Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Poziv uz obilježavanje 120. godišnjice Radničkog doma

17 Sij 2024
662 times

Daleke 1904. godine zalaganjem sindikata radnika, tadašnja kuća Mate Malića pretvorena je u Radnički dom. Ako uzmemo u obzir da su dolaskom Austo-Ugarske,

koja je donijela nove političke i društvene ciljeve, običaje i vrijednosti u našu zemlju, te osnovala značajne kulturne institucije (1888. godine osniva se Zemaljski muzej; 1897. godine Narodno pozorište u Sarajevu i dr.) sa ponosom trebamo istaći da su za kulturne potrebe u Varešu, svoj "hram kulture" građani izgradili vlastitim radom i sredstvima. Smatramo se jednom od najstarijih ustanova takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Novu zgradu, sadašnjeg izgleda na istom tom mjestu, naši predci izgradili su 1937. godine osiguranim sredstvima iz Radničke komore u Sarajevu, samodoprinosima radnika i jednokratnom pomoći, i Zajamom od Glavne bratinske blagajne u Sarajevu.

U povodu 120. godišnjice postojanja Radničkog doma, molimo sve zainteresirane građane da nam se priključe u akcijama koje smo planirali kako bismo očuvali tradicijske vrijednosti u umjetnosti i kulturi, osnažili naš kulturni identitet i kvalitetno pripremili događaje za obilježavanje ovog velikog jubileja.

Jedna od tih akcija je molba građanima koji u svojim domovima baštine bilo kakve ostatke iz povijesti Radničkog doma (fotografije, plakate/postere, dokumente, članke iz novina, instrumente, opremu iz dramskih i lutkarskih predstava, glazbene partiture, likovna djela, dijelove orkestarskih uniformi…) da ih ustupe JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš kako bismo mogli napraviti zbirku građe koja će biti adekvatno izložena u godini jubileja, urađene replike, kopije i primjereno publicirana (monografija, brošure, katalog…)

Također molimo sugrađane, partnere i donatore iz lokalne zajednice i iseljene varešane, da podupru naše napore kako bi gradu vratili njegove kulturne vrijednosti, očuvali kulturni identitet naše zajednice, značaj Radničkog doma i Javne ustanove.

Za sve informacije možete nas kontaktirati u Radničkom domu, ulica Zvijezda 16, na broj telefona: 032/843-153; ili na E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Rate this item
(2 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5891

Jučer 9541

Ovaj Tjedan 32218

Ovaj Mjesec 122627

Ukupno 13907071

Currently are 248 guests and no members online