Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Kompaniju Eastern Mining posjetio predsjednik Fedracije BiH Mrinko Čavara

14 Srp 2021
1096 times

Visoko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Marinkom Čavarom posjetilo je danas, 14.07.2021. godine kompaniju Eastern Mining

na Tisovcima u općini Vareš. Visoku delegaciju u sjedištu kompanije dočekali su izvršni direktor Adriatic Metalsa Paul Cronin i izvršni direktor Eastern Mininga Adnan Teletović. Uz predsjednika Čavaru u izaslanstvu su bili federalni ministar za prostorno uređenje Josip Martić i zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić.

Tijekom sastanka menadžment kompanije Eastern Mining upoznao je izaslanstvo s projektom na ovom području, te planovima za buduće razdoblje. Iskazano je obostrano zadovoljstvo posjetom i mogućnostima na iznalaženju rješenja za što brže pokretanja rada rudnika. 

U obraćanju medijima direktor Paul Cronin izrazio je zadovoljstvo posjetom i planovima za ovu godinu. “Velika nam je čast što smo u posjetu primili predsjednika Federacije BiH, njegovu posjetu smatramo znakom podrške za sve napore koje smo mi uložili u našoj dokumentaciji projekta koji će zasigurno biti od velikog značaja kako za općinu Vareš tako i za kanton i Federaciju. Mi ćemo u narednim danima završiti planiranje, završiti ćemo sve nacrte za naš projekat. Imat ćemo završenu financijsku konstrukciju i sa građevinskim radovima počinjemo na jesen. Već u toku građevinskih radova naš projekat će iznositi 30% ukupnih stranih investicija u FBiH, što će povećati bruto društveni dohodak za više od 1%. Sve ovo mi nebi mogli postići bez velike podrške koju smo imali od svih nivoa vlasti BiH, od Općine Vareš preko Zeničko-dobojskog kantona do Federacije. Vrlo smo zahvalni za vašu podršku i radujemo se budućoj suradnji”, istakao je direktor Cronin. 

Direktor Cronin osvrnuo se na dozvole koje je potrebno pribaviti za početak rada rudnika. “ Gotovo da imamo sve dozvole, mi imamo nekoliko manjih dozvola, uključujući dozvolu za eksploataciju u podzemnom rudniku, međutim, sada smo dobili potvrdu da smo ispunili sve zakonske uvjete za ostale dozvole koje su potrebne i nadamo se će nam one uskoro bit izdate”.

O utiscima nakon posjete kompaniji Eastern Mining predsjednik Čvara je rekao: “Zahvaljujem gospodinu Paulu da sam danas zajedno sa ministrom Martićem ministricom Lovrić budem danas ovdje u posjeti ovoj ozbiljnoj kompaniji koja planira u narednom period uraditi veoma ozbiljan posao u složenom kompleksnom poslu rudarenja. Rudarenje na ovom prostoru bilo je u jednoj vrsti zamrlosti. Ono što smo ranije čuli, pozitivne informacije o ovoj kompaniji, na moju radost posebno smo dobili uvjeravanja danas da se radi o veoma ozbiljnoj kompaniji, kompaniji koja puno ulaže u lokalnu zajednicu da lokalna zajednica bude zadovoljna kako u tijeku ovih pripremnih radova tako i u tijeku eksploatacije. Isto tako, rudarenje nema beskonačan vijek trajanja, da i poslije završetka eksploatacije na ovim prostorima na lokalno stanovništvo ostave pozitivan utisak i trajno pozitivne posljedice u nazočnosti ove kompanije na ovim prostorima. Ono što je do sada urađeno i o čemu smo razgovarali, kompanija ozbiljno pristupa svim zahtjevima i zakonima koji traže ponašanje svih kompanija, posebno u ovoj oblasti, tako da sve potrebite dozvole do sada su ispunile sve zakonske uvjete, da nije tako ne bi danas bili ovdje. Ono što raduje je da stoji ozbiljan plan, šta raditi ubuduće, kad početi raditi, na koji način, kako osigurati infrastrukturu, kako će to sve poboljšati infrastrukturu Vareša i Federacije BiH, sa količinama rude koja se treba transportirati do luke Ploče sa stotinama tisuća tona godišnje. To će osnažiti infrastrukturne kompanije, isto tako infrastrukturne objekte i kompanije koje se bave prijevozom. Zasigurno, mi smo rekli s naše strane da na način kako to kompanija do sada radi, ispunjavajući sve zakonske uvjete, poštujući i potrebe lokalne zajednice, što mi je prenio gospodin načelnik Marošević, da je prezadovoljan, da ga nismo mogli zaustaviti u nabrajanju projekata koliko je ova kompanija poduprla lokalnih organizacija, udruženja, nevladinih, kulturnih, zdravstvenih projekata. Mi smo im poželjeli puno uspjeha u daljnjem radi i da tako nastave i ubuduće, da ćemo sve ono što se tiče potpore državnih, županijskih i federalnih institucija učiniti maksimalan napor, poštujući kao i do sada sve zakone, da je vrijedno svake potpore, svakog dužnosnika na svim razinama vlasti”, rekao je predsjednik Čavara. 

“Mnoge kompanije žele ostvariti samo profit”, nastavio je predsjednik Čavara. “Jasno da lokalno stanovništvo doživljava da neko dođe sa strane, uzme nešto što je njihovo iz njihovog nasljeđa i onda to odnese sa ekstra dobiti, a njima ostavi ruševine. Posebno sam naglasio i posebno raduje što gospodin Paul i ova kompanija poseban akcent daje na odnos sa lokalnom zajednicom. Naravno da su oni tu radi profita i zarade, ali isto tako ne smatraju da to treba biti jedini razlog njihovog poslovanja ovdje i da će dio te zarade ostati lokalnom stanovništvu i da će Vareš imati pozitivne posljedice i samog rudarenja dok postoji interes, a isto tako da će ostaviti interes i trajne posljedice nakon odlaska ove kompanije”, rekao je na kraju predsjednik Čavara.

Visoka delegacija imala je priliku razgledati prostorije kompanije i pogledati uzorke koji su do sada izvađeni tijekom istražnih radnji. Projekt kompanije Eastern Mining najveći je na prostoru Balkana, a cilj je otvaranje rudnika olova, cinka i barita koji se očekuje krajem 2022. godine. 

IMG7229-CavaraEM
IMG7230-CavaraEM
IMG7233-CavaraEM
IMG7234-CavaraEM
IMG7235-CavaraEM
IMG7236-CavaraEM
IMG7242-CavaraEM
IMG7244-CavaraEM
IMG7245-CavaraEM
IMG7247-CavaraEM
IMG7248-CavaraEM
IMG7251-CavaraEM
IMG7254-CavaraEM
IMG7253-CavaraEM
IMG7255-CavaraEM
IMG7256-CavaraEM
IMG7257-CavaraEM
IMG7258-CavaraEM
IMG7259-CavaraEM
IMG7260-CavaraEM
IMG7262-CavaraEM
IMG7263-CavaraEM
IMG7264-CavaraEM
IMG7265-CavaraEM
IMG7266-CavaraEM
IMG7267-CavaraEM
IMG7269-CavaraEM
IMG7271-CavaraEM
IMG7272-CavaraEM
IMG7273-CavaraEM

 

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1909

Jučer 10419

Ovaj Tjedan 46633

Ovaj Mjesec 137042

Ukupno 13921486

Currently are 568 guests and no members online