Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

PREMIJER PIVIĆ RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA ADRIATIC METALS BH: U MARTU OTVORENJE NOVOG RUDNIKA U VAREŠU

15 Velj 2024
721 times

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić održali su radni sastanak s predstavnicima britanske kompanije „Adriatic Metals BH“ - članicom

Nadzornog odbora Sanelom Karić i tehničkim direktorom Dinom Busuladžićem, na kojem je razgovarano o početku rada novog rudnika u Varešu.

Najavljeno je da će, nakon višegodišnjih priprema i ulaganja oko 400 miliona KM, rudnik srebra, cinka i olova svečano biti otvoren početkom marta te da će ovo biti historijski dan za općinu Vareš, Zeničko-dobojski kanton, Federaciju BiH i državu Bosne i Hercegovine, budući da se radi o suvremenome rudniku i najnovijim tehnologijama koje se koriste u tzv. zelenom rudarenju.

Premijer Nezir Pivić je istakao da Vlada pruža punu podršku najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH, posebno izražavajući zadovoljstvo što se investicija realizuje upravo u Zeničko-dobojskom kantonu, koji je kičma privrednog razvoja FBiH.

Naglasio je da je oživljavanje rudarenja u Varešu značajno za ekonomiju i razvoj cjelokupne regije, ali i da je, bez obzira na značaj privrednog razvoja, na prvom mjestu zdravlje stanovništva i okoliša na ovom području te da je u tom smislu investitor pribavio sve potrebne dozvole od nadležnih institucija.

Na sastanku je dogovoreno da se formira zajednička komisija koja će utvrditi veći iznos koncesione naknade za eksploataciju rude, što će donijeti dodatne prihode u budžete općine Vareš i Zeničko-dobojskog kantona.
Predstavnici „Adriatic Metals BH“ su istakli da je politika kompanije da se fokusiraju na domaće dobavljače i radnu snagu, što potvrđuje podatak da je kompanija tokom pokretanja rudnika s dobavljačima iz Zeničko-dobojskog kantona zaključila ugovore vrijedne 133 miliona KM, a od trenutno zaposlenih oko 255 radnika, oko 200 je iz ovog kantona.

Članica NO Sanela Karić zahvalila se Vladi Zeničko-dobojskog kantona što podržava ovu veliku investiciju, istakavši da je „Adriatic Metals BH“ društveno odgovorna kompanija koja putem fondacije "Adriatic" doprinosi programima koji unapređuju i podržavaju obrazovanje, zaštitu okoliša, zdravstvo i razvoj zajednice.

Fondacija već realizuje društveno odgovorne projekte, kakav je stipendiranje 30 studenata iz Vareša, Kaknja i Breze, a u planu je i formiranje kulturološkog centra koji će stanovnicima Vareša, posebno mladim, ponuditi brojne korisne društvene sadržaje.

Također je izrazila spremnost da „Adriatic Metals BH“ zajedno s Vladom Zeničko-dobojskog kantona realizuje jedan veliki projekat u oblasti zdravstva, koji će biti koristan za sve građane ovog kantona.
Press služba ZDK

Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5670

Jučer 9541

Ovaj Tjedan 31997

Ovaj Mjesec 122406

Ukupno 13906850

Currently are 250 guests and no members online