Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Ponedjeljak, 17 Srpanj 2023
Ponedjeljak, 17 Srpanj 2023 20:49

Novosti iz ZDK za mjesec srpanj 2023.

Novosti za dan 28.07.2023 godine

ZAPOČETI RADOVI NA MODERNIZACIJI CESTE KROZ VIKEND NASELJE PONIJERI

Započeti su radovi na modernizaciji dijela regionalne ceste R466 Kakanj-Kraljeva Sutjeska-Ponijeri kroz vikend naselje Ponijeri kod Kaknja.

Izvođač radova je MGV Gradnja d.o.o. Zavidovići, a izvode se radovi iz prvog ugovora u sklopu okvirnog sporazuma u iznosu od 1.407.212,72 KM sa PDV-om potpisanim sa Kantonalnom direkcijom za ceste u sastavu Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

Izvođač trenutno izvodi pripremne i zemljane radove u smislu obilježavanja, izmještanja instalacija i druge radove, a rok za završetak radova iz ugovora je 90 dana.

- U prošlom periodu nije bilo ulaganja u ovaj dio regionalne ceste, pored redovnog održavanja, koja je od velikog značaja za razvoj ruralnih područja koja značajno imaju uticaj i na razvoj turizma a samim tim i na razvoj kantona. S obzirom na to, odlučili smo se u ovoj godini za projekat modernizacije dijela regionalne ceste kroz vikend naselje Ponijeri, kako bi na ovaj način dali svoj doprinos za razvoj turizma - izjavio je ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Danijel Pašić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 27.07.2023 godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ I MINISTRICA SUBAŠIĆ UPRILIČILE PRIJEM ZA PREDSTAVNIKE RUGY KLUBA ČELIK

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić upriličile su prijem za delegaciju Rugby kluba "Čelik" iz Zenice, među kojima su bili predstavnici svih starosnih kategorija i uprave ovog kluba.

RK "Čelik" je krajem maja u Zenici organizirao 5. dječiji rugby festival, na kojem su učestvovali klubovi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine, a pomoć i podršku prilikom organiziranja turnira pružili su Vlada i resorno ministarstvo.

- Naš klub promoviše volonterski rad i ulaže maksimum u rad sa djecom kako bi se omogućio odlazak na turnire i njihov razvoj. Zbog toga je neizostavna podrška institucija koje svojim sredstvima, a i podrškom na druge načine, omogućuju da provodimo ove aktivnosti - rekao je potpredsjednik UO RK "Čelik" Mirza Oruč.

Premijerka je istakla da ova vlada podržava mlade i sport, što, između ostalog, pokazuje podrškom ovakvim manifestacijama, ali i konkretnim povećanjem budžeta za sport koji je u 2023. godini najveći do sada i iznosi 1,6 miliona KM.

- Zenica je oduvijek bila prijestolnica ragbija u BiH, a RK "Čelik" je više od 50 godina jedan od simbola Zenice. Na ovaj način smo odali priznanje i zahvalnost ragbi veteranima i entuzijastima za sve što su radili kako bi se ovaj sport razvijao i opstao do danas, ali i za angažman i rad sa mladima - rekla je premijerka Mehmedić.

U znak zahvalnosti, mladi igrači Faris Abaz, koji se nedavno vratio iz Poljske gdje je nastupio kao član ragbi reprezentacije BiH, te njegov klupski kolega Ajas Oruč uručili su zahvalnice premijerki Mehmedić i ministrici Subašić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 25.07.2023 godine
U VLADI ZDK POTPISANI UGOVORI O REALIZACIJI 12 PROJEKATA CESTOVNE INFRASTRUKTURE U ŠEST GRADOVA I OPĆINA

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori o realizaciji 12 projekata cestovne infrastrukture u šest gradova i općina ovog kantona, koje Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline finansira sredstvima u ukupnom iznosu od 2,1 miliona KM.

Općina Maglaj realizovat će tri projekta: Rekonstrukcija i asfaltiranje ceste Ulice Bosanska - Prvi mart (250.000 KM), Sanacija i rekonstrukcija Ulice Srebreničkih žrtava rata (900.000 KM) i Rekonstrukcija i asfaltiranje lokalne ceste Domislica-Čobe (150.000 KM), dok će susjedna Općina Žepče realizovati dva projekta: Rekonstrukcija i asfaltiranje lokalne ceste Begov Han - Fatići (40.000 KM) i Postavljanje video nadzora na gradskim ulicama (40.000 KM).

Tri projekta predviđena su na području Grada Zavidovići, i to sanacija lokalnih cesta u MZ Mečevići (20.000 KM), MZ Kovači (20.000 KM) i MZ Rujnica (50.000 KM), dok su na području Grada Visoko predviđeni projekti Sanacija i rehabilitacija Lokalne ceste u naselju Ravne (80.000 KM) te Sanacija postojećeg parkinga na Ravnama (160.000 KM). Grad Zenica realizovat će projekat Sanacija pristupne ceste Kužno groblje Zenica (190.000 KM), a Općina Vareš projekat Rekonstrukcije javne rasvjete na glavnoj saobraćajnici i sporednim ulicama (200.000 KM).

Resorni ministar Danijel Pašić rekao je da je intencija ove vlade da uđe u sve gradove i općine, vodeći se politikom pravične raspodjele sredstava i ravnomjernog razvoja.

- Već naredne sedmice sredstva mogu biti transferisana općinama i gradovima, a oni mogu već danas krenuti u proces raspisivanja tendera i realizaciju projekata - rekao je ministar Pašić.

Općina Maglaj je za tri projekta dobila sredstva u iznosu od 1,3 miliona KM. Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić čestitao je Vladi na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić na politici ravnomjernog razvoja kompletnog kantona i kursu koji je zauzela.

- Ovo su vrlo bitni projekti za općinu Maglaj, a jedan od projekata je i zaštita od poplava, što je vrlo značajno nakon katastrofalnih poplava 2014. godine - rekao je Mahmutagić.

Grad Visoko dobio je sredstva za rehabilitaciju ceste i sanaciju postojećeg parkinga u Arheološkom parku "Ravne", koji svake godine posjeti više od 100.000 turista. Radi se o projektima za koje je aplikaciju podnijela Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida sunca“.

- Grad Visoko je turistički grad i u posljednje vrijeme doživljava ekspanziju turizma i rast broja dolazaka. Realizacijom projekata unaprijedit će se uslovi za prijem domaćih i stranih turista, tako da uređenje tog prostora predstavlja značajan infrastrukturni projekat koji daje dodatnu vrijednost razvoju turizma u gradu Visoko - rekao je gradonačelnik Mirza Ganić.

Općinski načelnik Vareša Zdravko Marošević rekao je da su odobrena sredstva od 200.000 KM veoma značajna za ovu općinu, jer projekti kakav je rekonstrukcija javne rasvjete značajno unapređuju uslove za život građana.

- Želimo da uljepšavamo grad i budemo sredina kakva trebamo biti, a to je Vareš kao privredni grad sa razvijenom infrastrukturom. Siguran sam da su i naši građani danas sretni, jer ova vlada brine o Varešu kao i o svim drugim gradovima i općinama u ZDK-u - rekao je Marošević.

Press služba ZDKNovosti za dan 24.07.2023. godine
U SJEDIŠTU VLADE ZDK POTPISANI UGOVORI ZA IZGRADNJU I REKONSTRUKCIJU VJERSKIH OBJEKATA

Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić potpisala je danas s muftijom zeničkim Mevludinom ef. Dizdarevićem ugovor o prenosu sredstava Muftijstvu zeničkom u iznosu od 250.000,00 KM za projekat izgradnje Islamskog centra u Zenici, a sa župnikom don Davorom Topićem ugovor o prenosu sredstava Župi sv. Josipa u visini od 200.000,00 KM za projekat rekonstrukcije župne crkve u Zenici.

Prema riječima ministrice Subašić, ugovori su potpisani na osnovu ranije donesenih odluka Vlade ZDK-a, a sredstva su osigurana sa Transfera kapitalna ulaganja neprofitnim organizacijama.

- Pokušavamo da vjerske objekte sačuvamo od propadanja, a crkva sv. Josipa je i nacionalni spomenik BiH. Svi znamo koliko je Islamski centar važan za Muftijstvo zeničko i nadam se da će ova sredstva omogućiti završetak ovog kompleksa - rekla je ministrica Subašić.

Izgradnja Islamskog centra u Zenici započeta je 2005. godine, a do sada je u kompleks uloženo oko 10 miliona KM. Prema riječima muftije Dizdarevića, odobrenim sredstvima će se finansirati završni radovi i opremanje Islamskog kulturnog centra.

Zahvalio se Vladi na odobrenim sredstvima, rekavši da je Muftijstvo zeničko bilo prinuđeno da, pored donatora iz Kuvajta, traže i druge izvore finansiranja s obzirom na činjenicu da je došlo do enormnog rasta cijena radova i građevinskog materijala.

- Islamski kulturni centar treba da služi svim građanima i generacijama i na ovaj način dajemo najljepši poklon gradu Zenici. Centar će biti središte duhovnog i kulturnog življenja našeg grada – rekao je muftija Dizdarević.

Naveo je da je otvaranje objekta površine 5.500 kvadratnih metara sa bibliotekom, čitaonicom, vrtićem, centralnim zeničkim mektebom, konferencijskim i drugim sadržajima planirano za septembar ove godine.

Župa sv. Josipa na jesen planira rekonstruisati dotrajali krov i izvršiti uređenje interijera. Župnik don Topić zahvalio se Vladi ZDK na odobrenim sredstvima, naglasivši „da je ovo poruka iz koje se može iščitati podrška narodu i katoličkoj vjerskoj zajednici“.

- Vidio sam otvorenost da podržavaju našu misiju kao vjerske zajednice i u to ime se zahvaljujem cjelokupnoj Vladi ZDK-a, jer svi zajedno smo zaslužni za dobro čovjeka a i ovi objekti služe za opće dobro - rekao je don Topić.

Premijerka Amra Mehmedić je potvrdila opredjeljenost Vlade da nastavi ulagati u infrastrukturu i stvaranje uslova za bolji život u svim gradovima i općinama Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK


MINISTRI ADNAN SIROVICA I VINKO MARIĆ URUČILI PRIZNANJA NAJBOLJIM RIBARIMA NAKON FINALNOG TAKMIČENJA U MAGLAJU

Najboljim sportskim ribolovcima Saveza udruženja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), priznanja su uručili resorni ministri Vinko Marić i Adnan Sirovica, na svečanoj ceremoniji, upriličenoj juče u Maglaju.

- Ministarstvo za boračka pitanja izdvojilo je sredstva za osobe sa invaliditetom iz ribarskih udruženja Maglaja i Žepča, što je iskorak u odnosu na dosadašnju praksu jer smo ove godine prvi put izdvojili sredstva za ovu namjenu, tako da odlazak na međunarodna takmičenja za osobe sa invaliditetom nije upitan - kazao je Adnan Sirovica, ministar za boračka pitanja.

Nakon završnog kola kantonalne lige u sportskom ribolovu, Vinko Marić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu obećao je da će nastaviti saradnju sa ribarskim udruženjima.

- Ove godine smo izvršili poribljavanje u rijeci Bosni i planinskim rijekama kod Breze i Vareša, a opredjeljenje Vlade ZDK je da još intenzivnije radimo na očuvanju okoliša, u čemu ribari mogu mnogo pomoći - rekao je ministar Marić.

Na takmičenju je učestvovalo oko 60 ribara iz dvanaest općinskih udruženja koji su na rijeci Bosni pecali "udicom na plovak". Najuspješnijom ekipom proglašeno je Udruženja Jelah, Tešanj I, a najbolji ribolovac je Nermin Piknjač, takođe iz Jelaha.

Press služba ZDK


Novosti za dan 21.07.2023. godine
POTPISAN UGOVOR O SANACIJI SAOBRAĆAJNICE U NASELJU BABINA RIJEKA VRIJEDAN 1,2 MILIONA KM

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisan je ugovor o izvođenju radova na sanaciji dionice regionalne ceste R457 Zenica-Arnauti-Donji Kakanj od raskrsnice kod Doma penzionera do mosta preko Babine rijeke, odnosno ul. Prve zeničke brigade i dionice od raskrsnice R457-ulica Crkvice do skretanja za Smetove, odnosno ulice "Ivana Gundulića" u Zenici.

Ugovor su potpisali direktor Kantonalne direkcije za ceste Zeničko-dobojskog kantona Rasim Kovač i direktor preduzeća "Komgrad-ze" Muhamed Šibonjić, a u prisustvu premijerke Amre Mehmedić i ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijela Pašića.

Premijerka Mehmedić je naglasila da se radi o izuzetno značajnom projektu za građane Zenice, jer saobraćajnica duga 1.570 metara prolazi kroz gradsko naselje Babina rijeka u kojem živi preko 5.000 stanovnika, a služi i kao veza ka naseljima u slivu Babine rijeke sa oko 10.000 stanovnika.

- Jako me raduje da će u sklopu ove saobraćajnice biti izgrađena nova biciklistička staza. Ugovorom predviđeni rok za izvođenje radova je 90 dana, tako da se iskreno nadam da će sve biti završeno na zadovoljstvo svih građana i na zadovoljstvo investitora te što će Zenica dobiti jednu modernu saobraćajnicu - rekla je premijerka Mehmedić.

Ministar Danijel Pašić je rekao da su sredstva u iznosu od 1.234.880,83 KM osigurana u skladu s Planom zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2023. godinu te da će biti izvršena kompletna sanacija navedene saobraćajnice.

- Projektnom dokumentacijom predviđena je sanacija kolovozne konstrukcije, sistema odvodnje, izrada nove vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije

te biciklističko-pješačkih staza. Ovo je jedna od najvažnijih investicija u toku 2023. godine - rekao je ministar Pašić, pozvavši građane na strpljenje dok traju radovi.

Direktor "Komgrad-ze" Muhamed Šibonjić rekao je da će, nakon priprema koje trajati do 10 dana, radovi otpočeti početkom avgusta.

Press služba ZDK


MINISTAR VINKO MARIĆ POSJETIO GAZDINSTVO BADO - LOŠA KLIMA PREPOLOVILA UROD PŠENICE

Već sada je izvjesno da će ovogodišnji urod pšenice u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) znatno podbaciti i da poljoprivrednicima obilne kiše u proljetnom periodu nisu pogodovale - izjavio je Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.

Ministar Marić je u žepačkim poljima, u vrijeme dok je trajala žetva pšenice, posjetio Niku Kresića iz Lupoglava kod Žepča i lično se uvjerio da je prinos pšenice uveliko umanjen.

- Na primjeru Poljoprivredno stočarskog gazdinstva "Bado" uvjerio sam se da obilna kiša nije pogodovala kulturi pšenice. Urod bi mogao biti umanjen i za pedeset procenata jer je velika vlaga pogodovala klijanju trave koja je prepolovila urod pšenice - kaže ministar Vinko Marić.

Poljoprivrednik Niko Kresić zasijao je 180 dunuma pšenice i 40 dunuma kukuruza ali strahuje da se investicija neće isplatiti i da bi ovogodišnji troškovi sjemena, zaštite i đubriva mogli biti veći od krajnje dobiti.

- Klima nije pogodovala a u vrijeme najboljeg prinosa uberem i 550 kilograma pšenice na 1.000 metara kvadratnih. Ove godine sam daleko od toga - tvrdi Kresić.

Ministar Vinko Marić je obećao da će kantonalno ministarstvo učiniti sve da pomogne poljoprivrednicima i da će u saradnji sa resornim ministarstvom Federacije BiH pokrenuti projekte nabavke poljoprivredne mehanizacije i drugih olakšica za poljoprivrednike.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 18.07.2023

PREMIJERKA MEHMEDIĆ RAZGOVARALA S PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA OBRAZOVANJE ZA NOVO DOBA - STEAM

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić razgovarala je danas s predstavnicima UG Obrazovanje za novo doba - STEAM obrazovanje iz Zenice, koje je u maju ove godine u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" organiziralo Državno prvenstvo u robotici.


Tri najbolje ekipe, dvije iz Zenice i jedna iz Tuzle, osvojile su zlatne medalje i plasirale se na Svjetsku robotsku olimpijadu koja se u novembru održava u Panami.

Prošle godine, na Svjetskoj robotskoj olimpijadi u Dortmundu, bh. ekipe ostvarile su odlično 8. mjesto od 84 ekipe iz cijelog svijeta, što je ekipama dodatni motiv da se i ove godine pojave na završnoj smotri najboljih mladih robotičara. Delegacija broji devet članova a čine je nacionalni organizatori, treneri i takmičari.

Premijerka Mehmedić je rekla da je ponosna i sretna zbog uspjeha mladih iz Zenice koji su potpuno opravdali povjerenje Vlade ZDK-a i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport kao pokrovitelja ovog velikog takmičenja.

Naglasila je da će Vlada nastaviti ulagati u obrazovanje, posebno u području robotike i tehnologije, koji u eri brzog tehnološkog napretka postaju neophodni za pripremu mladih ljudi za izazove koje će suočiti u budućnosti.

Također, najavila je da će Vlada i resorno ministarstvo u skladu sa svojim mogućnostima pomoći da zeničke ekipe učestvuju na Svjetskoj robotskoj olimpijadi u Panami.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 17.07.2023

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE DIONICE PUTA R 444 VIJAKA-PODKAMENSKO U OPĆINI VAREŠ

Završeno je asfaltiranje dijela regionalne ceste R444 Breza-Vareš-Podkamensko na dionici Vijaka-Podkamensko u općini Vareš u dužini od 700 metara.

Radove je izvelo preduzeće "AME" d.o.o. Breza, na osnovu potpisanog ugovora za redovno održavanje cesta iz marta 2022. godine s Kantonalnom direkcijom za ceste u sastavu Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije Zeničko-dobojskog kantona.

Vrijednost izvedenih radova na dionici Vijaka-Podkamensko, na kojoj je do sada postojao samo makadamski kolovoz, iznosi 126.190,47 KM sa PDV-om.

Press služba ZDK

PREMIJERKA MEHMEDIĆ I MINISTAR MARIĆ RAZGOVARALI S FEDERALNIM MINISTROM POLJOPRIVREDE, VODOPRIVREDE I ŠUMARSTVA KEMALOM HRNJIĆEM

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić radnu posjetu Zeničko-dobojskom kantonu započeo je sastankom s premijerkom Amrom Mehmedić i kantonalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vidoprivrede Vinkom Marićem.

Hrnjić se zahvalio premijerki Mehmedić koja je kao jedan od prioriteta u ovom resoru navela donošenje novog Zakona o šumama FBiH, koji je prestao da važi 2009. godine, ali i harmonizaciju mjera podsticaja između FBiH i kantona.

- Najbitnije je da smo zaključili da ćemo biti organizovani na način da sinhronizujemo podsticajne mjere u poljoprivrednoj proizvodnji. Složili smo se da ono što ide sa nivoa FBiH i sa nivoa kantona mora biti dosta više usaglašeno nego što je bilo ranijih godina. Ono što podstiče Federacija ne bi trebao podsticati kanton i obratno. Premijerka je dala punu podršku takvom razmišljanju i biće mi drago da u narednom periodu sarađujemo kako smo se dogovorili na sastanku - rekao je ministar Hrnjić.

Naglasio je da se Federacija BiH suočava sa novim izazovom nakon otkrivanja bolesti afričke svinjske kuge na tri od pet kontrolisanih farmi u Posavskom kantonu. Naveo je da je najveća odgovornost na vlasnicima farmi koji moraju dosljedno provoditi preventivne mjere resornog federalnog ministarstva, kako bi se usporilo širenje virusa na druge farme.

- Biće vrlo teško i očekujem da je to jedan novi izazov u FBiH koji nas očekuje u Posavskom kantonu, ali i našem najvećem proizvođaču svinja Zapadno-hercegovačkom kantonu, tako da će biti jako teško zaustaviti napredovanje virusa jer znamo da je već eskalirala situacija u susjednoj Republici Hrvatskoj. Očekujemo konkretne poteze sa državnog nivoa, prije svega Vijeća ministara i od

Agencije za veterinarstvo BiH, od kojih će zavisiti naši naredni koraci - rekao je Hrnjić, ocijenivši da bi "već danas" trebalo zabraniti rad stočnih pijaca i kretanje životnja.

Kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vinko Marić zahvalio se na posjeti, koja, kako je rekao, ima za cilj da poljoprivredne proizvođače upoznaju s mjerama koje poduzimaju dvije vlade, kao i podsticajima koje će usmjeriti ove godine.

Naglasio je da ima dosta prostora za unapređenje politike podsticaja te da je Vlada ZDK-a samo za podsticaje proizvodnji maline, u čemu je ovaj kanton lider u FBiH, povećala sredstva sa prošlogodišnjih 320.000 na 600.000 KM u 2023. godini.

- Istina je da je otkupna cijena ove godine nešto niža. Zajedno ćemo tražiti model da se pomogne proizvodnja svakog kilograma maline i osigura zagarantovana otkupna cijena kako proizvođači više ne bi dolazili u situaciju da uništavaju nasade - rekao je ministar Marić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva tokom dana će posjetiti kompaniju "Madi" Tešanj, farmu muznih krava "Pranjaš" Žepče, farmu svinja Đurinović te proizvođače maline i meda u Željeznom Polju.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 14.07.2023

UPLAĆENA PETA RATA STIPENDIJA MINISTARSTVA ZA BORAČKA PITANJA ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona doznačila je jedinicama lokalne samouprave sredstva za isplatu pete rate stipendija Ministarstva za boračka pitanja za 1.728 studenata prvog i drugog studijskog ciklusa za akademsku 2022/2023. godinu. Za isplatu pete rate izdvojeno je 280.800 KM, a gradovi i općine dužni su da sredstva doznače na račune korisnika.

U 2023. godini je iz budžeta Ministarstva za boračka pitanja za stipendiranje studenata-branilaca i članova njihovih porodica izdvojeno 2.246.400 KM, a stipendije su dobili svi studenti koji su ispunjavali propisane uslove.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica podsjeća da je, nakon dugo godina, iznos stipendije u ovoj akademskoj godini povećan za 200 KM, tako da stipendija za studente prve godine iznosi 1.000 KM, za studente viših godina studija 1.400 KM, a isplaćuju se u osam rata po 125 KM, odnosno 175 KM.

Po jedinicama lokalne samouprave, najveći broj korisnika stipendija je u Zenici 444 (71.800 KM), Visokom 232 (37.450 KM), Tešnju 184 (30.200 KM), Zavidovićima 180 (29.100 KM), Žepču 176 (28.300 KM), Kaknju 127 (21.025 KM), Maglaju 118 (19.400 KM), Brezi 94 (15.000 KM), Olovu 59 (9.625 KM), Varešu 47 (7.825 KM), Doboj Jugu 40 (6.550 KM) i Usori 27 (4.525 KM).

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 13.07.2023

MINISTAR VINKO MARIĆ IMENOVAN U SAVJET ZA STRANE INVESTITORE FBiH

Član novog saziva Savjeta za strane investitore FBiH (SSI) je i Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.

On je nakon konstituirajuće sjednice, koja je održana u Sarajevu, poručio da će ovo savjetodavno tijelo učiniti sve da podstakne strana ulaganja i pojednostavi zakonodavni okvir koji će omogućiti jednostavniji put za strane ulagače.

- Bosanskohercegovačka dijaspora je ogroman resurs koji daje "vjetar u leđa" našoj ekonomiji ali mogu biti i konekcija sa značajnim stranim investitorima. Naš kanton ima samo 14 stranih predstavništava i učinit ćemo sve da se ta brojka poveća - kaže Vinko Marić.

Zaključno sa 30. junom ove godine na teritoriji FBiH registrovana su 363 strana predstavništva iz 41 zemlje. Najviše ih je iz Hrvatske, Slovenije, SAD-a, Srbije i Njemačke.

Pres služba ZDK

 

Novosti za dan 12.07.2023.

ZA PROJEKTE IZ OBLASTI NAUKE, KULTURE, SPORTA, MLADIH I INFORMISANJA SREDSTVA U IZNOSU OD 306.000 KM

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas je potpisano 77 ugovora o finansiranju odobrenih projekata iz finansijskih sredstava Ureda premijera, a radi se o projektima iz oblasti nauke, kulture, sporta, mladih i informisanja. Korisnici ovih sredstava su neprofitne organizacije, sportske organizacije i udruženja te mediji.

Premijerka Amra Mehmedić navela je da su za ovu namjenu opredijeljena sredstva u iznosu od 470.000 KM, a da su danas potpisani ugovori u vrijednosti 306.000 KM. Najavila je da će u narednih mjesec dana sredstva biti i uplaćena svim aplikantima koji su potpisali ugovore.

-Vodili smo računa da aplikanti koji su se javili po ovom javnom pozivu ne koriste sredstva sa drugih resornih ministarstava, na kojima su, također, planirana sredstva za nevladine organizacije. Ne želimo duplicirati, kako bismo stvorili bolje uslove da svaka nevladina organizacija, koja ima kvalitetan projekat, aplicira za sufinansiranje od strane Vlade ZDK - kazala je premijerka Mehmedić.

Kada su u pitanju projekti informisanja, napomenula je da je prvi put ove godine omogućeno da se, pored privatnih medija, na konkurs prijave i mediji koji su organizovani kao javne ustanove ili javna preduzeća, tako da je od ukupno 200.000 KM, koliko je planirano za medijske projekte, ovim medijima opredijeljeno 70.000 KM.

Na javni poziv bilo je pristiglo 150 prijava, a ugovori su potpisani sa 77 aplikanata koji su ispunili formalno-pravne uslove javnog poziva podijeljenog na pet LOT-ova.

Press služba ZDK

 

U VLADI ZDK POTPISANI SPORAZUMI O ZAJEDNIČKOM FINANSIRANJU IZGRADNJE OBJEKTA SLUŽBE HITNE MEDICINSKE POMOĆI U ZENICI I AMBULANTE PORODIČNE MEDICINE U ŽELJEZNOM POLJU

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Tanja Radoš-Kosić potpisala je danas s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem Sporazum o zajedničkom finansiranju projekata izgradnje objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici, a s općinskim načelnikom Žepča Matom Zovkom Sporazum o zajedničkom finansiranju izgradnje objekta Ambulante porodične medicine u Željeznom Polju.

ZDK će za izgradnju objekta u Zenici iduće dvije godine izdvojiti ukupno 3,5 miliona KM, od čega 1,5 miliona KM ove te 2 miliona naredne godine, dok će dok će za ambulantu u Željeznom Polju izdvojiti 400.000 KM, po 200.000 KM ove i naredne godine.

Ministrica Radoš Kosić je napomenula da će u ovom objektu biti smještene i Služba za laboratorijsku dijagnostiku te Služba za zaštitu od nespecifičnih i specifičnih plućnih oboljenja. Moerni objekat imat će korisnu površinu od 3.260 kvadrata na tri etaže.

- Mene uistinu veseli što će građani Zenice dobiti kvalitetnu i brzu medicinsku pomoć, a i medicinsko osoblje imat će bolje uvjete rada te mogućnost da pruže i bolju zdravstvenu zaštitu - kazala je ministrica Radoš-Kosić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je rekao da je ovo prvi veliki projekat koji se sufinansira iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona nakon sedam godina, te se zahvalio premijerki Amri Mehmedić i ministrici Radoš-Kosić što su prepoznali kvalitet i značaj ovog kapitalnog projekta za Zenicu.

Najavio je kako će izgradnja i opremanje nove Službe hitne medicinske pomoći Zenica koštati oko 10 miliona KM te da su, osim podrške Vlade ZDK, već osigurali

1.000.000 KM iz budžeta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja će im, dodao je, iz reabalansa budžeta, osigurati dodatnih 1.000.000 KM.

- Građanima Zenice treba moderna, efikasna hitna pomoć, gdje će biti izmještena i laboratorija, magnetna rezonanca i sve ono što treba. To je veoma moderan objekat, za koji je tender već završen - kazao je Kasumović, koji je dodao da u ponedjeljak istječe i rok za podnošenje žalbe na izbor izvođača radova.

- Ako ne bude žalbi, mi odmah krećemo u izgradnju jer smo obezbijedili sva sredstva - najavio je Kasumović, koji je istakao kako će nova zgrada biti izgrađena do kraja naredne godine.

Načelnik općine Žepče Mato Zovko istakao je kako su vlastitim sredstvima već izgradili ambulante u naseljima Ozimica i Begov Han, a sada je, uz podršku Vlade ZDK, na red došla i izgradnja ambulante u najudaljenijoj i najmnogoljudnijoj mjesnoj zajednici te općine.

Pored Vlade ZDK-a koja je za ovaj objekat osigurala 400.000 KM, općina Žepče je obezbijedila 70.000, a Dom zdravlja Žepče preostalih 10.000 KM, koliko i iznosi predračunska cijena izgradnje tog objekta. Načelnik Zovko je najavio skoru provedbu procedure javnih nabavki te početak gradnje, koja bi trebala biti okončana za godinu dana.

Published in Nove Vijesti

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1753

Jučer 7045

Ovaj Tjedan 43060

Ovaj Mjesec 99239

Ukupno 14601138

Currently are 90 guests and no members online