sekretara Sekretarijata za zakonodavstvo Haris Hrgić.

Ministrica Radoš Kosić je usvojenim zaključkom dobila ovlaštenje da angažira i druge stručne kadrove radi stručnih konsultacija.

- Započeti pregovori sa sindikatima će se nastaviti s ciljem postizanja obostrano zadovoljavajućeg dogovora o pitanjima koja se tiču radnih uvjeta, prava zaposlenika i kvaliteta zdravstvenih usluga. Pregovarački timovi s obje strane su posvećeni pronalasku najboljih rješenja koja će odražavati interese i potrebe zdravstvenih radnika, ali i održivost javnog zdravstvenog sustava - rekla je ministrica Radoš Kosić.

Press služba ZDK

KANTONALNOJ BOLNICI ZENICA ZA SPECIJALIZACIJE I SUBSPECIJALIZACIJE ZA POLA GODINE TRANSFERIRANO 1,5 MILIONA KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici usvojila je Izvještaj o utrošku sredstava po Programu utroška sredstava planiranih u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu na poziciji "Tekući transfer JU Kantonalna bolnica Zenica-Podrška za realizaciju Programa finansijske konsolidacije i restrukturiranja JU Kantonalna bolnica Zenica, za finansiranje specijalizacija i subspecijalizacija za period od januara do juna 2023. godine.

Po nalogu Ministarstva zdravstva ZDK u navedenom periodu je sa "Tekućeg transfera za JU Kantonalna bolnica Zenica" ukupno transferirano 1.500.000,00 KM, što iznosi 50% od ukupno planiranih 3.000.000,00 KM za sufinansiranje specijalizacija i subspecijalizacija doktora u 2023. godini, a koji iznos je JU Kantonalna bolnica Zenica utrošila namjenski za plaće ukupno 47 doktora koji se nalaze na specijalizacijama i subspecijalizacijama.

Podsjećamo da je Vlada ZDK na prijedlog resornog ministarstva donijela odluku o odobravanju sredstava JU Kantonalnoj bolnici Zenica, prema kojoj će finansirati troškove specijalizacija i subspecijalizacija doktora medicine u ovoj zdravstvenoj ustanovi za 2023. godinu.

- Ovaj korak ima za cilj unaprijediti kvalitetu zdravstvenih usluga u kantonu, podržavajući istovremeno finansijsku stabilnost bolnice i njenih zaposlenika. Kvalitetne zdravstvene usluge bez školovanog medicinskog kadra nisu moguće, stoga je finansiranje plaća za specijalizante i subspecijalizante jasan pokazatelj opredijeljenosti Vlade ZDK-a da ostane posvećena unapređenju života građana kroz kvalitetne javne usluge, u ovom slučaju posebno fokusirane na zdravstvenu zaštitu - rekla je ministrica zdravstva Tanja Radoš Kosić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 30.08.2023. godine

PREDUZEĆU EURO STONE COMPANY ZAVIDOVIĆI KONCESIJA ZA ISTRAŽIVANJE I EKSPLOATACIJU MINERALNOG RESURSA NA LEŽIŠTU HRASTOVA KOSA U OPĆINI ŽEPČE

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić i direktor preduzeća "EURO STONE COMPANY" d.o.o. Zavidovići Adis Merdić potpisali su ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralnog resursa serpentinita - lerzolita na ležištu Hrastova kosa u općini Žepče.

Koncesija je dodijeljena putem javnog poziva, a prethodno je dobijena saglasnost Općinskog vijeća Žepče i mišljenje Kantonalnog pravobranilaštva Zenica.

Vrijeme trajanja koncesije na koncesionom području površine 4,38 hektara je 30 godina, od čega je vrijeme koncesije za istraživanje dvije godine, računajući od dana dobijanja odobrenja za geološka istraživanja mineralne sirovine od nadležnog organa.

Ministar Šibonjić se zahvalio uposlenicima Ministarstva za privredu na efikasnom angažmanu i nastojanju da se što brže završe zakonom predviđene procedure, rekavši da su ovim ugovorom otvorena vrata još jednoj važnoj investiciji u Zeničko-dobojskom kantonu.

- Moramo vratiti povjerenje u institucije vlasti i mi to činimo u svakoj prilici. Ovdje smo zbog građana, privrednika, investitora i radnika. Raduje činjenica da naš trud prepoznaju upravo oni koji imaju korist od našeg rada, a to su ulagači. Razvijamo privredu ZDK-a zajedno, a korist imaju svi naši građani i cijela Bosna i Hercegovina - rekao je ministar Šibonjić.

Ministarstvo za privredu / Press služba

 

Novosti za dan 29.08.2023. godine

OBAVJEŠTENJE O NABAVCI UDŽBENIKA ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA U ZDK

Postupajući povodom infomacije Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke kojom obavještavaju javnost o nabavci udžbenika za učenike osnovnih škola u Federaciji BiH od 1. do 5. razreda, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona izdaje obavještenje:

- Resomo ministarstvo obavještava sve osnovne škole na području Zeničko-dobojskog kantona da udžbenike koji su prethodnih godina nabavljeni racionalno iskoriste te na taj način zadovolje potrebe učenika, pogotovo onih koji su u stanju socijalne potrebe. Takoder, očekujemo od nastavnika razredne nastave da u ovom periodu, u slučaju eventualnog manjeg broja udžbenika, ne insistiraju na nabavci istih, te da u realizaciji odgojno-obrazovnog procesa koriste i druge izvore znanja. Pri tome obavještavamo roditelje učenika od 1. do 5. razreda osnovne škole da u narednom periodu ne nabavljaju udžbenike za navedene razrede.

- Također, Ministarstvo za obrazovanje, nauku. kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je prethodnih godina, prije početka svake školske godine, nabavljalo udžbenike za učenike osnovnih škola, tako da su nabavljeni besplatni udžbenici za učenike drugog, trećeg, četvrtog, šestog i osmog razreda osnovnog obrazovanja, bez obzira na socijalni status, koji će se koristiti i ove školske godine.

-S tim u vezi, resorno ministarstvo Vas informira da je poduzelo sve potrebne aktivnosti kako bi pripremilo proceduru nabavke udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovnog obrazovanja, čim novčana sredstva Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke namijenjena Zeničko-dobojskom kantonu budu operativna.

- Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je pokrenulo proceduru nabavke udžbenika za učenike osmog razreda osnovnog obrazovanja, na području Zeničko-dobojskog kantona, u školskoj 2023/2024. godini, i u tu svrhu izdvojilo 300.000,00 KM. U toku je postupak javnih nabavki putem pregovaračkog postupka, po čijem okončanju, nakon izbora najpovoljnijeg ponuđača, izvršit će se distribucija udžbenika po školama. Također, ove školske godine u budžetima osnovnih škola planirana su sredstva za nabavku udzbenika za učenike sedmog razreda, i u tu svrhu je izdvojeno 486.150,00 KM. Također, želimo naglasiti da su lokalne zajednice, što je postala uobičajena praksa, nabavljale udžbenike za učenike prvih razreda osnovnog obrazovanja.

Draženka Subašić, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona

Press služba ZDK

 

OBILJEŽEN DAN KANTONA: POČAST PATRIOTAMA, PRIJEM ZA BRANILAČKA UDRUŽENJA I SVEČANA SJEDNICA SKUPŠTINE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Skupština i Vlada Zeničko-dobojskog kantona nizom aktivnosti obilježili su 29. avgust - Dan Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon što je delegacija Skupštine i Vlade, predvođena predsjedavajućim Dejanom Kovačevićem i premijerkom Amrom Mehmedić, odala počast i položila cvijeće na Spomen-kosturnici "Papirna" i Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima i šehidima "Kameni spavač" u Zenici, upriličen je tradicionalni svečani prijem za predstavnike udruženja boračke populacije Armije RBiH i HVO-a iz ovog kantona.

Potom je održana svečana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su dodijeljena javna priznanja. Plakete kantona za 2023. godinu dobili su Kamerni simfonijski orkestar Zenica, Adnadin Jašarević, dr. Ibrahim Cero, "Naš most" Zenica, Maksuma Topalović i udruženje "BATON" Zenica.

Dan Zeničko-dobojskog kantona ustanovljen je 2013. godine, a obilježava se na dan kada je 1189. godine bosanski ban Kulin dubrovačkom knezu izdao povelju kojom mu je garantovao slobodu trgovine u Bosni. Povelja je najstariji očuvani pisani dokument i potvrda bosanske državnosti.

Premijerka Mehmedić je u obraćanju zastupnicima, članovima Vlade, predstavnicima kulturnog, vjerskog, privrednog života te dobitnicima javnih priznanja rekla da ova povelja pokazuje da smo u 12. vijeku imali uređenu državu, institucije, razvijenu trgovinu i diplomatske odnose sa komšijama.

- Zadaća svih nas koji obnašamo dužnosti u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti je da čuvamo i jačamo institucije i da svi zajedno radimo na jačanju pravne države koja se temelji na vladavini zakona i prava. Vlada koju predvodim posvećena je na tom putu, jer želimo da na svakom pedlju našeg kantona građani imaju jednaka prava, ali i jednako kvalitetne uslove za život - rekla je premijerka.

Naglasila je da se Vlada fokusirala na stabilizaciju budžeta i razvojne infrastrukturne projekte, unapređenje sektora zdravstva i zdravstvene infrastrukture, jačanje konkurentnosti naše privrede i poljoprivrede kroz snažniju politiku podsticaja, kao i brigu o potrebama mladih, porodiljama, branilačkoj populaciji i socijalnim kategorijama. Također, dodala je, Vlada se posvetila unapređenju saradnje s jedinicama lokalne samouprave jer se preko gradskih i općinskih uprava najbolje mogu artikulisati zahtjevi i potrebe naših građana.

- Želimo da ova vlada ostane zapamćena po snažnom iskoraku u svim segmentima. Uvjerena sam da ćemo u tome uspjeti. Za promjene je potreban konsenzus i podrška Skupštine. Zato je i moja poruka, a ujedno i poziv svima vama koji sjedite u skupštinskim klupama, da budemo jedinstveni i da snažno podržavamo sve razvojne projekte i reforme čiji je krajnji cilj stvaranje sigurnijeg i pravednijeg okruženja te kvalitetnijih uslova za život i rad u našem kantonu - rekla je premijerka Mehmedić.

Predsjedavajući Kovačević je rekao da trebamo učiti iz primjera iz historije gdje su tadašnji vlastodršci svojim djelima i radom pokazivali kako se bori za interese države koju vodite i kakvi se dokumenti donose u interesu države.

- Nadam se da ćemo biti ponukani, ne samo 29. avgusta nego svaki dan, da na taj način radimo u interesu građana i da osjetimo pravi patriotizam koji se ogleda u djelima, a ne samo deklarativnim izjavama ili željama koje nemaju realan osnov da se ostvare - rekao je predsjedavajući Kovačević.

Program obilježavanja Dana Kantona završen je druženjem i svečanim koktelom u auli zgrade institucija Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

 

PREDSJEDAVAJUĆI KOVAČEVIĆ I PREMIJERKA MEHMEDIĆ ČESTITALI DAN ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Dejan Kovačević i premijerka Amra Mehmedić uputili su čestitku za 29. avgust – Dan Zeničko-dobojskog kantona u kojoj se navodi:

„Poštovane građanke i građani,

danas je Dan Zeničko-dobojskog kantona. Ban Kulin je 29. avgusta 1189. godine izdao dubrovačkom knezu povelju kojom mu je garantovao slobodu trgovine u Bosni. Povelja je najstariji očuvani pisani dokument i potvrda bosanske državnosti. Zato ovaj datum od 2013. godine slavimo kao Dan Kantona.

Povelja je dokaz da je Bosna u 12. vijeku bila država sa uređenim institucijama. Danas, devet vijekova kasnije, institucije imaju još veći značaj, jer su u sistemu parlamentarne demokratije institucije ključne za funkcionisanje pravne države, koja je zasnovana na vladavini zakona i prava.

Zato je obaveza svih nas koji obnašamo dužnosti u vlasti da čuvamo institucije i da se borimo da svi građani imaju jednaka prava i kvalitetne uslove za život. To je i prioritet aktuelne skupštinske većine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, što su pokazale konkretnim mjerama i razvojnim projektima širom našeg kantona.

Poštovane građanke i građani, uz iskrene čestitke za Dana Kantona, pozivamo vas da zajedno nastavimo čuvati i jačati državu i njene institucije kako bi Zeničko-dobojski kanton ostao zamajac ekonomskog razvoja Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine, kanton sa kvalitetnim ambijentom za biznis, privlačan za ulagače i mjesto sa sve boljim uslovima za ugodno življenje.“

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 25.08.2023. godine

VLADA ZDK ODOBRILA 1.738.800,00 KM ZA KAPITALNE PROJEKTE U PET GRADOVA I OPĆINA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici donijela je više odluka o odobravanju sredstava iz Kapitalnog transfera drugim nivoima vlasti budžeta Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport na ime sufinansiranja projekata koji se realizuju u partnerstvu sa gradovima i općinama u ovom kantonu.

Od ukupno 4.438.800,00 KM, koliko iznosi ovaj transfer, odobreno je 1.738.800,00 KM za realizaciju projekata na području gradova Zenica i Visoko te općina Tešanj, Maglaj i Olovo.

Grad Zenica odobreno je 450.000,00 KM za projekat "Sanacija krova i unutrašnjih prostora zgared Bosanskog narodnog pozorišta Zenica" te 70.000,00 KM za projekat "Rekonstrukcija objekata Kampa izviđača Zenica na Boračkom jezeru".

- Radovi su već krenuli i mi smo tu kao kanton da podržimo tu aktivnost i nadamo se da će naše Bosansko narodno pozorište vrlo brzo zasjati u punom sjaju - rekla je ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić.

Općini Maglaj odobreno je 500.000,00 KM za prvu fazu projekta "Izgradnja sportske dvorane za potrebe srednjih škola u Maglaju", tako da bi učenici Gimnazije "Edhem Mulabdić" i Mješovite srednje škole napokon trebali dobiti uslove za odvijanje nastave tjelesnog odgoja.

- Ove škole trenutno ne raspolažu nikakvim infrastrukturnim kapacitetima za održavanje nastave tjelesnog odgoja i smatrali smo da je ovaj projekat izuzetno opravdan, tako da će učenici ove dvije škole u narednom periodu dobiti priliku da u svojoj fiskulturnoj sali obavljau nastavu tjelesnog odgoja. Nadamo se da će ta sala koristiti i našim sportskim kolektivima za održavanje trenažnog procesa kao i druge aktivnosti koje se tu mogu realizovati - rekla je ministrica Subašić.

Općini Tešanj odobreno je 268.800,00 KM, od čega 100.000,00 KM za projekat "Izgradnja novog školskog objekta JU Osnovne škole "9. septembar" Tešanj (IV faza)" a 168.800,00 KM za proejkat "Realizacija mjera energetske efikasnosti na objektima JU Osnovne škole "Džemal Bijedić" Tešanj i JU Osnovne škole "Rešad Kadić" Tešanj PŠ "Džemilić Planje".

Resorno ministarstvo se opredijelilo da sa 300.000,00 KM podrži nastavak realizacije projekta "Izgradnja objekta vanjskih bazena na termalnu vodu" u Olovu.

- Bazen će koristiti pored stanovništva koristiti i naše škole, gdje će nastavnici moći da održavaju i treninge plivanja. Ovaj projekat smatramo izuzetno važnim za naše školarce, tako da se radujemo što će ova sredstva pomoći Općini Olovo da se taj projekat konačno završi - rekla je Subašić.

Gradu Visoko odobrena su sredstva u iznosu od 150.000,00 KM za završnu fazu projekta "Izgradnja novog školskog objekta Područne škole "Goduša" JU Osnovne škole "Alija Nametak" Visoko", tako da bi učenici već tokom predstojeće školske godine mogli useliti u potpuno nov i moderan školski objekat.

Na prijedlog ovog ministarstva, Vlada je donijela odluku o raspodjeli sredstava uz budžeta Zeničko-dobojskog kantona za rekonstrukciju i investiciono održavanje osnovnih i srednjih škola. Za ovu namjenu opredijeljeno je preko 600.000 KM koje će se utrošiti za sanacije fasada, mokrih čvorova, zamjenu stolarije, instalacija ili prelazak sa uglja na efikasnije i ekološki prihvatljive energente.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 23.08.2023. godine

MINISTARSTVO ZA PRIVREDU PODRŽALO PROJEKTE ČETIRI LOKALNE RAZVOJNE AGENCIJE U ZDK

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić potpisao je ugovore o subvencioniranju projekata lokalnih razvojnih agencija iz Zenice, Tešnja, Zavidovića i Žepča.

Ovo ministarstvo je sredstvima u iznosu od 10.000 KM podržalo projekte Zeničke razvojne agencije "ZEDA", Agencije za razvoj Općine Tešanj "TRA" i Razvojne agencije "Zavidovići", dok je za projekat Razvojne agencije "RAŽ" Žepče izdvojilo 7.837,69 KM.

Ministarstvo privrede je opredijeljeno da pruži maksimalnu podršku razvoju privrede, a posebno nas interesuje rad i razvoj agencija koje rade na području ZDK-a. Nastavit ćemo da dajemo podršku razvojnim agencijama, udruženjima privrednika, našim privrednicima i jako je bitno naglasiti da imamo dobru saradnju sa Privrednom komorom ZDK-a - rekao je Šibonjić.

Naglasio je da je ovo ministarstvo za razne vidove podsticaja razvoja privrede ove godine planiralo ukupno 8,2 miliona KM. Najavio je da će već na idućoj sjednici Vlade ZDK-a biti odobrena podrška malim i srednjim preduzećima za nastup na predstojećem Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju.

Agencija "TRA" realizovat će projekat edukacije mladih kadrova u smislu poboljšanja ambijenta za rad mladih start up-a u coworking prostoru, gdje će, prema riječima direktora ove agencije Edina Ibrahimagića, mladi imati priliku da pokreću "naprednije" biznise.

- Ova podrška nam mnogo znači, prvo kao moralna podrška, jer znamo da nas resorno ministarstvo prati i podržava, a koristiti će nam i u materijalnom smislu - rekao je Ibrahimagić.

Press služba ZDK

 

POČELI PRIPREMNI RADOVI NA SANACIJI DIONICE REGIONALNE CESTE KROZ ZENIČKO NASELJE BABINA RIJEKA

Radnici građevinske firme "Komgrad-ze" danas su započeli sa pripremnim radovima na sanaciji dionice regionalne ceste R457 Zenica-Arnauti-Donji Kakanj od raskrsnice kod Doma penzionera do mosta preko Babine rijeke, odnosno ul. Prve zeničke brigade i dionice od raskrsnice R457-ulica Crkvice do skretanja za Smetove, odnosno ulice "Ivana Gundulića" u Zenici.

Vrijednost ugovora je 1.234.800,83 KM, a rok za izvođenje radova 90 dana. Nadzor vrši firma "Invest Projekt" Zenica.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijel Pašić naglasio je da se radi o izuzetno značajnom projektu za građane ovog gradskog naselja u Zenici te da je ovo jedna od najvažnijih investicija resornog ministarstva u 2023. godini.

- Raduje me činjenica da su građani prepoznali nepristrasan rad Vlade ZDK-a i ministarstva na čijem sam čelu s obzirom da smo od početka mog mandata pokazali da smo spremni ravnomjerno ulagati u svaku općinu i grad u našem kantonu. U naselju Babina rijeka, kroz koju prolazi regionalna cesta R457 Zenica-Arnauti, trenutno živi oko 10.000 građana. Ovu smo dionicu regionalne ceste odredili kao jedan od prioriteta jer je od velike važnosti za građane Zenice te svakako i sve građane našeg kantona koji dolaze u Kantonalnu bolnicu Zenica. Dionica je u prilično lošem stanju zbog velike opterećenosti ovog putnog pravca teretnim saobraćajem - rekao je ministar Pašić.

Projektom je predviđena sanacija kolovozne konstrukcije, sistema odvodnje, izrada nove vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije te izgradnja biciklističko-pješačkih staza.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 21.08.2023. godine

UPLAĆENA SEDMA RATA STIPENDIJA MINISTARSTVA ZA BORAČKA PITANJA ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona doznačila je gradovima i općinama sredstva za isplatu sedme rate stipendija Ministarstva za boračka pitanja za 1.728 studenata prvog i drugog studijskog ciklusa u akademskoj 2022/2023. godini.

Za isplatu pretposljednje, sedme od ukupno osam rata stipendija, izdvojeno je 280.800 KM, a nadležne službe u jedinicama lokalne samouprave dužne su da sredstva doznače na račune korisnika.

Ovo ministarstvo je u 2023. godini za stipendiranje studenata-branilaca i članova njihovih porodica izdvojilo 2.246.400 KM, a stipendije su dobili svi studenti koji su ispunjavali propisane uslove.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica podsjeća da je, nakon dugo godina, iznos stipendije u ovoj akademskoj godini povećan za 200 KM, tako da stipendija za studente prve godine iznosi 1.000 KM, odnosno 1.400 KM za studente viših godina studija, a isplaćuju se u osam rata po 125 KM, odnosno 175 KM.

Najveći broj korisnika stipendija je u Zenici 444 (71.800 KM), Visokom 232 (37.450 KM), Tešnju 184 (30.200 KM), Zavidovićima 180 (29.100 KM), Žepču 176 (28.300 KM), Kaknju 127 (21.025 KM), Maglaju 118 (19.400 KM), Brezi 94 (15.000 KM), Olovu 59 (9.625 KM), Varešu 47 (7.825 KM), Doboj Jugu 40 (6.550 KM) i Usori 27 (4.525 KM).

Pored Ministarstva za boračka pitanja, stipendije dodjeljuje i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport koje je za ovu namjenu u 2023. godini izdvojilo 987.615,00 KM. Isplaćena je ukupno 1.291 stipendija u jednokratnom iznosu od 765,00 KM.

Tako je iz budžeta ova dva ministarstva za stipendiranje studenata u ovoj godini izdvojeno 3.234.015,00 KM, a stipendije je dobilo 2.960 studenata sa prebivalištem u ZDK-u.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 19.08.2023. godine

NEVRIJEME POHARALO POVRTLARE U VISOKOM, MINISTAR MARIĆ I GRADONAČELNIK VISOKOG OBEĆALI POMOĆ

Nevrijeme sa olujnim vjetrom i gradom napravilo je ogromnu štetu poljoprivrednim proizvođačima u mjestu Donje Moštre kod Visokog. Tek treba da se utvrdi koliko plastenika je oštećeno, kao i zasada različitog povrća koje je stradalo na otvorenom prostoru.

- Nakon što utvrdimo razmjere štete, resorno ministarstvo će osigurati dio sredstava za poljoprivrednike koji su pretrpjeli gubitke. U Donjem Moštru je nukleus plasteničke i povrtlarske proizvodnje i nevrijeme je jučer zahvatilo upravo taj dio - kaže Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

On je sa gradonačelnikom Visokog, Mirzom Granićem obišao poljoprivrednike koji su pretrpjeli najviše štete. Samo kod Hamde Frljka za nekoliko minuta uništeno je više od dvije tone paprike koja je pristigla za branje, a kod Hamde Neimarlije koji svoju robu prodaje na zeničkoj tržnici, uništeni su kompletni zasadi kupusa, paprike, karfiola, blitve i drugih poljoprivrednih kultura.

- Već smo poduzeli određene korake da saniramo štetu koja je sinoć nastala. Građane pozivamo da prijave gubitke, nakon čega će komisija utvrditi u kojem obimu je ova elementarna nepogoda pogodila proizvođače, a nakon toga u saradnji sa kantonom da nadoknadimo štetu - rekao je Mirza Granić, gradonačelnik Visokog.

Vladimir Ferzanović, predsjednik Saveza poljoprivrednika biljne proizvodnje zahvalio se ministru Vinku Mariću zbog izlaska na teren koje je zahvaćeno nevremenom.

- Ministar Marić je prekinuo godišnji odmor i došao da nas obiđe. Teško će biti svu štetu nadoknaditi ali nadamo se da će biti konkretne pomoći, a ne kao prije tri godine kada od Vlade ZDK nismo dobili ništa - zaključio je Ferzanović.

Press Služba ZDK

 

Novosti za dan 18.08.2023. godine

VLADA ZDK OBEZBIJEDILA SREDSTVA ZA ISPLATU NOVČANE POMOĆI ZA NABAVKU OBAVEZNIH UDŽBENIKA ZA 1.266 UČENIKA DJECE BRANILACA
    
Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona okončalo je dvomjesečnu proceduru po raspisanom konkursu za dodjelu novčane pomoći za nabavku obaveznih udžbenika za djecu branilaca u školskoj 2023/2024. godini te u potpunosti ispoštovalo hodogram aktivnosti da se namjenska sredstva nađu na računima korisnika, roditelja ili staratelja, u sedmici pred početak školske godine.

Za ovu namjenu obezbjeđeno je 162.150,00 KM i to za 1.266 učenika osnovnih i srednjih škola - djece branilaca sa područja ZDK-a.

Iz ovog ministarstva napominju da su ove godine sredstva odobrena svim korisnicima koji su ispunili uslove tražene konkursom.

- Sredstva će se već početkom naredne sedmice uplatiti na račune gradova-općina, a nadležne službe za boračko-invalidsku zaštitu su u obavezi  da sredstva odmah doznače na račune korisnika. Sredstva će biti isplaćena u iznosu od 100,00 KM za 555 učenika osnovnih škola te u iznosu od 150,00 KM za 711 učenika srednjih škola - rekao je ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica, poželjevši uspješnu školsku godinu svim učenicima, a posebno učenicima koji dolaze iz boračke populacije.

Po jedinicama lokalne samouprave, najveći broj korisnika je iz Zavidovića - 228 (29.250,00 KM), Visokog 225 (28.850,00 KM), Zenice 216 (27.900,00 KM), Maglaja 108 (13.450,00 KM), Žepča 106 (13.050,00 KM), Olova 101 (12.550,00 KM), Kaknja 84 (11.250,00 KM), Vareša 42 (5.450,00 KM), Usore 38 (4.900,00 KM), Breze 37 (4.850,00 KM) i Doboj Juga 19 (2.550,00 KM).

Press služba ZDK


POTPISAN UGOVOR O IZVOĐENJU RADOVA NA REGIONALNOJ CESTI R467 OLOVO-HAN PIJESAK

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Danijel Pašić i direktor preduzeća "Porobić" d.o.o. Zavidovići Edin Porobić potpisali su ugovor o izvođenju radova na projektu modernizacije makadamskog kolovoza i sanacije deformacija na kritičnim dionicama ceste R467 Olovo-Han Pijesak.

Vrijednost ugovora je 279.496,71 KM sa PDV-om, a rok za izvođenje radova 60 dana.

- S obzirom da na ovoj dionici regionalne ceste R467 Olovo-Han Pijesak u proteklom periodu nije bilo značajnijih ulaganja, a saobraćajnica je u veoma lošem stanju, odlučili smo se na ovaj projekat jer smo kao resorno ministarstvo sve puteve u našoj nadležnosti održavati u voznom i prometnom stanju. Pored toga što će se raditi modernizacija makadamskog kolovoza, također će se vršiti sanacija deformacija na više lokacija na ovoj dionici - izjavio je ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Danijel Pašić.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK DONIJELA ODLUKU O POKRETANJU STUDIJSKOG PROGRAMA ZDRAVSTVENA NJEGA I MENADŽMENT DRUGOG CIKLUSA STUDIJA NA MEDICINSKOM FAKULTETU U ZENICI

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici donijela je odluku o pokretanju studijskog programa Zdravstvena njega i menadžment, drugog ciklusa studija, na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici (UNZE).

Rektor UNZE prof.dr. Jusuf Duraković navodi da je prethodno ispoštovana sva procedura - dobijena saglasnost Senata, Upravnog odbora i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport te usvojen elaborat o opravdanosti osnivanja novog studijskog programa.

- Postoji veliko interesovanje za ovaj studijski program. Planirano je da se na ovaj samofinansirajući studij upiše 30 kandidata, a očekujemo da ćemo imati dovoljan broj studenata koji će upisati ovaj studijski program - kaže Duraković.

Napominje da se otvaranjem ovog studijskog programa stvaraju pretpostavke za pokretanje trećeg studijskog ciklusa na Medicinskom fakultetu za studijske programe Opća medicina i Zdravstvena njega, tako da se na ovaj način jača Univerzitet u Zenici.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK ODOBRILA 100.000 KM ZA PROJEKAT HPV VAKCINACIJA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je na današnjem zasjedanju Odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 100.000,00 KM JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za finansiranje Projekta HPV vakcinacija.

Ministrica zdravstva dr. Tanja Radoš Kosić navodi da je planirana nabavka 200 vakcina za 100 djevojčica, obzirom da se vakcina daje u dvije doze.

- Ulaganje u prevenciju HPV infekcije putem vakcinacije omogućit će dugoročno smanjenje troškova liječenja koja su uzrokovana karcinomom grlića maternice, kao i ostalih bolesti koje uzrokuje HPV virus. Ministarstvo zdravstva će i za narednu godinu planirati određena sredstva u budžetu za ovu namjenu, a shodno zainteresiranosti populacije moguće je također i povećanje sredstava za ovu namjenu - rekla je ministrica Radoš Kosić.

Press služba ZDK

MINISTRI MARIĆ I SIROVICA SA GRADONAČELNIKOM ZENICE FUADOM KASUMOVIĆEM POSJETILI MJEŠTANE ZENIČKIH SELA POJSKE, STRANJANI I VRSELJE

Visoko u brdima iznad sela Pojske, u zaseoku Jezero, resorni ministri Vinko Marić i Adnan Sirovica, sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem - odgovarali su na pitanja mještana Stranjana, Pojska i Vrselje, koja se nalaze na rubnim područjima Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Poljoprivrednike i stočare zanimalo je kako da ostvare gradske i kantonalne poticaje, a jedna od  tema je bila i finansiranje boračko-invalidske populacije. Mještani su posebno bili zainteresovani za poboljšanje lokalne infrastrukture.

- Gradska vlast će nastaviti sa izgradnjom lokalnih puteva i to do najudaljenijih sela. Imamo mrežu puteva čija kilometraža je ravna udaljenosti od Zenice do Ljubljane i natrag. U saradnji sa ZDK betoniranih i asfaltiranih dionica će biti sve više - rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Kasumović je pohvalio Vinka Marića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi ZDK, napominjući da za njegov rad, najviše pohvala stiže od Bošnjaka.

- Ova sela su nekada proizvodili velike količine luka i mrkve. I danas su poznati po tome, a ovdje su mahune visoke kvalitete. Povećava se i stočarska proizvodnja, tako da ćemo kroz poticaje pratiti zahtjeve ovih mještana - kazao je ministar Vinko Marić.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica, obećao je da bivši borci neće biti zakinuti i da će resorno ministarstvo nastaviti sa projektima podrške za sufinansiranje liječenja i isplatama za egzistencijalnu naknadu.

- Današnji razgovor sa mještanima Stranjana, Pojska i Vrselja pokazuje da je potrebna sinergija vlasti sa svih nivoa, kako bi im olakšali život. U tom pravcu ćemo nastaviti - zaključio je ministar Sirovica.

Zanimljivost je da je iznenadna posjeta rejonu Jezera, realizovana modifikovanim vozilom koje je bez poteškoća savladalo uspone na nepristupačnim terenima iznad sela Pojske.

 Press služba ZDK

 

Novosti za dan 17.08.2023. godine

NASTAVAK ULAGANJA U CESTOVNU INFRASTRUKTURU GRADOVA I OPĆINA: POTPISAN UGOVOR O IZVOĐENJU RADOVA NA REGIONALNOJ CESTI TEŠANJ-JELAH

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Danijel Pašić i direktor preduzeća "Rial-Šped" d.o.o. Doboj Istok Almir Jahić potpisali su danas ugovor o izvođenju radova za LOT-1 na projektu "Izgradnja lijevih skretanja na dionici regionalne ceste R474 Tešanj-Jelah.

Vrijednost ugovora je 690.336,27 KM sa PDV-om, a rok za izvođenje radova je 90 dana nakon uvođenja izvođača u posao.

Ministar Pašić je naglasio da je opredjeljenje ovog ministarstva i Vlade Zeničko-dobojskog kantona da ravnomjerno ulažu u sve jedinice lokalne samouprave, kako bi svi građani imali kvalitetne uslove za život.

- Projekti će se rješavati linearno i po stepenu prioriteta. U ovom poslu nema favorita, ne postoje lični, politički ili neki drugi elementi koji će biti važniji od onoga što je najbolje za građane našeg kantona. Dokaz tome je i ovaj projekat na regionalnoj cesti Tešanj-Jelah, koji je od velikog značaja za stanovništvo koje svakodnevno koristi ovu dionicu - rekao je ministar Pašić.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 16.08.2023. godine

RASPISANA ČETIRI JAVNA POZIVA ZA UNAPRJEĐENJE KONKURENTNOSTI PRIVREDE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Ministarstvo privrede/gospodarstva Zeničko-dobojskog kantona objavilo je 9. avgusta četiri nova javna poziva za dodjelu sredstava za jačanje konkurentnosti privrednih subjekata u ovom kantonu.

Objavljeni su javni pozivi za dodjelu finansijskih sredstava za razvoj konkurentnosti privrede/gospodarstva kroz investiranje u opremu, obuku radne snage, promocije i sajmove, standarde i kontrolu kvalitete te patente (1.359.960,44 KM), subvencioniranje investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata (500.000,00 KM), subvencioniranje administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata (250.000,00 KM) te subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u 2021, 2022. i 2023. godini po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK-a (10.000,00 KM).

Resorni ministar Samir Šibonjić kaže da Vlada i ovo ministarstvo ostaju čvrsto opredjeljeni da privredu ZDK-a učine još konkurentnijom i spremnijom za tržišne utakmice, kako na domaćem tako i na inostranim tržištima.

- Privreda ZDK-a je pokretač razvoja Bosne i Hercegovine i kao ministarstvo želimo dati svoj doprinos njenom jačanju. Osim malih i srednjih preduzeća, ovaj put u mjere poticaja uvršteni su i obrti. Možda se premalo pažnje daje upravo obrtima, ali u njima je zaposlen veliki broj radnika koji svakodnevno isporučuju izvanredan kvalitet u vidu proizvoda ili usluga. Posebno mjesto imaju svi oni koji daju svoj doprinos za razvoj poduzetničke kulture, kao i tradicionalnih zanata. Ovo je samo dio sveobuhvatnog programa unaprjeđenja konkurentnosti privrede našeg kantona, koji osim subvencioniranja privrednih subjekata, predviđa i investiranje u postojeće i izgradnju novih privrednih zona - rekao je ministar Šibonjić.

Ministarstvo privrede ZDK-a poziva privredne subjekte koji ispunjavaju uslove da se u što većem broju prijave na javne pozive i ostvare pravo na podsticaje.

Više o raspisanim javnim pozivima na https://www.zdk.ba/javni-pozivi-konkursi

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 15.08.2023. godine

PREMIJERKA I MINISTRICE UPRILIČILE PRIJEM ZA ATLETIČARE AMELA TUKU I MESUDA PEZERA

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić, zajedno s ministricom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženkom Subašić i ministricom finansija Dženanom Čišijom, upriličila je prijem za Amela Tuku i Mesuda Pezera, atletičare Atletskog kluba Zenica koji nastupaju na Svjetskom prvenstvu u atletici u Budimpešti od 19. do 27. avgusta.

Bacač kugle Mesud Pezer danas putuje u mađarsku prijestolnicu, dok će naš ponajbolji srednjoprugaš Amel Tuka put Budimpešte krenuti ovog vikenda.

Premijerka Mehmedić je pružila podršku zeničkim atletičarima i poželjela uspješan nastup na SP-u.

- To što ćete nastupiti na SP-u je velika stvar za naš grad i kanton i sve nas činite ponosnim. Vlada i građani su uz vas i nadam se da ćete imati zapažen nastup na ovom prvenstvu - rekla je premijerka Mehmedić.

Amel Tuka se zahvalio na prijemu i podršci Vlade ZDK-a, rekavši da mu ova podrška puno znači jer pokazuje da društvo prepoznaje pozitivne vrijednosti. Pozvao je institucije da nastave podržavati sport, a pogotovo mlade sportske nade kojima je ova podrška dodatni motiv za postizanje još boljih rezultata.

Ministrica Draženka Subašić je naglasila da su sport i mladi u fokusu ove vlade, a što je pokazala povećanjem izdvajanja za sport na 1,6 miliona KM.

Najavila je da će resorno ministarstvo predložiti Vladi da na sjednici ove sedmice odobri finansijsku podršku za učešće Tuke i Pezera na SP-u i pripreme za predstojeća takmičenja.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK DOZNAČILA SREDSTVA ZA ISPLATU STIPENDIJA MINISTARSTVA ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona danas je gradovima i općinama u ovom kantonu doznačilo sredstva za isplatu stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u akademskoj 2022/2023. godini u ukupnom iznosu od 987.615,00 KM.

Doznačena su sredstva za isplatu 1.291 stipendija, od čega je 59 stipendija za studente koji studiraju deficitarna zanimanja, sa prosjekom ocjena najmanje 8,50 ili ekvivalent, a koji su ostvarili pravo na dodatnu novčanu nagradu u visini jedne stipendije.

Prema odluci Vlade, visina stipendije po korisniku je 765,00 KM, a isplaćuje se jednokratno.

Po jedinicama lokalne samouprave, najveći broj korisnika stipendija je u Zenici - 629 (508.725,00 KM), Tešnju 187 (149.175,00 KM), Visokom 154 (124.695,00 KM), Zavidovićima 75 (60.435,00 KM), Kaknju 53 (41.310,00 KM), Žepču 47 (35.955,00 KM), Brezi 33 (25.245,00 KM), Maglaju 32 (25.245,00 KM), Varešu 9 (6.885,00 KM), Usori 8 (6.120,00 KM) i Olovu 5 (3.825,00 KM).

Pored Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, stipendije dodjeljuje u Ministarstvo za boračka pitanja koje je za ovu namjenu u 2023. godini izdvojilo 2.260.000,00 KM, a stipendiju je dobilo 1.728 studenata prvog i drugog studijskog ciklusa. Ova stipendija iznosi 1.000 KM za studente prve godine, a za više godine studija 1.200 KM.

Tako je iz ova dva ministarstva stipendiju u 2023. godini dobilo ukupno 2.960 studenata sa prebivalištem u Zeničko-dobojskom kantonu.

Press služba ZDK

 

MINISTARSTVO ZA BORAČKA PITANJA ZDK PODRŽALO POKRETANJE 53 NOVA BIZNISA

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je sa 53 pripadnika branilačke populacije iz ovog kantona ugovore o dodjeli podsticaja za samozapošljavanje po programu podsticaja samozapošljavanja "Prvi biznis" u ukupnom iznosu od 530.000 KM.

Resorno ministarstvo navedenim programom sufinansira pokretanje novih firmi, odnosno korisnike koji prvi put registruju djelatnost, a iznos ovog podsticaja je 10.000 KM.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica naglašava da se program realizuje od 2016. godine i da je na ovaj način do sada podržano pokretanje 470 novih biznisa. Dodaje da je podsticaj ove godine povećan sa 8.000 na 10.000 KM zbog stanja u svijetu i inflacije u našem društvu.

Navodi da je za aktivne mjere zapošljavanja prvobitno bilo planirano 1.000.000 KM, ali da ovaj iznos neće biti dovoljan i da će se osigurati dodatnih 100.000 KM kako bi se zadovoljile iskazane potrebe boračke populacije.

- Svakako dajemo podršku i našim ranijim korisnicima koji su koristili naše programe samozapošljavanje. Imamo u planu da do kraja mjeseca augusta završimo i ostale programe, a to su programi po varijantama „A“, „B“ i „C“, kao i zaključivanje sporazuma sa Federalnim zavodom za zapošljavanje o zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca, gdje smo opredijelili dodatnih 100.000 KM - rekao je ministar Sirovica.

Pojasnio je da varijanta „A“ podrazumijeva podršku za svakog novog zaposlenog radnika iz branilačke populacije, „B“ varijanta ako je subjekt zadržao registraciju, dok „C“ varijanta, uvedena ove godine, podrazumijeva refundaciju troškova poreza na dobit.

Premijerka Amra Mehmedić rekla je da je ovo izuzetno svečan trenutak, jer se kroz aktivne mjere otvaraju nova radna mjesta za boračku populaciju, a ujedno generišu dodatni javni prihodi.

- Ono što ćemo raditi u narednom periodu jeste da osim ove finansijske podrške, u saradnji s našim razvojnim agencijama, odnosno agencijama gradova i općina, osiguramo jednu vrstu edukacije u dijelu administrativnog poslovanja - rekla je premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

 

Novosti za 14.08.2023. godine

MINISTAR VINKO MARIĆ POSJETIO "ZABORAVLJENE" OVČARE U POJSKAMA KOD ZENICE

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Vinko Marić, posjetio je stočare u mjesnoj zajednici Pojske kod Zenice koji uzgajaju ovce i koze. U razgovoru sa Ahmedom Halilovićem iz sela Poratje i Sejadom Bišićem iz naselja Pojske, saznao je da oni nisu koristili sredstva iz programa podsticaja za uzgajivače ovaca i koza.

- Neshvatljivo je da ovčari koji imaju preko stotinu ovaca ne koriste poticajna sredstva i da ih je prethodna vlast "zaboravila" iz nekog nepoznatog razloga. Halilović ima 140 ovaca i sa suprugom već godinama proizvodi kvalitetan ovčiji sir, ali nikada nije uvršten u program za podršku stočarima - kaže ministar Marić.

Slično je i sa Sejadom Bišićem koji se cijeli život sa porodicom bavi ovčarstvom ali nikada nije uspio da uđe u program poticajnih mjera za stočare.

- Neshvatljivo je da ljudi zbog političkog opredjeljenja bivaju isključeni iz finansijskih tokova i da se niko nije udostojio da im pojasni da imaju pravo na podsticajna sredstva. Ne želim da se koristim metodama svojih prethodnika i svi koji ispunjavaju uslove imaju pravo i na poticaj - zaključio je ministar Marić.

Press služba ZDK

 

Novosti za 10.08.2023. godine

ZAPOČETA SANACIJA KOLOVOZA NA DIONICI REGIONALNE CESTE R445 VISOKO-PODLUGOVI U GRADU VISOKO

Obnova i sanacija kolovoza sa potpuno amortizovanim asfaltnim zastorom na dionici regionalne ceste R445 Visoko-Podlugovi u gradu Visoko, novi je projekat Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

Vrijednost potpisanog ugovora je oko 220.000,00 KM, a izvođač radova, izabran putem postupka javne nabavke, je ADO TRANS d.o.o. Visoko. Trenutno su u toku pripremni radovi, a rok za izvođenje radova je 10 dana.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijel Pašić pozvao je građane na strpljenje i razumijevanje dok traju radovi, s obzirom da se radi o visoko frekventnoj ulici tako da je zbog radova uvedena totalna obustava saobraćaja.

- Svjesni smo da je ulica prometna i da se upravo ovdje nalazi i služba Hitne pomoći, tako da je cilj da izvođač radove privede kraju u što kraćem vremenu kako bi na obostrano zadovoljstvo dobili novu modernu saobraćajnicu na ovoj regionalnoj cesti - rekao je ministar Pašić.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK DALA SAGLASNOST ZA ISPLATU 12,3 MILIONA KM ZA IZVRŠENJE SUDSKIH PRESUDA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici dala je saglasnost Ministarstvu finansija da na teret budžeta izvrši uplatu 12,3 miliona KM za izvršenje sudskih presuda po tužbama zaposlenih za nepoštivanje kolektivnog ugovora, a na osnovu Akcionog plana na koji je 2020. godine saglasnost dao Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Ministrica finansija Dženana Čišija kaže da je uložen maksimalan napor da se isplata izvrši u ovom mjesecu, iako budžetski prilivi nisu u skladu s planiranim.

- Ministarstvo će odluku dostaviti banci kako bi u narednih 15 dana mogli pripremiti sve za početak isplate koja će početi 23. avgusta 2023. godine. Do sada je za sudska izvršenja uplaćeno 54 miliona KM, uključujući i sredstva iz ove godine, a prema Akcionom planu ostaje još oko 295 miliona KM - kaže ministrica Čišija.

Akcionim planom iz 2020. godine predviđeno je da Vlada ZDK-a obaveze po osnovu izvršnih sudskih presuda izmiruje naredne 22 godine. Radi se o presudama donesenim na osnovu tužbi zaposlenih koji primaju platu iz budžeta - prosvjetara, policije te zaposlenih u pravosuđu i javnoj upravi, od kojih najstarije datiraju iz 2004. godine.

Ministrica finansija dodaje da će Vlada, poštujući sve obaveze prema budžetskim korisnicima, kao i obaveze po osnovu sudskih presuda, u narednom periodu nastaviti socijalni dijalog sa predstavnicima sindikata, kako bi na obostrano zadovoljstvo obezbijedili kvalitetnije ekonomske uslove za sve prosvjetne radnike na području ZDK-a.

Press služba ZDK

 

Novosti za 09.08.2023. godine

MINISTAR VINKO MARIĆ POSJETIO ZENIČKI ZATVOR U KOJEM ZATVORENICI PROIZVODE HRANU ZA SEBE I ČUVARE

Farme muznih i tovnih krava, tov pilića, hektari zasijanog voća i povrća, plastenička proizvodnja i uzgoj žitarica - sve je to u Kazneno popravnom zavodu "Novi život" iz Zenice, koji će od sljedeće godine biti uvršten u program podsticajnih mjera za poljoprivrednu proizvodnju. - Uvjerio sam se da u krugu zeničkog zatvora, zatim na ekonomijama u Peharama i Begovom Hanu, zatvorenici proizvode gotovo sve što je potrebno za kvalitetnu pripremu hrane. Imaju petnaest plastenika, pola hektara zasijanog luka a u voćnjacima je 1.600 stabala jabuke i po 500 stabala šljive i kruške. Organizacija proizvodnje je savršena zahvaljujući Redži Kahriću, direktoru zatvora - kaže Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Vinko Marić i Redžo Kahrić suglasni su da proizvodnja sa ovakvim obimom zaslužuje da uđe u program poticajnih mjera. Uz asistenciju Huseina Zukića, zaposlenog agronoma, prate se i bilježe sve faze uzgoja poljoprivrednih proizvoda. - Kazneno popravni zavod ima tradiciju i sve potrebne resurse koji nam omogućavaju ovakav način proizvodnje. Radne snage ne manjka a iz istog kazana se hrane i zatvorenici i čuvari. Uz malu podršku, ova proizvodnja se može unaprijediti - objašnjava direktor Kahrić. Prethodnih godina imali su tov piladi tako da su u jednom turnusu izbacivali 3.000 tovljenih pilića. Od aprila ove godine, odustali su od te proizvodnje jer nemaju vlastitu klaonicu. Na ponovljene oglase za uslužno klanje pilića niko se nije javljao, pa su bili prisiljeni da se preorijentišu na proizvodnju konzumnih jaja. Zanimljivo je da zatvorenici svake godine pokose 30 do 40 tona sijena za farme goveda.
Press služba ZDK

Novosti za 08.08.2023. godine

SAOPĆENJE SA 12. SJEDNICE SKUPŠTINE

Na dvanaestoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 08.08.2023. godine razmatrano je pet tačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.
U okviru prve tačke Skupština Zeničko-dobojskog kantona je utvrdila svoje mišljenje u okviru procedure za donošenja Prijedloga Strategije zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine (2023-2030). Utvrđeno Mišljenje Skupštine Kantona je dato uvažavajući prethodno dato mišljenje resornog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, kao i mišljenje skupštinske Komisije za rad, socijalnu politiku i izbjeglice i zdravstvo. Utvrđena mišljenja čine sastavni dio mišljenja Skupštine Kantona koja će biti dostavljena Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, na dalji postupak, radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje ove federalne strategije.
U okviru druge tačke dnevnog reda po skraćenom postupku Skupština je razmatrala Zakon o dopuni Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona (Prečišćeni tekst), predlagača Fahrudina Čolakovića, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, koji nije dobio potreban broj glasova zastupnika da bi bio prihvaćen. Potom ni Odluka o imenovanju predsjednika i dva člana Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona nije dobila potreban broj glasova zastupnika da bi bila prihvaćena.
U okviru četvrte tačke dnevnog reda Skupština je donijela Odluke o verifikaciji Odluka Odbora za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona o dodjeli javnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona. Priznanja će biti uručena na Svečanoj sjednici Skupštine Kantona, a ovogodišnji laureati i dobitnici Plakete Zeničko-dobojskog kantona su: Jašarević Adnadin, dr. Cero Ibrahim, Toplović Maksuma, Kamerni simfonijski orkestar Zenica, Uduuženje Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica, Udruženje građana „Naš most“ Zenica. Laureatima su Plakete Zeničko-dobojskog kantona dodijeljene kao priznanje za izuzetan doprinos u oblastima društvenih djelatnosti, umjetnosti, kulture, medicine, nauke.
U okviru posljednje tačke dnevnog reda, Informacija o zdravstvenom stanju stanovništva i organizaciji zdravstva na području Zeničko-dobojskog kantona u 2021. godini nije dobila potreban broj glasova zastupnika da bi bila prihvaćena.

Stručna služba Skupštine ZDK

ZAPOČETA REKONSTRUKCIJA BIVŠE ZGRADE KANTONALNOG TUŽILAŠTVA: MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT DOBIJA MNOGO BOLJE USLOVE ZA RAD

Započeti su radovi na rekonstrukciji bivše zgrade Kantonalnog tužilaštva Zenica koju će koristiti Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Nakon izrade projektne dokumentacije, prošlog mjeseca je s ponuđačem "Braća Karić" d.o.o. Zenica zaključen ugovor o izvođenju građevinskih radova na sanaciji i adaptaciji prostora u vrijednosti od 245.000,89 KM bez PDV-a. Izvođač je u posao uveden 20. jula, a rok za izvođenje radova je 90 dana. Usluge nadzora građevinskih radova vrši subjekt AGD d.o.o. Zenica. - Izvođač je već izvršio čišćenje objekta, a plan je da se prvo radi sanacija krova. Uskoro se očekuje isporuka i ugradnja nove vanjske i unutrašnje stolarije, a paralelno s tim i izvođenje ostalih unutrašnjih radova - kaže ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić. Naglašava da će ovo ministarstvo rekonstrukcijom zgrade dobiti mnogo bolje uslove za rad, ali i mnogo kvalitetniju komunikaciju sa Vladom, ministarstvima i drugim organima uprave u sjedištu institucija Zeničko-dobojskog kantona, jer je ovo ministarstvo trenutno smješteno u prostorima izvan gradske jezgre.
Press služba ZDK

 



Novosti za 07.08.2023. godine

MINISTAR MARIĆ ODRŽAO SASTANAK S PLASTENIČKIM PROIZVOĐAČIMA IZ VISOKOG: PODSTICAJI ZA PROIZVOĐAČE KOJI RADE POŠTENO I IMAJU UREDNU DOKUMENTACIJU

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Vinko Marić razgovarao je danas s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača iz Visokog o problemima prilikom dodjele ovogodišnjih podsticaja za proizvodnju u plastenicima. Radni sastanak je održan na zahtjev Saveza udruženja biljne proizvodnje ZDK-a, nakon što je resorno ministarstvo zbog neispunjavanja uslova odbacilo zahtjeve za dodjelu poticaja jednog broja proizvođača koji su prethodnih godina koristili poticaje, a najviše ih je iz Visokog. - Na području kantona imamo ukupno oko 50 proizvođača, od toga 40 iz Visokog, čiji su zahtjevi za poticaje odbijeni. Došli smo da pokušamo sa ministrom i suradnicima pokušamo riješiti probleme na zadovoljstvo i ministarstva i proizvođača - rekao je predsjednik ovog udruženja Vladimir Ferzanović. Ministar Marić je naglasio da ne spori mogućnost pogreške u ministarstvu, ali da su u najvećem broju zatajili proizvođači koji nisu dostavili potpunu i urednu dokumentaciju. - Svi oni koji rade pošteno, imaju svoje plastenike, koji imaju urednu i ažuriranu dokumentaciju, neće biti problem da se potencijalna greška ispravi i da dobiju poticaje - rekao je ministar Marić.
Napominje da je Visoko najveći proizvođač u plasteničkoj proizvodnji u ovom kantonu te da su ove godine poticaji povećani sa 4 na 6 KM po kvadratu plastenika. Od ukupno 630.000 KM poticaja za plasteničku proizvodnju u 2022. godini, proizvođači iz Visokog su "povukli" oko 424.000 KM. Ove godine je podrška resornog ministarstva plasteničkoj proizvodnji povećana na 1.000.000 KM. Na sastanku je zaključeno da se tokom sedmice organizira zajednički sastanak s predstavnicima Grada Visoko, kako bi se pronašao izlaz iz navedene situacije, a urednim proizvođačima omogućilo da ostvare pravo na poticaje.
Press služba ZDK



Novosti za 04.08.2023. godine

BUDŽETSKIM KORISNICIMA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA ISPLAĆEN REGRES ZA KORIŠTENJE GODIŠNJEG ODMORA
Ministarstvo financija Zeničko-dobojskog kantona izvršilo je danas isplatu naknade za korištenje godišnjeg odmora (regresa) za 2023. godinu za 8.769 zaposlenika kantonalnih organa državne službe i drugih budžetskih organizacija ovog kantona. Visina regresa u skladu sa Odlukom Vlade ZDK-a iznosi 616,50 KM po zaposlenom, što čini ukupno izdvajanje sredstava za isplatu regresa u visini od 5.035.805,40 KM. Osim zaposlenih u obrazovanju, policiji, državnih službenika i namještenika u pravosuđu i javnoj upravi, regres je dobilo i 168 uposlenika ustanova kulture, za što je iz budžeta ovog kantona izdvojeno 103.572,00 KM.
Press služba ZDK

 



Novosti za 03.08.2023. godine

VLADA ZDK OMOGUĆILA DA RUSMIR ŠIŠIĆ OBAVLJA POSLOVE POLICIJSKOG KOMESARA DO NAREDNE ODLUKE SUDA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona danas je usvojila informaciju povodom rješenja Općinskog suda u Zenici, koju je sačinio punomoćnik advokat Bakir Ljubović te zaključak kojim se Rusmiru Šišiću omogućava da obavlja poslove policijskog komesara do naredne odluke suda.- Iako privremena mjera nema snagu izvršne isprave, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je kao izvršna vlast postupila po rješenju suda, bez obzira što Općinski sud nije ispoštovao zakonske rokove i zakazao ročište u roku od tri dana od prijema odgovora na privremenu mjeru, nego tek 22 dana kasnije. Napominjem da je Vlada rješenje o razrješenju policijskog komesara donijela na osnovu odredaba važećeg Zakona o unutrašnjim poslovima i prema propisanim procedurama - rekla je nakon sjednice premijerka Amra Mehmedić. Vlada je na sjednici 12.07.2023. godine razriješila Rusmira Šišića dužnosti policijskog komesara, ali je Općinski sud u Zenici 21.07. odredio privremenu mjeru osiguranja kojom je naložio da se Šišića vrati na obavljanje radnih poslova i dužnosti policijskog komesara, kao i da mu se vrati čin generalnog inspektora. Advokat Ljubović pojašnjava da će Šišić poslove policijskog komesara obavljati po odluci o privremenoj mjeri osiguranja te da neće biti dodjeljivanja čina niti formalne odluke o vraćanju na posao. Navodi da je kao punomoćnik Vlade u odgovoru na privremenu mjeri istakao činjenicu da nisu ispunjena "dva kumulativna uslova, koji su neophodni da bi sud mogao izdati mjeru osiguranja, odnosno privremenu mjeru", te da se uvjerenje suda o tome zasniva jedino i isključivo na tumačenju predlagača ocjene ustavnosti odredaba Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, za što ocjenu može dati jedino Ustavni sud FBiH. - U situaciji kada se pojavi pitanje ustavnosti određenog zakona, sud je dužan zastati sa postupkom, sačekati odluku Ustavnog suda FBiH, a što u ovom slučaju nije bilo. Zbog čega je to tako, ja sada ne mogu da se izjasnim. Uglavnom, prvostepeni sud bespotrebno se bavio ocjenom ustavnosti tog zakona, znajući pritom da je pokrenut postupak ocjene ustavnosti i da je u tom postupku, također, zatraženo određivanje mjere osiguranja - naglasio je punomoćnik Vlade ZDK-a.
Press služba ZDK

Last modified on Petak, 01 Rujan 2023 06:37
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6296

Jučer 7738

Ovaj Tjedan 56625

Ovaj Mjesec 142442

Ukupno 14150396

Currently are 85 guests and no members online