Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Obustavljen rad u TRD Vareš

13 Tra 2016
3169 times

Nezadovoljni radnici Tvornice rezervnih dijelova Vareš obustavili su proizvodnju zbog neisplaćivanja osobnih dohodaka i neuplaćivanja doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.


Do obustave proizvodnje došlo je još 22.08.2014. godine, ali su tek danas odlučili izaći u javnost i tražiti način za rješavanje njihovih problema, rekao nam je predsjednik Sindikata radnika TRD-a Ibro Hercegovac. Agonija ovog poduzeća traje već dugi niz godina, a problemi su uvijek isti - neisplaćivanje plaća, toplog obroka, prijevoza i doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Dana 27.08.2014. godine upućen je dopis talijanskoj ambasadi da pokuša riješiti nastali problem, jer je vlasnik TRD-a iz Italije. Radnici su zadnju punu plaću primili za mjesec veljaču, a primili su je prije dva mjeseca. Sve troškove liječenja radnici snose sami, dugovanja za prijevoz su enormna i iznose po nekoliko tisuća KM. Isto tako, ovo nije problem koji je nastao sa sadašnjim rukovodstvom, nego su prethodne strukture učinile da ova agonija traje godinama i ne prestaje, kaže predsjednik sindikata Ibro Hercegovac.
Osim toga, problem imaju i radnici koji su ostvarili pravo na mirovinu, ali mirovinu ne mogu primati zbog neuplaćenih doprinosa. Trenutno se radi o četiri radnika, a od sljedeće godine imat ćemo još šest radnika koje čeka ista sudbina. Po mom osobnom mišljenju, kaže Ibro, postoje samo dva rješenja - to je ili nastaviti raditi na ovaj način i dalje trpjeti ili pokrenuti pitanje stečaja. „Radnici će nastaviti proizvodnju tek kada se isplate dogovorena sredstva za plaću i pol. Pozivamo sve relevantne institucije koje mogu pomoći u rješavanju novonastalih problema, te da se što žurnije uključe i pomognu u rješavanju“, zaključio je Ibro Hercegovac.
U razgovoru s generalnom direktoricom Sevledinom Gondžo dobili smo informaciju da je dio radnika obustavio proizvodnju i da traže isplatu dogovorenih sredstava. „Trenutni problem je nastao zbog neisplaćivanja plaće i pol u dogovorenom vremenu, a sve zbog neuplaćivanja sredstava od strane kupca iz inozemstva. Naša firma već dugi niz godina radi bez podrške financijskog sistem tako da se financiramo samo iz vlastitih sredstava. Na žalost, nismo jedina firma koja radi i posluje u ovakvim uvjetima, proizvodnja radi u veoma teškim uvjetima. Radnici koji su otišli u mirovinu svoja potraživanja traže putem suda i mi nalazimo način da izmirimo utužena sredstva. Do kada će ovo stanje trajati, to ne znam jer ovisi o mnogo faktora, ali isto tako se nadam da će prevladati razum i da će se sve riješiti u što kraćem roku“, kaže generalna direktorica TRD-a Sevledina Gondžo.

Last modified on Srijeda, 13 Travanj 2016 19:43
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 9896

Jučer 8419

Ovaj Tjedan 33910

Ovaj Mjesec 119727

Ukupno 14127681

Currently are 252 guests and no members online