Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec prosinac 2023.

01 Pro 2023
325 times

Novosti za nedjelju 31.12.2023. godine

PREMIJER NEZIR PIVIĆ NAJAVIO POMOĆ VLADE U SANACIJI ŠTETA OD ZEMLJOTRESA

Sabiraju se štete od zemljotresa magnitude 4,8 po Rihteru koji je sinoć oko 21:43 sati zadesio područje Zenice, a osjetio se i na širem području Zeničko-dobojskog kantona.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite, do sada su prijavljena manja obrušavanja fasada u samom gradu Zenica, obrušavanje dimnjaka na par objekata, kao i pucanje zidova na starijim objektima u naselju Stara Nemila, Ljubetovo i Hece.

Usljed obrušavanja kamenja na magistralnu cestu M-17 kod Vranduka, došlo je do saobraćajne nezgode pri čemu je jedna osoba povrijeđena. Na osnovu informacije iz Hitne pomoći Zenica, pored sinoć četiri povrijeđena lica, od kojih su dva dva upućena u Kantonalnu bolnicu Zenica, nije bilo novih prijava povreda izazvanih ovom prirodnom nepogodom.

U toku jutra u Kantonalni operativni centar civilne zaštite ZDK-a zaprimljene su prijave od strane građana da je na jednom objektu u Vranduku i dva stambena objekta u Hecama došlo do oštećenja u vidu pukotina na u samom objektu i zidovima. Također, prijavljeno je da su u gradskoj zoni u Zenici, u naselju Mokušnice kod Lovačkog doma, oštećene dvije starije kuće u vidu većih pukotina na samom objektu.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić rekao je da su sve službe civilne zaštite i dalje u pripravnosti i spremne su reagovati ukoliko se ukaže potreba, a da će Vlada i Kantonalna uprava civilne zaštite pomoći oštećenim domaćinstvima da saniraju štetu.

- Najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava i da niko od povrijeđenih nije zadobio životno ugrožavajuće ozljede. Vlasnici objekata koji su oštećeni mogu računati na

punu podršku institucija Zeničko-dobojskog kantona u sanaciji nastalih šteta. Povrijeđenima želim da se brzo oporave - rekao je premijer Pivić.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite, u drugim općinama i gradovima na području Zeničko-dobojskog kantona nema prijava o nastalim štetama.

Press služba ZDK

 

Novosti za petak 29.12.2023. godine

NASTAVAK ULAGANJA U ZENICU: ZA REKONSTRUKCIJU CESTE KROZ ARNAUTE I IZGRADNJU PJEŠAČKE STAZE KROZ NEMILU IZDVOJENO PREKO MILION KM

Ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša, Adnan Šabani, zajedno sa zastupnikom u Skupštini ZDK, Alenom Kapkovićem, posjetio je danas mjesne zajednice Arnauti i Nemila.

Ove posjete uslijedile su nakon nedavno raspisanog javnog poziva za rekonstrukciju regionalnih cesta R457 Zenica-Varda-Arnauti u dužini od 1,13 km, kao i za modernizaciju ceste i izgradnju pješačke staze kroz naselje Nemila u dužini od 1,6 km.

Inicijativa za ove projekte potekla je od zastupnika Kapkovića, koji istovremeno obnaša dužnost predsjednika mjesne zajednice Nemila. Kapković je također najavio kako je za narednu godinu planirana sanacija ceste od Nemile prema izletištu Bistričak kao i izgradnja biciklističke i pješačke staze na toj dionici.

Ministar Šabani naglasio je kako će se ulaganja u putnu infrastrukturu na području grada Zenice nastaviti i u budućem periodu.

"Nastavljamo raditi na rekonstrukciji i sanaciji putne infrastrukture na svim dijelovima grada Zenice kroz koje prolazi regionalna cesta. Naredne godine planirana je sanacija dijela ceste R457 Zenica-Arnauti na potezu između dva kamenoloma. Bolje ceste stvorit će i bolje uslove za razvoj turizma na području Zenice ali i cijeloga kantona".

Vrijednost navedenih radova iznosit će preko milion KM bez uračunatog PDV-a.

Navedeni projekti imaju za cilj unapređenje infrastrukture i prometne povezanosti, pridonoseći kvaliteti života građana u ovim zajednicama.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline

 

Novosti za četvrtak 28.12.2023. godine

PREMIJER NEZIR PIVIĆ: VLADA NEĆE DOPUSTITI BAHAĆENJE I NEDOMAĆINSKI ODNOS PREMA BUDŽETSKIM SREDSTVIMA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona upriličila je danas tradicionalni prijem za novinare redakcija i dopisništava u ovom kantonu.

Premijer Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić zahvalili su se medijima za korektnu saradnju i objektivno izvještavanje o radu kantonalnih institucija u 2023. godini, istakavši da su mediji jedan od stubova demokratije te da imaju izuzetno značajnu ulogu u informisanju javnosti ali i kao korektiv vlasti.

Premijer Pivić je ovom prilikom rekao da je Vlada koju predvodi u protekla dva mjeseca, koliko je prošlo od imenovanja, uradila zahtjevan posao na pripremi i donošenju budžeta i finansijskih planova javnih ustanova, tako da u 2024. godinu ulazi potpuno spremna. Najavio je da će strateška opredjeljenja Vlade u 2024. godini biti infrastrukturna, da će u fokusu biti Kantonalna bolnica Zenica, snažniji podsticaj razvoju poljoprivrede i privrede, koja je kičma ekonomskog razvoja FBiH, kao i unapređenje socijalne zaštite i prava blanilačke populacije.

- Ono što je važno je da ove godine imamo rekordni budžet od oko 595 miliona KM, po prvi put imamo isplatu novčane naknade za zaposlene na budžetu i želim ponovo potcrtati da to nije iznos koji je omogućen Uredbom Vlade FBiH, nego je to iznos koji smo mi odmah planirali po preuzimanju mandata kako bismo ublažili posljedice inflacije i rasta troškova života - rekao je premijer Pivić, najavivši da će Vlada nastaviti razgovore sa sindikatima oko unapređenja materijalnog položala zaposlenih.

- Želimo da unaprijedimo materijalni položaj uposlenih, ali isto tako tražimo veliku odgovornost i ažurnost u pogledu pružanja usluga našim građanima. Hoću da su maksimalno posvećeni poslu i s druge strane mogu tražiti maksimalnu podršku i razumijevanje za položaj i materijalni status - rekao je premijer Pivić.

Naglasio je da je Vlada izvršila analizu zatečenog stanja kojom je došla do spoznaje da "imamo jako puno neodgovornog ponašanja prema budžetskom novcu i resursima prema kojima se mora domaćinski odnositi".

- Mi smo to radili u tišini i nismo željeli da iznosimo te stvari u javnosti kako bi predstavljali eventualni kriminal, jer kriminal ne trebaju da procesuiraju građani, nego nadležne institucije kao što su tužilaštva. Nismo se bavili prethodnicima niti ćemo se na taj način baviti u budućnosti, nego ćemo se baviti načinom kako doći do boljih rezultata, jer jedino ćemo tako reći da smo bolji o drugih i o nama će govoriti naša djela - rekao je premijer ZDK.

Odgovarajući na pitanje novinara vezano za najavu štrajka upozorenja na Univerzitetu u Zenici, koji je odbio Vladin prijedlog da se svim zaposlenim linearno poveća plaća za 250 KM, maksimalan iznos naknade za prevoz uveća sa 250 na 350 KM te da se mladim istraživačima finansiraju troškovi doktorskog studija, premijer Pivić je poručio da Vlada "neće dozvoliti bahaćenje i nedomaćinski odnos prema budžetskim sredstvima i da uz to nema adekvatnih rezultata i uspjeha koje smo imali u javnim ustanovama i preduzećima".

- Izvršili smo analizu rada svih ustanova. Jedna od ustanova koje pokazuju zabrinjavajuće rezultate je Univerzitet u Zenici, jer menadžment ne dostavlja podatke Upravnom odboru, oglušuju se o primjenu zakona, nižim podzakonskim aktima ponoštavaju zakone i oni rade na granici nezakonitosti - rekao je premijer, pojasnivši da smatra da se menadžment umiješao "preko svojih privatnih sindikata kako bi izvojevao tzv. funkcionalne dodatke“. Dodao je da takvih dodataka ima oko 130, a uposlenika nastavnika oko 140, što znači da svaki nastavnik ima neki funkcionalni dodatak, a neki nastavnici i po dva ili tri dodatka.

- Mi ne želimo da se na taj način plaća nerad, odnosno da se to predstavlja kao uslov za funkcionisanje Univerziteta. Oni su morali po ranijem kolektivnom ugovoru da usvoje pravilnik o plaćama ali nisu to željeli jer su htjeli da svoje redovne obaveze koje ulaze u radno vrijeme naplate kroz funkcionalni dodatak čime bi se praktično duplo platio isti posao. To je za nas neprihvatljivo. Želimo svima da pomognemo ali ne želimo podržati jedan takav bahati odnos, gdje se ne želi primjeniti zakon, gdje se statutom krši zakon i želimo poslati poruku menadžmentu UNZE da će imati podršku samo ako budu radili u skladu sa zakonom, a nikako da to bude privatizacija univerziteta - rekao je premijer Pivić, dodavši da je uvjeren da "preko 80 posto zaposlenih ne podržava takav pristup".

- Postojao je pritisak menadžmenta na one kojima bi se povećala plata za 250 KM da oni iskažu nezadovoljstvo i kažu da nisu za potpisivanje takvog kolektivnog ugovora, što smatramo jednom vrstom ucjene - rekao je premijer ZDK.

Predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić rekao je da je ova skupština u protekla dva mjeseca usvojila četiri zakona i dva zakona u formi nacrta, a donesen je niz drugih akata važnih za funkcionisanje i rad institucija ZDK, budžeti i finansijski planovi javnih ustanova.

- Svi akti koji su došli u Skupštinu, a spušteni su iz Vlade su implementirani. Na tri posljednje sjednice smo razmatrali 18 tačaka. Kada je u pitanju 2023. godina, od 90 akata predviđenih po planu i programu rada, Skupština je realizirala 48 akata, od toga 39 akata koji nisu bili predviđeni programom rada Skupštine, ali jesu bili definisani programom rada Vlade koja je nametnula takav tempo. Skupština ZDK će sigurno pratiti ovu Vladu u njihovim nastojanjima i tempu koji je izuzetno dinamičan - rekao je predsjedavajući Huskić.

Press služba ZDK

PREMIJER NEZIR PIVIĆ I ČLANOVI VLADE DAROVALI NOVOGODIŠNJE PAKETIĆE DJECI U KBZ-u I DOM PORODICI

Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Nezirom Pivićem i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem dorovali su novogodišnjim paketićima mališane smještene na Odjelu za dječije bolesti Kantonalne bolnice Zenica i štićenike JU Dom porodica u Zenica.

S direktorom Kantonalne bolnice Zenica dr. Tarikom Zulovićem i saradnicima razgovarali su o planovima za realizaciju projekta Poboljšanje energetske efikasnosti, kao i drugih infrastrukturnih projekata čija je realizacija u toku, kao što je proširenje Koronarne jedinice u Odjeljenju za kardiologiju i izgradnja objekta za preradu medicinskog otpada u Odsjeku za tretman i zbrinjavanje medicinskog otpada pri Odjelu za higijensko epidemiološki nadzor.

Premijer Pivić je potvrdio opredjeljenje Vlade da kontinuiranim ulaganjima u infrastrukturu, opremu i kadrovsko jačanje unaprijedi stanje u ovoj najvećoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u ovom kantonu, koja bi ubrzo trebala dobiti status univerzitetske bolnice, a građanima Zeničko-dobojskog i susjednih kantona, omogući što kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

Punu podršku pružili su i JU Dom porodica Zenica, koja brine o 75 štićenika svih uzrasta, ponovivši da će Vlada uvijek imati sluha za potrebe ove ustanove i djece bez roditeljskog staranja.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK DONIJELA ODLUKU O POKRETANJU DOKTORSKOG STUDIJA NA MEDICINSKOM FAKULTETU I ODOBRILA SREDSTVA ZA PENZIONISANJE 37 RADNIKA KRIVAJE ZAVIDOVIĆI

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, donijela odluku o pokretanju studijskog programa trećeg ciklusa Doktorski studij iz medicinskih i zdarvstvenih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

- S obzirom da je Medicinski fakultet jedan od fakulteta za koji postoji najveći interes za upis, odlukom smo omogućili razvoj samostalnog nastavnog kadra. Smatram da je ovo vrlo važna odluka kako za Vladu tako i za sam Univerzitet u Zenici - rekao je premijer Pivić.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izjeglice, donijela dvije odluke o odobravanju sredstava za 37 radnika Krivaje Zavidovići radi ostvarivanja prava na penziju. Odobreno je 38.831 KM na ime izmirenja obaveza zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti za 16 radnika Privrednog društva Krivaja Mobel Zavidovići te 84.344 KM za 21 radnika IP Krivaja Zavidovići.

- Odobrili smo 133.000 KM za ukupno 37 radnika Krivaje koji će od Nove godine konačno moći u zasluženu mirovinu i biti im uvezan radni staž u saradnji s Vladom Federacije BiH - rekao je ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović.

Na prijedlog ovog ministarstva, odobreno je šest infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti 230.000 KM s ciljem podrške održivom povratku u jedinicama lokalne samouprave u ZDK-u. Odobrena su sredstve za projekte "Rekonstrukcija puta za naselje Donja Vijaka" u općini Vareš (50.000 KM), "Izgradnja i rekonstrukcija lokalnog puta Tujnica-Čusto Brdo-Galovac" (25.000 KM) i "Izgradnja javne rasvjete na području Strupine-MZ Radojičići" u općini Maglaj

(35.000 KM), "Izgradnja javne rasvjete u MZ Kruševo" u općini Olovo (45.000 KM), "Sanacija i asfaltiranje lokalnog puta Čifluk-Gornja Bioča" u gradu Visoko (23.391,50 KM) te "Nabavka i ugradnja betona za sanaciju puta u naselju Brijeg-MZ Kovači" u gradu Zavidovići (25.000 KM).

Vlada je odobrila isplatu sredstava u iznosu od 40.000 KM na ime podrške otkupljivačima bobičastog voća i nekultivisanih gljiva u 2023. godini.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za srijedu 27.12.2023. godine

POTPISAN UGOVOR O REALIZACIJI PROGRAMA NABAVKE UDŽBENIKA ZA UČENIKE OD 1. DO 5. RAZREDA

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mirza Mušija potpisali su ugovor o realizaciji programa "Nabavka udžbenika za učenike osnovnih škola u Federaciji BiH od 1. do 5. razreda".

Federalno ministarstvo se ugovorom obavezalo da kantonalnom ministarstvu doznači sredstva u iznosu od 2.024.380,00 KM na ime sufinansiranja nabavke besplatnih udženika za učenike od 1. do 5. razreda.

- Ovaj program će uveliko olakšati roditeljima naših učenika, a Vlada ZDK, odnosno ovo ministarstvo, planiraju da sa dodatnim sredstvima još više pomognu kod nabavke udžbenika - rekao je ministar Mušija.

Press služba ZDK

 

Novosti za utorak 26.12.2023. godine

POTPISANI UGOVORI O PRENOSU SREDSTAVA ZA OBNOVU VJERSKIH OBJEKATA

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija je danas, na osnovu Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), potpisao ugovore o prenosu sredstava sa predstavnicima Medžlisa IZ Olovo, Medžlisa IZ Kakanj i Župe Srca Isusova Čajdraš Zenica. Odlukom Vlade ZDK također su dodijeljena sredstva i Župi Sv. Barbare Breza i Župi Sv. Ivana Krstitelja Lug, Brankovići. Sredstva u ukupnom iznosu od 70.000 KM dodijeljena su sa pozicije Kapitalni transferi neprofitnim organizacijama u 2023. godini.

Ministar Mušija je istakao da je današnje potpisivanje ugovora nastavak saradnje sa vjerskim zajednicama sa područja ZDK-a s ciljem osiguranja što kvalitetnijih uslova za obavljanje vjerskih aktivnosti, a posebno s ciljem zaštite i očuvanja vjerskih objekata koji imaju status nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Prema riječima župnika Župe Srca Isusova Čajdraš, fra Josipa Šimunovića, potpisivanjem ugovora osigurana su sredstva za završne radove obnove Crkve i Pastoralnog centra što je rezultat kontinuiranog osiguranja finansijskih sredstava sa transfera u nadležnosti ovog ministarstva.

Glavni imam Medžlisa IZ Olovo, Esad ef. Pepić, istakao je da su opredijeljena sredstva značajna za radove na novoizgrađenoj džamiji u Olovu na kojoj je došlo do oštećenja usljed poplave početkom godine.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Kakanj, Nevzet Kovačević je također izrazio zahvalnost ministarstvu na prepoznavanju značaja projekta rekonstrukcije krova na džamiji u Kraljevoj Sutjesci, koja je jedinstven spomenik kulture pod zaštitom države, a za koju je i u narednom periodu potrebno osigurati značajna sredstva za rekonstrukciju i revitalizaciju.

Press služba ZDK

Novosti za ponedjeljak 25.12.2023. godine

PODSTICAJ ZA JAČANJE KONKURENTNOSTI DOBILO 27 KOMPANIJA IZ ZDK

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas ugovore od dodjeli sredstava podsticaja za jačanje konkurentnosti sa 27 malih i srednjih preduzeća iz ovog kantona u ukupnom iznosu od 685.535,24 KM. Sredstva su dodijeljena putem javnog poziva, a namijenjena su za nabavku opreme, obuku radne snage, promociju i učešće na sajmovima, uvođenje standarda kvalitete i patente.

- Ovo je još jedna aktivnost i podrška jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i to je svakako opredjeljenje Vlade ZDK-a. Naš cilj je da privreda u ZDK-u dodatno jača, iako je možemo u ovom momentu nazvati kičmom privrednog razvoja FBiH. I u narednom budžetu ćemo posvetiti posebnu pažnju podsticajima razvoju privrede, jer je važno da mladi ostaju, imaju priliku da rade i da privređuju - rekao je premijer Nezir Pivić.

Naglasio je da ZDK u Novu godinu ulazi s usvojenim budžetom te da će programima utroška sredstava biti definisane mjere podrške razvoju privrede, a koje će biti usklađene s izraženim potrebama privrednika.

Privrednici su pozdravili nastojanja Vlade i resornog ministarstva da doprinesu jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

- Podsticaj znači u finansijskom i u jednom motivirajućem smislu, jer kad svojim radnicima kažem da nas je država podržala sa jednim značajnim finansijskim sredstvima, siguran sam da će to na njih pozitivno utjecati - rekao je Edin Mujkić, direktor i vlasnik preduzeća „Kobra“ Zavidovići koje ima 35 zaposlenih.

Kompanija metalne industrije „Medena Commerce“ Tešanj odobrena sredstva će uložiti u nabavku nove opreme i tehnološko usavršavanje.

- Podsticaj znači mnogo naročito ako se uzme u obzir da je poslovanje u EU nakon perioda pandemije jako komplikovano i teško. Svaki podsticaj koje državne institucije daju za vaše investicije puno znače za konkurentnost. Ne mogu reći da je to dovoljno, barem kada je u pitanju sektor metala, ali sam sigurna da su odobrili onoliko koliko su mogli – rekla je šefica prodaje i marketinga ove kompanije Selma Bradarić.

Ministar za privredu Samir Šibonjić rekao je da su odobrena sredstva za jačanje konkurentnosti značajna, ali da je da je svjestan da su potrebe privrede mnogo veće i da privreda zaslužuje snažniju podršku. Najavio je da će resorno ministarstvo nastojati da pojednostavi način apliciranja, kako bi se u narednom periodu olakšalo korištenje sredstava podsticaja.

Press služba ZDK

 

Novosti za nedjelju 24.12.2023. godine

PREMIJER PIVIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI BOŽIĆ

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, u ime institucija i u svoje lično ime, uputili su čestitku svim građanima katoličke vjere povodom nastupajućeg blagdana Božića.

- Božić je blagdan koji slavi ljubav, zajedništvo i razumijevanje među ljudima. Neka Božić donese u vaša srca ljubav, mir i radost, a božićni dani vama i vašim porodicama budu ispunjeni osjećajem sreće i zajedništva. Sretan vam Badnji dan i Božić, uz želju da ga proslavite sa svojim najdražima - navodi se u čestitki.

Press služba ZDK

 

Novosti za petak 22.12.2023. godine

SKUPŠTINA USVOJILA BUDŽET ZDK ZA 2024. GODINU: PREMIJER NEZIR PIVIĆ ZADOVOLJAN ŠTO SU BUDŽET I FINANSIJSKI PLANOVI USVOJENI PRIJE NOVE GODINE

Skupština Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici je po skraćenom postupku usvojila Prijedlog rebalansa budžeta za tekuću godinu te Prijedlog budžeta za 2024. godinu, koji iznosi 594.874.450 KM. Skupština je usvojila preostala dva finansijska dokumenta važna za funkcinisanje ustanova i institucija ovog kantona - Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK u iznosu 280.000.000 KM te Finansijski plan JU Služba za zapošljavanje ZDK za 2024. godinu, koji iznosi 27.585.532 KM.

Premijer Nezir Pivić je izrazio zadovoljstvo što ovaj kanton ulazi u Novu godinu sa usvojenim budžetom i finansijskim planovima, budući da je Vlada imenovana prije manje od dva mjeseca.

- Kada govorimo o strukturi budžeta, moram kazati da smo nastojali da ispoštujemo sve budžetske zahtjeve koji su dolazili prema Ministarstvu finansija i da se krećemo unutar tih potreba, uvažavajući navedene okolnosti u skladu sa kretanjem na samom tržištu i u društvu. Mogu iskazati jedno veliko zadovoljstvo da i sa aspekta konkretnih primjedbi i amandmana nismo imali drugačijih pogleda u tom smislu, iako smo kao Vlada bili spremni da čujemo i drugačije mišljenje - rekao je premijer Pivić.

Usvojeni rebalans budžeta za ovu godinu iznosi 521.486.490 KM i za oko 19 miliona KM je manji u odnosu na budžetski plan. To znači da je Budžet za 2024. godinu veći za oko 73,5 miliona KM.

- Prijedlog budžeta za 2024. godinu iznosi oko 595 miliona KM. Planirani rashodi su oko 587,5 miliona KM, od čega je 7.302.000 KM planirano za pokrića deficita iz prethodnih godina. Za plate, doprinose i naknade je planirano oko 245 miliona KM, a za naknade oko 41,5 miliona KM - rekla je ministrica finansija Dženana Čišija.

Pedviđena sredstva za socijalna davanja iznose oko 65,5 miliona KM, egzistencijalne naknade i ostala prava boraca i boračkih populacija 21 milion KM, oko 12 miliona za transfere u obrazovanje, nauku, kulturu i sport, kapitalni transferi iznose oko 29,5 miliona KM, kapitalna ulaganja oko 26,5 miliona KM... Ostali troškovi budžetskih korisnika, u koje spadaju i izvršne sudske presude, iznose oko 146,5 miliona KM.

Naglasila je da pregovori oko povećanja plaća sa sindikatima još nisu završeni pa ako dođe do dogovora o povećanju plaća budžetskim korisnicima, najvjerovatnije će biti nužno izraditi i rebalans budžeta za 2024. godinu.

Press služba ZDK

 

Novosti za četvrtak 21.12.2023. godine

SAOPĆENJE ZA JAVNOST - U nastavku operativne akcije "META II", policijski timovi izvršili pretrese na 14 lokacija, kojom prilikom je 9 lica lišena slobode i stavljeno pod kontrolu

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva "META II" poduzimali operativne i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH i "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Danas, 21.12.2023. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na 14 lokacija na području Kaknja. Aktivnosti u okviru akcije "META II" se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici i Kaknju, i rezultat su višemjesečnih istraga.

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji će poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela.

Prilikom pretresa 9 lica je stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode a radi se o sljedećim licima: A.J.., rođen 1970. godine, A.S., rođen 1997. godine, R.H., rođen 1989. godine, R.H., rođen 1996. godine, R.A., rođen 1993. godine, S.F., rođen 1992. godine, S.E., rođen 1979. godine, S.M., rođena 1993. godine, te S.H., rođen 1988. godine, sva lica iz Kaknja. Navedena lica se sumnjiče da su u vremenskom periodu od mjeseca marta 2023. godine do mjeseca novembra 2023. godine, na području Kaknja i šire, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

U toku vršenja pretresa policijski službenici su pronašli i privremeno oduzeli određenu količinu opojne droge, novca i oružje, te će navedeni predmeti biti predmet vještačenja, nakon čega će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

Osumnjičena lica su privedena u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Sprovedenom akcijom, koja predstavlja nastavak uspješno provedenih policijskih akcija kodnih naziva "MREŽA" i "META", u okviru kojih su u pojedinačnim akcijama policije, pronađene i oduzete značajne količine opojnih droga, te su izvršene desetine pretresa a veći broj osumnjičenih lica lišen slobode i procesuiran, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona pokazuje opredjeljenost i spremnost u borbi sa najsloženijim oblicima organizovanog kriminala, te da je respektabilna i ozbiljna policijska agencija koja svojim resursima ali i dobrim i koordiniranim rukovođenjem može odgovoriti na sve sigurnosne izazove i rizike a svim građanima pružiti maksimalnu ličnu i imovinsku sigirnosti.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje   

 

VLADA ZDK ODOBRILA ISPLATU NOVČANE NAKNADE ZAPOSLENIM NA BUDŽETU, KORISNICIMA EGZISTENCIJALNE NAKNADE I OSOBNE INVALIDNINE TE ODOBRILA ISPLATU POTICAJA POLJOPRIVREDNICMA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, donijela odluku o isplati novčane naknade u iznosu od 350 KM za oko 9.000 zaposlenih na budžetu ovog kantona, uključujući i zaposlene u ustanovama kulture te JU Dom penzionera sa stacionarom ZDK i JU Centar za djecu s poteškoćama u razvoju ZDK-a, kao i odluku o isplati jednokratne novčane pomoći za korisnike kantonalne egzistencijalne naknade i ratne vojne invalide - korisnike osobne invalidnine s područja ZDK-a u iznosu od 100 KM.

Vlada je donijela i odluke o isplati podsticaja poljoprivrednicima u iznosu od 1.040.000 KM, čime je dovela u završnu fazu realizaciju programa utroška sredstava podsticaja u poljoprivredi ali i drugim ministarstvima i organima uprave.

Premijer Pivić je izrazio očekivanje da će Skupština ZDK-a sutra usvojiti prijedlog Budžeta ZDK-a za 2024. godinu, koji je planiran u rekordnom iznosu od 595 miliona KM.

- U zakonski predviđenom roku za dostavu amandmana nije stigao nijedan amandman od strane zastupnika u Skupštini ZDK-a, tako da očekujemo jednu veliku podršku Skupštine i to je dokaz da je Vlada kvalitetno pripremila budžet - rekao je premijer Pivić.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica rekao je da je odluka o dodjeli jednokratne novčane pomoći od 100 KM za 8.468 korisnika kantonalne egzistencijalne naknade i ratnih vojnih invalida - korisnika osobne invalidnine, donesena zbog otežane ekonomske situacije i zbog povećanja potrošačkih cijena.

Najavio je nastavak aktivnosti na poboljšanju uslova života boračke populacije, što će biti omogućeno kroz donošenje novog Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica.

- Ministarstvo aktivno radi na iznalaženju načina za povećanje kantonalne egzistencijalne naknade i nadam se da ćemo to učiniti već početkom naredne godine. Naknada trenutno iznosi 5 KM za svaki mjesec boravka u oružanim snagama BiH tokom rata – ministar kazao je Sirovica.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić rekao je da je od odobrenih 1.040.000 KM za podršku poljoprivrednim proizvođačima na području tog kantona, 613.095,00 KM izdvojeno na ime podrške za proizvodnju maline, kupine plantažne borovnice i aronije.

- Ovo je do sada najveći opredijeljeni iznos za ovaj vid podrške, a proizvođačima pripada poticaj od 0,60 KM po kilogramu proizvedene maline. Pravo na poticaj ostvario je 791 je subjekt, koji su proizveli i predali registrovanim otkupljivačima i prerađivačima 1.021.825,00 kg ovog voća - rekao je ministar Čajić.

Odobrena su sredstava za otkupljivače/prerađivače mlijeka u iznosu od 194.575,50 KM, za otkupljivače pilećeg mesa u iznosu od 80.000,00 KM, dok je uzgajivačima koka nosilja odobreno 151.965,00 KM.

Najavio je da će Vlada iduće sedmice donijeti još nekoliko odluka i zaključaka o odobravanju sredstava poticaja u poljoprivredi, čime će u potpunosti implementirati program podrške vrijedan 5,5 miliona KM, od čega će neutrošeno ostati do 300.000 KM.

Press služba ZDK

 

PREMIJER PIVIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ UPUTILI ČESTITKU ZA DAN RUDARA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku povodom 21. decembra - Dana rudara.

- Rudari imaju posebno mjesto u našem društvu, jer rade izuzetno težak i častan posao, a naš kanton ima veoma važno mjesto u elektroenergetskom sektoru Federacije BiH i Koncernu Elektroprivrede BiH, zahvaljujući Termoelektrani Kakanj i rudnicima u Kaknju, Brezi i Zenici. Iznimno je važno da rudnici budu održivi, a zadaća svih nivoa vlasti je da vam se osiguraju što bolji uslovi za rad te da za vašu požrtvovanost budete adekvatno plaćeni. To je i opredjeljenje Vlade ZDK - stoji u čestitki.

Press služba ZDK

 

Novosti za srijedu 20.12.2023. godine

PREMIJER PIVIĆ ODRŽAO SASTANAK SA SINDIKATIMA: VLADA SUTRA DONOSI ODLUKU O ISPLATI NOVČANE NAKNADE OD 350 KM

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić informisao je danas predstavnike sindikata zaposlenih koji primaju platu iz budžeta ovog kantona da će Vlada sutra donijeti odluku o isplati novčane naknade od 350 KM za oko 9.000 zaposlenih, uključujući i zaposlene u ustanovama kulture te JU Dom penzionera i JU Centar za djecu s poteškoćama u razvoju.

Premijer Pivić je rekao da su aktivnosti na donošenju odluke o isplati ove naknade pokrenute odmah nakon preuzimanja dužnosti nove Vlade ZDK-a, s namjerom da se ublaže posljedice inflacije i rasta troškova života, te da odluka nema nikakve veze sa Uredbom Vlade FBiH.

- Nismo imali vremena da donesemo neko drugo rješenje i isplata novčane naknade je bila jedina zakonska mogućnost koju smo mogli realizovati u kratkom vremenu. Ovo je prvi put da naš kanton isplaćuje ovu novčanu naknadu. Na sastanku smo konstatirali da je ovo dobra poruka Vlade prema sindikatima da će uvažavati njihove zahtjeve, da imamo u potpunosti razumijevanja za njihove zahtjeve i da ćemo nastaviti jednu dobru saradnju - rekao je nakon sastanka premijer Pivić.

Naglasio je da je od sindikata tražio da svi uposlenici budu predani i kvalitetno rade posao, a da od Vlade zauzvrat mogu očekivati podršku i nagradu za takav pristup poslu.

- Smatram da jedan takav ambijent koji treba da se gradi, odnos povjerenja i jačanja samih institucija, jeste put kojim treba da se krećemo i da faktički imamo što funkcionalniju i javnu upravu, MUP, obrazovanje i samim tim jačamo institucije našeg kantona - rekao je premijer ZDK.

Predstavnici sindikata zahvalili su Vladi na novčanoj naknadi, koja će biti isplaćena do kraja godine, kao i spremnosti da se u 2024. godini kroz još kvalitetniji socijalni dijalog nastave pregovori o dodatnom unapređenju materijalnog položaja svih zaposlenih.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK NA ČELU S PREMIJEROM NEZIROM PIVIĆEM POSJETILA DEKANAT KATOLIČKE CRKVE U ŽEPČU I PRAVOSLAVNU CRKVENU OPŠTINU U ZENICI

Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Nezirom Pivićem te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem boravili su danas u radnoj posjeti Dekanatu katoličke crkve u Žepču i Pravoslavnoj crkvenoj opštini u Zenici. Bila je ovo prva organizovana posjeta cjelokupne Vlade navedenim vjerskim zajednicama otkad postoji Zeničko-dobojski kanton.

Premijer Pivić je podsjetio da je Vlada ranije posjetila Muftijstvo zeničko te da je današnjim posjetama željela ukazati da su vjerske zajednice u fokusu institucija ZDK-a.

- Željeli smo da u uoči vjerskih praznika pošaljemo poruku da su suživot i različitosti naše bogatstvo te da će Vlada i Skupština ZDK-a biti podrška u svakom smislu i na raspolaganju vjerskim zajednicama kako bi bolje funkcionisale na zadovoljstvo vjernika i svih građana - rekao je premijer Pivić.

Žepački župnik i dekan Predrag Stojčević zahvalio se delegaciji na posjeti upoznavši ih sa radom i aktivnostima Dekanata katoličke crkve u Žepču, sa fokusom na predškolsko obrazovanje, kao i izazovima i problemima s kojima se suočavaju u radu.

Najveći problem predstavlja neriješen radno-pravni status uposlenih vjerskih službenika, u smislu ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, tako da su premijer, ministri i predsjedavajući Skupštine, kao i skupštinski zastupnik Ivo Tadić, koji je također prisustvovao sastanku, najavili da će se institucije posvetiti iznalaženju trajnog zakonskog rješenja za ovo pitanje.

Delegaciju su u Pravoslavnoj crkvenoj opštini u Zenici primili starješina crkve Marko Maleš i paroh Dražen Andžić, koji su goste upoznali sa radom ove vjerske zajednice, angažmanu na održavanju nastave vjeronauke u 10 općina Srednje

Bosne, ali i ukazali na potrebu kvalitetnije institucionalne podrške projektima i aktivnostima ove pravoslavne crkvene opštine.

Premijer Pivić je najavio da će Vlada tražiti načina i sredstava da pruži snažniju podršku ovoj vjerskoj zajednici, jer ona indirektno znači i podršku svim pravoslavnim vjernicima i svim srpskim povratnicima u Zenicu.

Press služba ZDK

 

Novosti za ponedjeljak 18.12.2023. godine

VLADA ZDK SUFINANSIRA IZGRADNJU AMBULANTE PORODIČNE MEDICINE U MZ PERIN HAN

Vlada Zeničko-dobojskog kantona ove sedmice doznačit će Gradu Zenica sredstva u iznosu od 580.000 KM za sufinansiranje izgradnje objekta Ambulante porodične medicine sa pratećim sadržajima u MZ Perin Han.

Planirano je da se u ovoj zeničkoj mjesnoj zajednici gradi stambeni objekat bruto površine od 846 m2, gdje će pored zgrade porodične ambulante sa prostorijama za dvije ordinacije i dvije intervencije ukupne površine 220 m2, biti planiran i prostor za apoteku, matični ured, poštu, zajedničko naplatno mjesto, multifunkcionalni prostor i prostor za potrebe mjesne zajednice.

Ukupna vrijednost izgradnje objekta, bez uključene opreme i namještaja, iznosi 2,4 miliona KM, a Vlada će sredstvima od 580.000 KM sufinansirati dio građevinskih radova koji se odnosi na izgradnju dvije ordinacije, dvije intervencije te pratećih sadržaja koji su neophodni za rad ambulante.

- Odobrena sredstva će biti doznačena u srijedu, čime će Vlada ispuniti svoje obaveze prema ovom važnom projektu za stanovnike MZ Perin Han. Vlada ovakvim projektima pokazuje da je opredijeljena za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i sufinansiranje kapitalnih projekata sa svim novima vlasti - rekao je premijer Nezir Pivić.

Najavio je da će u srijedu biti doznačena sredstva i za sufinansiranje projekta izgradnje nove sportske dvorane za potrebe učenika osnovne i srednje škole u Žabljaku u općini Usora, za što je Vlada odobrila 250.000 KM.

Press služba ZDK

 

Novosti za petak 15.12.2023. godine

VLADA ZDK SUFINANSIRA IZGRADNJU TRŽNICE U BREZI SA 400.000 KM

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić i načelnik Općine Breza Vedad Jusić potpisali su danas u kabinetu premijera Nezir Pivića ugovor o sufinansiranju projekta izgradnje Tržnice u Brezi sredstvima u iznosu od 400.000 KM, koja su dodijeljena putem javnog poziva.

Ukupna vrijednost projekta je 900.000 KM, a ostatak je iz drugih izvora obezbijedila Općina Breza. Planirano je da objekat tržnice bude završen tokom naredne godine.

Načelnik Jusić se zahvalio Vladi i resornom ministarstvu, istakavši da će tržnica, pored toga što će donijeti benefite u smislu ekonomskog razvoja i razmjene domaćih proizvoda, kao i promocije domaćih proizvođača, ovo biti još jedan u nizu projekata koji se nalaze u samom centralnom dijelu općine i koji će imati estetsku dimenziju, jer se radi o arhitektonski lijepom projektu.

Ministar Šibonjić je rekao da je podrška projektu Tržnice u Brezi način da se podrži i tamošnja mala privreda te da će stvoriti privrednicima i poljoprivrednici lijepe uslove za skladištenje i prodaju proizvoda, a građanima omogućiti da ti proizvodi budu dostupni tokom cijele godine.

Premijer Nezir Pivić je rekao da je opredjeljenje Vlade da nastavi podržavati projekte izgradnje infrastrukture u jedinicama lokalne samouprave koji su važni za građane, kao što je projekat Tržnice u Brezi, te da kroz podršku jačanju konkurentnosti domaćih i srednjih preduzeća, kao i infrastrukture u poslovnim zonama, želi unaprijediti uslove za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta, a time omogućiti bolju perspektivu za mlade.

Press služba ZDK

PREMIJER PIVIĆ NAJAVIO ISPLATU NOVČANE NAKNADE ZAPOSLENIM NA BUDŽETU

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić najavio je da Vlada namjerava uskoro donijeti odluku da se svim zaposlenim koji primaju iz budžeta ZDK-a isplati novčana naknada u iznosu do 350 KM.

Odluka o isplati, kako je rekao, trebala bi biti donesena naredne sedmice kada se očekuje i usvajanje rebalansa Budžeta za 2023. godinu u Skupštini ZDK-a, a naknada bi trebala biti isplaćena do kraja ove godine.

Premijer Pivić je napomenuo da ova odluka ni na koji način nije vezana za odluku Vlade Federacije BiH te da je Vlada koju predvodi odmah po preuzimanju dužnosti prije 40 dana krenula u analizu budžetskih troškova i počela tražiti načina da se osiguraju sredstva za isplatu ove naknade za oko 8.500 zaposlenih u obrazovanju, policiji, pravosuđu i javnoj upravi. Napominje da će ovu naknadu dobiti i zaposleni u ustanovama kulture, JU Dom penzionera sa stacionarom ZDK i JU Centar za djeci i odrasle s posebnim potrebama ZDK, a koje se finansiraju transferima iz budžeta ZDK-a.

- Odluka Vlade FBiH je neozbiljna i nekorektna jer imamo ranije odluke Vlade FBiH, odnosno Parlamenta FBiH, gdje su oni stvorili određene obaveze, kao što je npr. pitanje boraca, gdje su našem kantonu stvorili obavezu od 9 miliona KM, a da nisu izdvojili dodatna sredstva. Vidjeli smo kako i na koji način se raspodjeljuju sredstva i prilikom rebalansa da daju određena sredstva bez ikakve analitike i šta će se dobiti tim sredstvima. Primjerice, Vlada FBiH jednom odlukom prije tri mjeseca odobri sredstva za bazen u jednom mjestu, a nakon toga kada se parlamentarna većina promijeni ili je potrebna nekakva "ruka", onda ide bazen u drugo mjesto i to je njihov način kako rješavaju probleme - rekao je premijer ZDK.

Dodao je da dosad nije vidio nijedan konkretan potez Vlade FBiH u pravcu ublažavanja posljedica inflacije.

- Oni rade na način da stvore preporuku i nekoga obavežu ili ostave mogućnost da isplati sredstva i zaista ne znam kakva je to kreacija. Ono što ćemo mi uraditi i dati pomoć našim zaposlenim kao posljedica inflacije su rezultat našeg rada i prije nego što se pojavila ova njihova famozna odluka - istakao je premijer Pivić.

Premijer je o namjeri Vlade da donese odluku o isplati pomoći jutros razgovarao i s čelnicima kantonalnih sindikata obrazovanja Selvedinom Šatorovićem i Dževadom Hadžićem, koji su dali podršku da se na ovaj način ublaže posljedice inflacije i rasta troškova života. Također je razgovarano i o nastavku pregovora o usaglašavanju kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja, kao i planovima na unapređenju materijalnog položaja svih zaposlenih na budžetu ZDK-a. Naglasio je da je na posljednjem sastanku sa svim sindikatima dogovoreno da će se ove konsultacije nastaviti sljedeće godine.

Press služba ZDK

 

PREMIJER NEZIR PIVIĆ: VLADA ULAZI U NOVU GODINU SA USVOJENIM SVIM BUDŽETIMA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, dala saglasnost na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2024. godinu u iznosu od preko 280 miliona KM, a donijela je i više odluka o izdvajanju sredstava za podsticaje, pomoći i finansiranje projekata.

Usvojila je odluke o dodjeli podsticaja poljoprivredi i privredi u iznosu od oko 1,3 miliona KM, zatim pojedinačnoj podršci borcima u iznosu oko 170.000 KM, kao i izdvajanju sredstava u okviru Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport za izgradnju i rekonstrukciju objekata od posebnog značaja za kanton, odnosno nacionalnih spomenika u iznosu oko 70.000 KM.

- Mi ćemo naredne sedmice imati na Skupštini ZDK-a usvojene sve budžete - Budžet ZDK za 2024. godinu, rebalans Budžeta za 2023. godinu i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja, kao i budžet Službe za zapošljavanje ZDK-a, tako da možemo konstatirati da je Vlada ZDK-a, iako je imenovana prije četvrdesetak dana, uspjela da izvrši sve svoje obaveze i da narednu budžetsku godinu ulazi spremna sa aspekta usvajanja finansijskih planova - rekao je premijer Pivić.

Press služba ZDK

 

Novosti za četvrtak 14.12.2023. godine

OBNOVLJENA ŽELJEZNIČKA LINIJA PODLUGOVI-VAREŠ: PREMIJER PIVIĆ I ČLANOVI VLADE PODRŽALI NAJVEĆU POSLIJERATNU INVESTICIJU U BIH

Svečanom vožnjom obilježeno je ponovno pokretanje željezničke linije Podlugovi-Vareš Majdan. Željeznička pruga duga 24 kilometra posljednji put je bila u upotrebi 1992. godine, a čišćenje i rekonstrukcija pruge povjerena je britanskoj kompaniji "Adriatic Metals", koja će na području Vareša u novoizgrađenom rudniku početkom iduće godine krenuti s eksploatacijom rude srebra, cinka i olova.

U putničkoj kompoziciji, među brojnim zvanicama, bili su i članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona, premijer Nezir Pivić, ministar za privredu Samir Šibonjić te ministrica finansija Dženana Čišija.

Premijer Pivić je naglasio da je oživljavanje rudarstva u Varešu jedna od najvećih poslijeratnih investicija u Bosni i Hercegovini te da mu je drago što se ova investicija realizuje upravo na području ZDK-a.

- Mi veoma često ističemo da je ZDK kičma privrednog razvoja FBiH i države BiH i čvrsto vjerujemo da će od ovog projekta korist imati građani, prije svega Vareša, a onda i cjelokupnog kantona, FBiH i BiH. Mislim da će ovakvih projekata biti i u budućnosti u ZDK-u, jer smo opredijeljeni da održimo ali i unaprijedimo privredni razvoj - rekao je premijer Pivić.

Naglasio je da je, bez obzira na značaj privrednog razvoja, na prvom mjestu zdravlje stanovništva i okoliša na ovom području.

- Važno nam je da se zaštiti okolina, a samim tim i zdravlje ljudi i o tome se vodilo računa, jer da investitor nije pribavio sve potrebne dozvole, do ovog projekta ne bi ni došlo. Mi ostajemo posvećeni da pratimo zaštitu okoline i u tom smislu i zaštitu života ljudi na ovom prostoru - rekao je premijer ZDK-a, istakavši

zadovoljstvo što je na licima građana Vareša vidio radost i nadu u bolju budućnost.

Generalni direktor "Adriatic Metals" Paul Cronin rekao je da kompanija planira eksploatisati rudu u Varešu 20 do 30 godina, a ključni značaj cjelokupnog projekta je što će rudnik biti "katalizator koji će osigurati da se BiH opet nađe na mapi Evrope".

Investicija u rudnik u Varešu jedna je od najvećih stranih investicija u Bosni i Hercegovini. "Adriatic Metals" je samo prošle godine investirao 245 miliona KM, što je 25 posto ukupnih stranih investicija u Bosni i Hercegovini. Očekuje se da će rudnik godišnje obrađivati 800.000 tona rude, koja će se željeznicom transportovati do luke Ploče.

Press služba ZDK

 

Novosti za srijedu 13.12.2023. godine

SAOPĆENJE

U nastavku operativne akcije "META 2" 15 lica lišeno slobode i stavljeno pod kontrolu

Kako smo već informisali javnost, rano jutros u 06,00 sati, od strane policijskih timova Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona započeti su istovremeni pretresi na 16 lokacija na području Kaknja i 3 lokacije na području Zavidovića.

Ova opsežna policijska akcija kodnog naziva "META 2", koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je usmjerena na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela: "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH, "Teška krađa" iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije BiH i "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Aktivnosti u okviru akcije "META 2" se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici, Kaknju i Zavidovićima.

Tokom naznačenih aktivnosti slobode je lišeno 15 lica od čega 12 na području Kaknja i 3 lica na području Zavidovića, a slobode su lišeni; M.A., 1991. g., M.R. 1980. g., B.A., 1987. g, T.M. 1988. g., M.A., 1987. g., B.H. 1994. g., T.E., 1988. g., K.A. 1980. g., E.B., 1992.g., N.F. 1986. g., B.O.1968. g., i M.R. 2001. g., svi iz Kaknja, te R.A. 1984. g., B.A., 1988. g., i B.J. 1990. g., iz Zavidovića. Osumnjičeno lice Č.O., 1981. godine iz Kaknja, koje je takođe meta ove akcije se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Busovača, dok je za licem S.I., 1986. godine iz Kaknja raspisana operativna potraga i za istim se intenzivno traga.

U pretresima stambenih i drugih objekata koje koriste lica lišena slobode pronađena je i oduzeta značajna količina prškaste i zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu i ista će biti predmet vještačenja, tačnije, radi se o 1300 grama praškaste materije koja izgledom asociran na opojnu drogu speed i 162 upakovana sadržaja praškaste materije spremna za uličnu prodaju, 25 grama hašiša i 31 upakovan sadržaj iste materije spremne za uličnu prodaju, 200 grama i 14 upakovanih sadržaja biljne materije koja asocira na opojnu drogu spremnih za uličnu prodaju, tri stabljike indijske konoplje, 8 preciznih vaga, 9 mobilnih telefona, jedna puška, jedan pištolj, određena količina puščane i pištoljske municije, te drugi predmeti i tragovi koji će poslužiti kao dokaz za uspješno vođenje krivičnog postupka.

Nakon kriminalističke obrade osumnjičena lica će biti predata u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje.

Kratki video policijske akcije "Meta 2" možete pogledati na sljedećem linku; https://www.youtube.com/watch?v=lExTO6jRZOY&ab_channel=MUPZDK


Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

 

VLADA ZDK UPLATILA EGZISTENCIJALNU NAKNADU ZA MJESEC NOVEMBAR

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uplatila je novčanu egzistencijalnu naknadu za mjesec novembar za demobilizirane branioce i supružnike umrlih demobiliziranih branilaca do 57 godina života koji se vode na evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK-a. Ukupna visina uplaćenih sredstava iznosi 589.665,00KM za 3.173 korisnika naknade.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica rekao je da su korisnici prava na novčanu egzistencijalnu naknadu dužni do 31.12.2023. godine dostaviti ažuriranu dokumentaciju nadležnim gradskim/općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu, a u cilju nastavka isplate naknade u narednoj budžetskoj godini.

Za sve informacije o načinu dostave dokumentacije, korisnici naknade mogu se obratiti nadležnim gradskim/općinskim službama.

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona

 

 

Novosti za utorak 12.12.2023. godine

PUNA PODRŠKA SKUPŠTINSKE VEĆINE NOVOJ VLADI ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Predstavnici političkih stranaka i nezavisnih zastupnika koji čine većinu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, razgovarali su danas s premijerom Nezirom Pivićem i ministrima o radu Vlade i planovima za 2024. godinu.

Premijer Pivić je prezentirao aktivnosti koje je Vlada preduzimala od imenovanja krajem oktobra, naglasivši da je fokus bio na izradi Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu, čije se usvajanje u Skupštini očekuje do kraja ove godine. To će, kako je istakao, omogućiti Vladi da na vrijeme donese programe utroška sredstava te realizuje značajne projekte za građane i sve jedinice lokalne samouprave u ovom kantonu.

Naveo je da je Vlada fokusirana i na unapređenje ukupnog privrednog ambijenta te jačanje konkurenosti malih i srednjih preduzeća, posebno izvozno orijentisanih, kao i stvaranje uslova za privlačenje novih domaćih i stranih investicija, koje bi dodatno ojačale poziciju Zeničko-dobojskog kantona kao kičme privrede Federacije BiH.

Predstavnici skupštinske većine dali su punu podršku novoj Vladi Zeničko-dobojskog kantona, istakavši da je većina stabilna i komotna, što garantuje prohodnost zakona, odluka, mjera i aktivnosti u svim oblastima iz ekspozea predstavljenog prilikom potvrđivanja Vlade, a koje će biti sadržane u Programu rada Vlade za 2024. godinu.

Press služba ZDK


POTPISANI UGOVORI ZA REALIZACIJU INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA U POVRATNIČKIM MJESNIM ZAJEDNICAMA ZDK-a

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Antonio Šimunović potpisao je u sjedištu Vlade ugovore o realizaciji infrastrukturnih projekata u povratničkim mjesnim zajednicama u ovom kantonu.

Za realizaciju infrastrukturnih projekata na području općine Maglaj ukupno su odobrena sredstva u iznosu od 68.546,00 KM po osnovu dva zaključena ugovora za izgradnju i sanaciju društvnih domova u mjesnim zajednicama Kopice i Novi Šeher te za područje grada Zavidovići, odnosno mjesnu zajednicu Stipovići, sredstva u iznosu od 20.000,00 KM na ime završetka druge faze modernizacije ulične rasvjete u toj povratničkoj mjesnoj zajednici.

Ministar Šimunović je prilikom potpisivanja ugovora iskazao svoju namjeru da nastavi sa realizacijom ovakvih programskih zadataka ministarstva i u narednoj budžetskoj godini, istaknuvši da je opredjeljenje ministarstva kojim rukovodi i Vlade Zeničko-dobojskog kantona da ovakvim infrastrukturnim projektima osiguraju uvjete za dostojanstven život povratnika i ostanak na svojim ognjištima.

Press služba ZDK

 

Novosti za petak 08.12.2023. godine

PREMIJER PIVIĆ I MINISTAR ŠIBONJIĆ U SLUŽBENOJ POSJETI REPUBLICI TURSKOJ: VODEĆI INVESTITORI U OBLASTI TURIZMA U EGEJSKOJ REGIJI ISKAZALI INTERES ZA ULAGANJE U ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar privrede Samir Šibonjić borave u službenoj posjeti Republici Turskoj, gdje će se sastati sa predstavnicima državnih privrednih komora, kao i sa mnogobrojnim privrednicima i investitorima.

Prvog dana posjete, u Izmiru su se sastali sa Mehmetom İšlerom, predsjednikom Udruženja turističkih agencija i hoteljera Egejske regije i potpredsjednikom Turske federacije hotelijera. U srdačnom razgovoru razmijenili su informacije o stanju u oblasti turizma u dvije zemlje.

-Poseban fokus bio je na turističkim ponudama. Iskoristio sam priliku i istakao još uvijek nedovoljno iskorištene potencijale kojima raspolaže naš kanton. Bogatstva i ljepote koje imamo naša su prilika koju moramo iskoristiti. Uvaženog domaćina upoznao sam sa opredjeljenjem vlade koju predvodim da u narednim godinama napravimo značajan iskorak u razvoju turističke infrastrukture. Sretan sam što mogu objaviti da smo na tom putu dobili važnog partnera i prijatelja - rekao je premijer Pivić.

Naglasio je da Republika Turska spada medu pet vodećih država svijeta po broju turističkih posjeta te da znanja i iskustva koja su usvojili na putu svog rasta i razvoja predstavljaju neprocjenjivu vrijednost i za ovaj kanton.

-Zato mi je posebno drago da smo već konkretizirali našu saradnju i zakazali novi sastanak sa nekima od najznačajnijih investitora Egejske regije u oblasti hotelijerstva. Na iskazani interes za ulaganje u naš kanton ponudili smo svaki vid podrške. Nastojat ćemo da već u narednoj godini započnemo realizaciju projekata koji će biti značajni kako za naš kanton tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu - rekao je premijer ZDK.

Premijer Pivić i ministar Šibonjić su posjetili 17. Sajam turizma u Izmiru, gdje su napravili dodatne konekcije sa potencijalnim investitorima. Ministar Šibonjić je dogovorio međusobne posjete delegacija privrednih komora koje bi trebale rezultirati novim poslovnim prilikama.  

- Imat ćemo jedinstvenu priliku da već početkom naredne godine našim privrednicima otvorimo prostor za ulazak na nova tržišta i u cilju stvaranja novih poslovnih partnerstava. Privreda ZDK je kičma razvoja cijele države, a mi ćemo je učiniti još snažnijom. Regionalni smo lideri u nekoliko značajnih industrijskih oblasti, zašto to ne bismo pokušali i u oblasti kontinentalnog turizma. Naši ljudi su vrijedni. Uz know-how, podršku vlasti, možemo naše prirodne potencijale pretvoriti brzo u nove privredne potencijale - rekao je ministar Šibonjić.

Press služba ZDK

MINISTRI U VLADI ZDK I POLICIJSKI KOMESAR POSJETILI POVRATNICU LJEPOSAVU PETKOVIĆ

Ljeposavu Petković, povratnicu u Stošnicu kod Vozuće, koju su u srijedu navečer u porodičnoj kući napala dva nepoznata lica, danas su posjetili ministri u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija, ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović i ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica te komesar Uprave policije Admir Gazić.

Članovi Vlade osudili su napad rekavši da su došli ne samo da pruže moralnu, nego i materijalnu i svaku drugu podršku, te da Vlada ima nultu toleranciju prema bilo kojem obliku nasilja, a posebno nad povratničkom populacijom.

- Čuli ste kakve je poruke prenijela gospođa Ljeposava da ona nikad ne bi ostavila svoje mjesto i da nema ništa na svijetu što bi joj mogli ponuditi, a da ona napusti svoje ognjište. Mi smo došli da je podržimo u tome i da svakom drugom, ne samo ovdje, nego na teritoriju čitave BiH, pošaljemo ovakvu poruku i apeliramo na sve vlade da se u tom smislu tako ponašaju i daju podršku ljudima koji hoće da se vrate na svoje - rekao je ministar Mušija koji je u Vozuću došao kao zamjenik premijera Nezira Pivića.

Mušija je rekao da će Vlada obaviti razgovore sa lokalnim vlastima u Zavidovićima kako bi se povratnicima pružila maksimalna podrška, najavivši da će resorno ministarstvo u Vladi ZDK-a odobriti konkretnu pomoć napadnutoj povratnici.

Dodao je da mu je posebno drago što je u delegaciji bio i policijski komesar, koji će poduzeti sve što je potrebno da se ovakve i slične stvari više nikad ne dese.

Komesar Gazić je rekao da službenici Uprave policije poduzimaju intenzivne radnje kako bi se pronašli izvršioci ovog krivičnog djela, najavljujući pojačane preventivne mjere službenika Uprave policije, odnosno PS Zavidovići. Naglasio je da kroz naselje prolazi tranzitni put, zbog čega postoji povećan rizik od ovakvih krivičnih djela.

- Naš osnovni zadatak je sigurnost građana i sve ćemo uraditi da građani budu sigurni i da se ovakvi događaji ne dešavaju. Istraga ide svojim tokom. Preduzimamo sve neophodne mjere i radnje da dođemo do izvršilaca ovog krivičnog djela - rekao je komesar Gazić.

Press služba ZDK

Novosti za četvrtak 07.12.2023. godine

MINISTAR MIRZA MUŠIJA UGOSTIO DOBITNIKE NAGRADE REKTORA UNIVERZITETA U ZENICI

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija ugostio je dobitnike nagrade rektora Univerziteta u Zenici za najbolji uspjeh, učešće i aktivnosti u toku studija na sva tri studijska ciklusa u akademskoj 2022/2023. godini.

Prijemu u uredu premijera prisustvovali su dobitnici nagrade Ragib Pugonja, doktor medicine, Edin Kohnić, inženjer softverskog inženjerstva, Amila Mehić, diplomirani inženjer mašinstva, Adnan Spahić, diplomirani ekonomista, Zerina Polimac, diplomirani pravnik, Mirza Imamović, magistar prava i Borislav Jeličić, doktor pravnih nauka.

Prijemu zbog privatnih obaveza nisu prisustvovali Lea Kokorović, profesor matematike i informatike i Merima Muratović, diplomirani profesor arapskog jezika i književnosti te Amar Ćatović, magistar studijskog programa Softversko inženjerstvo.

Ministar Mušija uputio je čestitke dobitnicima nagrada, rekavši da su oni svijetli primjer posvećenosti obrazovanju i nauci, uz zahvalu na svemu što rade i čime doprinose napretku cjelokupnog društva.

- Vlada prepoznaje i podstiče akademski i naučni rad, jer je znanje jedna od osnovnih poluga razvoja. I dalje će biti podržavani, jer su ovo snage koje trebaju preuzeti poluge u društvu, ali i kako bismo jačali nastavni kadar na Univerzitetu u Zenici - rekao je ministar Mušija.

U ime dobitnika nagrade, ministru Mušiji i pomoćniku ministra za visoko obrazovanje Arnelu Kalušiću, na prijemu se zahvalila Zerina Polimac, rekavši da je ova nagrada i podrška institucija motivišu da nastavi akademsku karijeru.

-Ovakvi sastanci su veoma korisni, jer mogu doprinijeti kako ministarstvu da poboljša svoj rad, tako i nama da iznesemo svoje potrebe koje će, vjerujem, nekada biti pretočene u praksu - rekla je Polimac.

Borislav Jeličić iz Banjaluke je na Pravnom fakultetu u Zenici završio drugi i treći ciklus studija, a dobitnik je nagrade rektora kao doktor pravnih nauka sa ostvarenih 10,4 boda.

-Imao sam srdačan prijem i zato sam se odlučio da ovdje završim i doktorski studij. Uživao sam odličnu podršku profesora i drugih kolega i upoznao razne principe rada, što mi je pomoglo u mom profesionalnom pristupu jer se trenutno bavim advokaturom - rekao je Jeličić.

Press služba ZDK

 

Novosti za utorak 05.12.2023. godine

PREMIJER NEZIR PIVIĆ U BRISELU: ZDK ISPUNIO SVE OBAVEZE IZ PROGRAMA INTEGRISANJA BIH U EU

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić obratio se danas učesnicima Drugog političkog foruma na visokom nivou o EU integracijama Bosne i Hercegovine (BiH), koji je održan u Briselu.

Zahvalio se Evropskoj komisiji (EK) i svim institucijama Evropske unije (EU) za kontinuiranu i snažnu podršku BiH na putu prema punopravnom članstvu u EU, istakavši da je skup prilika da se kroz međusobni dijalog razmijene znanja, iskustva i dobre prakse te i na taj način potvrdi čvrsto obostrano opredjeljenje za punopravno članstvo BiH u EU.

Premijer je naglasio da predstavnici ZDK-a pravovremeno i efikasno izvršavaju sve poslove i zadatke u svim zajedničkim tijelima Mehanizma koordinacije, uključujući izradu i donošenje Programa integrisanja BiH u EU, istakavši da je ovaj kanton ispunio sve obaveze po pitanju Programa integrisanja te da podržava opciju da se Program integrisanja hitno dostavi EK.

- Vlada ZDK-a koju predvodim imenovana je tek prije mjesec dana. Međutim, duboko svjesni obaveze koje smo preuzeli i prilike koja nam se pruža, posvećeno smo radili kako bismo u što kraćem periodu napravili pozitive korake. Jedan od nosivih stubova rada i politike Vlade ZDK-a bit će borba protiv korupcije, sprečavanja sukoba interesa i jačanje institucionalnog odgovora na sve pojavne oblike kriminaliteta. U vezi s tim, već smo formirali radnu grupu radi pripreme Nacrta Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija i sa zadovoljstvom mogu kazati da će ovaj pravni propis uskoro biti usvojen - rekao je premijer Pivić.

Dodao je da se u ovom kantonu u kontinuitetu provode aktivnosti na stvaranju institucionalnog okvira za prevenciju i borbu protiv korupcije, zaštitu prava svih građana, sa posebnim naglaskom na provedbu zakona o nediskriminaciji i rodnoj

ravnopravnosti, reformu javne uprave, kako bi svaki građanin dobio profesionalnu i kvalitetnu uslugu javne uprave u razumnom roku, ali i osiguranju poticajnog okruženja za civilno društvo, poštujući evropske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja.

Press služba ZDK

 

MINISTRI ČAJIĆ I ŠIBONJIĆ RAZGOVARALI SA PREDSTAVNIKOM NATRON-HAYATA: ZDK SVE VIŠE U FOKUSU VELIKIH ULAGAČA

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Jasmin Čajić, danas je u svom kabinetu održao sastanak sa izvršnim direktorom lanca snabdijevanja Natron-Hayat d.o.o. Maglaj Selami Yakarom i ministrom za privredu Samirom Šibonjićem.

Yakar je upoznao ministre sa trenutnim poslovanjem Natron-Hayata, a razgovarano je i o planu poslovanja i strategiji širenja ove kompanije u budućnosti na području ZDK-a.

Ministar Čajić je naglasio da je kompanija Natron-Hayat, koja zapošljava blizu 900 radnika, značajna za ekonomiju ovog kantona te da je Vladi važno da se zadrži trenutni broj uposlenih te po mogućnosti poveća.

- S obzirom da je jedan od ciljeva ove Vlade snažnija podrška sektoru privrede i poljoprivrede, resorna ministarstva će nastaviti komunikaciju sa predstavnicima ove kompanije te težiti da se još više poboljšaju okvirni uslovi poslovanja, a kako bi to u konačnici imalo pozitivan efekat i na same uposlenike - rekao je ministar Čajić.

Ministar Samir Šibonjić je istakao da je Natron-Hayat jedan od najuspješnijih primjera strane investicije u ZDK-u i Bosni i Hercegovini te da ga raduju najave iz ove kompanije da su zainteresovani za širenje investicije, jer to, kako je rekao, znači da je ZDK dobar domaćin i regija privlačna za velike investicije.

-U vremenu koje je pred nama, takva pozicija će još više doći do izražaja, a i Adriatic Metals sa investicijom u Varešu je dokaz da dolazi vrijeme ubrzanog razvoja i promjene cijele jedne ekonomske paradigme u pozitivnom smislu. Ponovo na mapi snažnih ekonomskih regija postajemo važni sa našim sve jačim

industrijskim potencijalima i kapacitetima u ovom dijelu Evrope. Postajemo ozbiljna regija u fokusu velikih stranih ulagača - kazao je ministar Šibonjić.

Press služba ZDK

 

Novosti za petak 01.12.2023. godine

PREMIJER PIVIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI U TEŠNJU: TREĆI KORPUS JE BIO NESALOMLJIV BEDEM CILJEVIMA AGRESORA

Centralni program obilježavanja 31. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine održan je u Tešnju, u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona. Upriličen je defile gradskim ulicama sa ratnim zastavama jedinica Trećeg korpusa, odata počast na šehidskom spomen-obilježju te održana svečana akademija.

Čestitke povodom godišnjice formiranja Trećeg korpusa prisutnima na svečanoj akademiji uputio je premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, koji je rekao da je Treći korpus predstavljao nesalomljiv bedem ciljevima agresora na ovim prostorima.

- Hrabrost i odanost domovini boraca Trećeg korpusa dokazane su na svim linijama odbrane i oslobodilačkim akcijama širom Bosne i Hercegovine. Od briljantnih akcija oslobađanja Vozuće i Vlašića do brutalnog razbijanja agresorske armade i oslobađanja naše Krajine. Odbranu naše domovine i naroda platili smo krvlju - životima hiljada šehida, poginulih boraca i ranjenih, kojima na ovaj dan odajemo posebnu počast i učimo najljepše dove. Bez njihove hrabrosti i najveće žrtve koju čovjek može dati za narod i toprak, danas sigurno ne bismo živjeli u slobodi kakvu imamo - rekao je premijer ZDK.

Naglasio je da borba za domovinu BiH traje i danas, ne oružanim ali svim drugim političkim i pravnim sredstvima. Borimo se, dodao je premijer, za jedinstvenu i demokratsku državu jednakih naroda i građana i tu crtamo razliku između naše i politika podjela i diskriminacija.

- Važno je da čuvamo sjećanje na odbrambeno-oslobodilački rat i obilježavamo važne datume, kao što je 1. decembar, a posebno je važno da vodimo brigu o branilačkoj populaciji. Vlada Zeničko-dobojskog kantona ulagat će dalje napore da status i prava boračke populacije budu najbolji mogući. I to je jedna od

najvažnijih zadaća vlade koju predvodim, ali i vlada na svim nivoima. To je najmanje što moramo činiti za naše heroje, koji su se borili za najveće ljudske i civilizacijske vrijednosti. To je naša dužnost - rekao je premijer ZDK.

Ispred Zeničko-dobojskog kantona, cvijeće su na spomen-obilježju položili premijer Pivić, predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić.

Premijer Pivić i predsjedavajući Huskić su posjetili Općinu Tešanj gdje su sa općinskim načelnikom Suadom Huskićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Amirom Kurtićem razgovarali o saradnji dva nivoa vlasti i zajedničkim projektima od koristi za građane Tešnja i Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

 

PREMIJER PIVIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI 31. GODIŠNJICU FORMIRANJA TREĆEG KORPUSA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić čestitali su 31. godišnjicu formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U čestitki navode da su jedinice Trećeg korpusa, koji je formiran 1. decembra 1992. godine, bile snažna prepreka ciljevima agresora, a svoju hrabrost i privrženost domovini pokazivale su na linijama odbrane širom Bosne i Hercegovine.

Ističu da je ovo jedan od najznačajnijih datuma bh. vojne historije, a da o zaslugama, hrabrosti i žrtvi koju je podnio Treći korpus u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine govori i to da je 277 pripadnika odlikovano najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a 41 "Zlatnom policijskom značkom", dok su dvije brigade - 303. i 317. dobile kolektivno priznanje "Zlatni ljiljan".

-Trećem korupusu dugujemo neizmjernu zahvalnost i poštovanje. Posebnu počast odajemo našim herojima koji su u časnoj borbi za najveće civilizacijske vrijednosti, nezavisnost i slobodu, dali svoje živote - navodi se u čestitki.

Naglašavaju da je položaj branilačke populacije jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koja to pokazuje podrškom, konkretnim mjerama i programima za sve branilačke kategorije te kontinuiranim povećanjem sredstava koja se izdvajaju za branilačku populaciju.

Press služba ZDK


MINISTAR ŠABANI I ZASTUPNIK KAPKOVIĆ POSJETILI NAČELNIKA MEMAGIĆA U OLOVU: NAGLASAK NA RAZVOJU INFRASTRUKTURE I OKOLIŠA

U sklopu svojih redovnih terenskih posjeta, Adnan Šabani, ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša, zajedno sa zastupnikom u Skupštini ZDK, Alenom Kapkovićem, posjetio je općinu Olovo gdje je održan radni sastanak sa načelnikom Đemalom Memagićem. Sastanak je bio prilika za razgovor o ključnim pitanjima u području putne infrastrukture i zaštite okoliša.

Na sastanku su također sudjelovali direktor Direkcije za ceste ZDK, Rasim Kovač te predstavnici lokalne uprave.

Ministar Šabani istaknuo je važnost terenskih posjeta kako bi se prikupile informacije iz prve ruke te kako bi se program utroška sredstava ministarstva prilagodio stvarnim potrebama i prioritetima lokalnih zajednica.

- Danas smo razgovarali s načelnikom Memagićem i njegovim timom te dobili važne informacije o glavnim izazovima u području putne infrastrukture i zaštite okoliša koji spadaju pod nadležnost našeg ministarstva. Ovakvi sastanci pružaju nam uvid u stvarno stanje na terenu i omogućavaju nam da pravilno usmjerimo resurse prema prioritetima lokalnih zajednica - izjavio je ministar Šabani.

Obećana je daljnja podrška projektima koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete života stanovnika općine Olovo.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša

Last modified on Srijeda, 03 Siječanj 2024 07:26
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 7327

Jučer 8939

Ovaj Tjedan 43338

Ovaj Mjesec 203401

Ukupno 13987845

Currently are 130 guests and no members online