Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Italijanski stručnjaci sa bolonjskog univerziteta u posjeti Općini Vareš

13 Tra 2016
1012 times

U želji da se što kvalitetnije upusti u borbu sa brojnim problemima Općina Vareš je pristupila konkretnim aktivnostima oko definisanja daljeg

tretmana prostora Smreka (formirano jezero nastalo u prostoru napuštenog površinskog kopa) i Veovače (jezero nastalo u području napuštene flotacijske akumulacije).
Obzirom na složenost nevedenih prostora uz pomoć stručnih konsultanata („Geoworks“ D.o.o. Tuzla) ostvaren je kontakt sa renomiranim italijanskim  stručnjacima  . Ovakvo opredjeljenje je proizašlo  iz uspješne saradnje savjetnika Općinskog načelnika općine Vareš  mr Amera Džindo, dipl.ing.geol. („Geoworks“d.o.o.Tuzla) sa stručnjacima Univerziteta iz Bolonje, posebno sa profesorom Giovanni Gabbianelli-jem, na realizovanim projektima vezenim za slijeganje tla u gradu Tuzla. Nakon višemjesečne razmjene informacija i izražene želje za stručnom pomoći u rješavanju pomenutih problema u Općini Vareš uslijedila je zvanična dvodnevna posjeta stručnjaka iz Italije i to 13. i 14.06.2014. godine.
Tom prilikom su izvršeni terenski obilasci lokaliteta Smreka i Veovača kojem su osim italijanskih stručnjaka prisustvovali predstavnici „Geoworks“-a i predstavnici Općine Vareš. Koordinator svih aktivnosti bio je Načelnik Općine Vareš Avdija Kovačević koji je osim zvaničnog prijema gostiju iz Italije u svom uredu prisustvovao i radnim sastancima stručnih lica prije i nakon obilaska terena. Utisci stručnjaka iz Italije, nakon obilaska terena, su jako dobri te se već na ovom nivou saradnje dogovorio njihov novi posjet (vjerovatno u Septembru) kada bi u Vareš došla ekipa koja bi obavila određena mjerenja, ispitivanja i uzorkovanja što bi bilo kvalitetna osnova za pripremu Projekta koji bi kao krajnji cilj imao aplikaciju prema EU pristupnim fondovima posebno onim iz segmenta ekologije i zaštite okoliša.
Dogovoren je princip rada i definisana zaduženja svakog od pomenutih začetnika ove saradnje. Cijeneći rejting, stručnost i visoki profesionalizam italijanskih stručnjaka realno je očekivati pozitivne rezultate provedenih aktivnosti i neke nove – ljepše dane za sve žitelje Općine Vareš.Ovo se samo nametnulo kao zakčljučak nakon završnog sastanka Načelnika Općine Vareš sa gostima iz Italije i predstavnicima „Geoworks“-a.

U aktivnom radu na obilasku terena i inicijalnoj pripremi Projekta su učestvovali:
Predstavnici Univerziteta iz Bolonje (Italija)

    Prof. Giovanni Gabbianelli (geolog)
    Prof. Enrico Dinelli (geohemičar)
    Frederico Scarelli (stručni suradnik)
    Mauro Altizio (laborant)

Predstavnici „Geoworks“d.o.o. Tuzla

    Mr Amer Džindo, dipl.ing.geol.
    Majdančić Lejla, dipl.ing.rud.

Predstavnici Općine Vareš

    Spahić Ibrahim, šef Kabineta Općinskog Načelnika
    Mario Mirčić, samostalni stručni konsultant arhitektonske struke
    Kenan Ahmedović, savjetnik za mjere zaštite i spašavanja
Izvor www.vares.info

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6393

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 6393

Ovaj Mjesec 216608

Ukupno 14001052

Currently are 95 guests and no members online