Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Najlošiji kvalifikacijski ciklus nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine je završen – što dalje!?

21 Stu 2023
715 times

Naš sugrađanin Nail Hercegovac diplomirani je novinar i komunikolog. Srednjoškolsko gimnazijsko obrazovanje stekao je u MSŠ Nordbat 2, a akademsko zvanje stekao je na

Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjeku žurnalistike i komunikologije. Nail je trenutno trener omladinskih pogona NK Vareš, a osim toga ljubav prema sportu i nogometu kombinira i s ljubavlju prema novinarstvu i pisanju. Za naš portal dao je osvrt na kvalifikacije nogometne reprezentacije BiH, koji prenosimo u nastavku

Porazom od reprezentacije Slovačke stavljena je točka na najlošiji kvalifikacijski ciklus od kako postoji nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine. Sa samo 9 bodova iz 10 utakmica završili smo na pretposljednjem mjestu grupe J. Grupe koja nas je sve donekle obradovala i davala nam nadu da bi već kroz kvalifikacije mogli osigurati plasman na Europsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Njemačkoj. Ipak realnost je drugačija i mi smo završili kao druga najlošija reprezentacija...

Analiza kvalifikacija
Mnogi su već dali svoje sudove i svoje (ne)stručne analize učinjenog, ali istini za volju nema se tu nešto puno ni za analizirati. Mnogi su također kao i obično tražili krivca i onoga tko snosi odgovornost za ovaj povijesni neuspjeh, a krivaca je realno gledajući mnogo i najpoštenije bi bilo krivicu rasporediti ravnomjerno na sve, od onih koji sjede u foteljama Saveza, do onih koje je taj Savez odabrao i postavio na mjesta na kojima su bili tokom ovog kvalifikacijskog ciklusa, do onih koji su istrčavali na teren u reprezentativnom dresu, ali i do onih koji su čas pružali podršku, čas pozivali na bojkot, a redovno bili predmet kažnjavanja od strane krovne kuće europskog nogometa.
U ove kvalifikacije smo ušli sa novim selektorom iako smo sa Ivaylom Petevom završili kao prvi u grupi Lige nacija. Za novog selektora imenovan je Faruk Hadžibegić kao netko tko je trebao 'razdrmati' reprezentaciju i donijeti novu energiju u reprezentaciju koja je kao što smo već napisali bila prva u grupi Lige nacija. Selektor Hadžibegić je već u prvoj utakmici osjetio slast pobjede, ali euforija nije dugo trajala jer smo već tri dana nakon pobjede, poraženi na gostovanju u Slovačkoj. Novi poraz od Portugala nije ni predstavljao iznenađenje jer su na kraju Portugalci ove kvalifikacije završili kao prvi u našoj grupi bez ijedne izgubljene utakmice, ali poraz koji je uslijedio nakon gostovanja u Portugalu, onaj od Luksemburga u Zenici, je predstavljao kap koja je prelila čašu i selektor Hadžibegić je postao bivši.
Za novog selektora je imenovan Meho Kodro koji je također imao uspješan start, slavili smo u Zenici protiv Lihtenštajna, ali slavlje ponovo nije dugo trajalo jer smo već u narednoj utakmici poraženi od Islanda, a Savez se zahvalio Kodri koji je vjerojatno jedan od selektora sa najkraćim stažem u nogometnom svijetu.
Imenovanje novog selektora je izazvalo mnogo pažnje i podijelilo nogometnu javnost, na mjesto selektora postavljen je Savo Milošević. Startao je i Savo sa pobjedom i to u gostima protiv Lihtenštajna, ali nas je nakon toga, ponajviše zbog promašene taktičke postavke, Portugal u Zenici obrukao i uvjerljivo svladao sa visokih 5:0. Bio je to početak niza bez pobjede koji je trajao do kraja ovih kvalifikacija, pobjede protiv nas su upisali Luksemburg i Slovačka
Grupu smo završili na pretposljednjem mjestu, od nas je samo Lihtenštajn bio lošiji, a upisali smo isto onoliko pobjeda koliko smo imali i selektora u ovom kvalifikacijskom ciklusu - tri.  

Šta dalje?
Svi ovi gore navedeni porazi su doveli do jednog velikog razočarenja i već sada je mnogo više onih koji ne žele da prate reprezentaciju, a najbolji pokazatelj da je tako jest i poluprazno Bilino polje, prazne ulice Zenice na dan igranja posljednje domaće utakmice.
No, ono što je bilo treba brzo zaboraviti i okrenuti se budućnosti – floskula je kojom se sve češće služe naš selektor, predsjednik Saveza te naši reprezentativci. Svi navedeni nas uvjeravaju da će biti bolje i da ćemo ipak kroz baraž otići na Europsko prvenstvo.

Do baraža koji se igra u martu naredne godine naši reprezentativci se neće okupljati i neće igrati utakmice, nego će selektor obići sve one na koje računa u tim utakmicama i obaviti razgovore sa njima jer kako kaže selektor, najbitnija je psihička i mentalna priprema – živi bili pa vidjeli.
Mogući protivnici u baražu su reprezentacije Ukrajine, Islanda i Finske i poznata su tri moguća scenarija koji zavise od rezultata i izvlačenja, koje će se održati u Nyonu.
Nekako najviše šanse za baraž protiv naše reprezentacije ima Finska, ali ne isključujemo mogućnost susreta ni protiv Ukrajine te Islanda.
Sigurno je samo jedno, bit ćemo domaćini u polufinalnoj utakmici baraža koja se igra 21. marta 2024., a u slučaju da ostvarimo uspjeh i prođemo dalje čekat će nas pobjednik drugog para kojeg će činiti Izrael i njegovi mogući protivnici Island ili Ukrajina. O domaćinstvu finalne utakmice baraža odlučit će se ždrijebanjem.
U konačnici, nogometnoj javnosti i onima koji bez obzira na sve i dalje podržavaju i žele uspjeh ovoj reprezentaciji preostaje da se nadaju najboljem, odnosno da polažu nade da će oni koji čine kostur reprezentacije dati svoj maksimum i da će ih dodatno motivirati činjenica da će i njima eventualni nastup na Europskom prvenstvu biti vjerojatno posljednji nastup u reprezentativnom dresu na velikoj sceni.  

Last modified on Utorak, 21 Studeni 2023 13:00
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3681

Jučer 7725

Ovaj Tjedan 47417

Ovaj Mjesec 207480

Ukupno 13991924

Currently are 112 guests and no members online