Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana Javna prezentacija o studiji Procjene utjecaja na okoliš (ESIA) kompanije Eastern Mining

07 Pro 2021
1569 times

U dvorani Općine Vareš danas, 07.12.2021. godine održana je Javna prezentacija o studiji Procjene utjecaja na okoliš (ESIA)

kompanije Eastern Mining, a u sklopu projekta koji ova kompanija realizira u našoj lokalnoj zajednici. Na početku prezentacije prisutne je pozdravio izvršni direktor kompanije Eastern Mining Adnan Teletović i kratko ih upoznao o čemu se radi. Uz direktora Teletovića prezentaciju su vodile djelatnice kompanije Vildana Mahmutović, Aida Ahmedović i Danira Zanović.

Kako je već poznato, u project je uključena Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), te je danas prisutne pozdravio predstavnik EBRD-a uz zahvalnost svima na izdvojenom vremenu. “Ovo je jedan vrlo važan projekt u Bosni i Hercegovini kao i za nas u EBRD-u jer predstavlja jednu priliku za razvoj privrede, ekonomije ali isto tako važan je za Bosnu i Hercegovinu. Održivost je u srcu svih nas i upravo u tom kontekstu je ovaj događaj jako važan. Jako puno truda je uloženo  i puno je urađeno po pitanju okoliša i zadovoljavanja zaštite okoliša, zaštite društvenih standarda. Još puno posla je pred nama po pitanju zaštite okoliša i poštivanja društvenih standarda. Čestitam svima na izvandredno odrađenom poslu jer ovo je jedno važno i dugoročno partnerstvo” rekao je predstavnik EBRD-a.

Uz predstavnika EBRD-a prisutne su pozdravile konsultantice koje su uključene u project (Kate Harcourt i Alexandra Armstrong) te naglasile važnost zaštite okoliša i dobre suradnje s lokalnom zajednicom. 

Načelnik Zdravko Marošević pozdravio je prisutne i još jednom naglasio važnost projekta i uključenost EBRD-a u project. “Danas bit u Varešu i bit u Bosni i Hercegovini sa ljudima koji predstavaljaju Europsku banku za obnovu i razvoj, a za one koji to ne znaju, to je garant sigurnosti gdje smo postali interesantni. Imali smo strahove, ali smo dobili nadu u izlaz iz one situacije poslije zatvaranja rudnika željezne rude, šta mi možemo uraditi i vratiti se na stare staze gdje će odisati život gdje se može živjeti i opstati. Najviše pribojavanje je bilo u ovim proscesim, odnosno ovim temama, zaštita prirode i okoline. Imali smo loša iskustva iz bivših vremena, načina upravljanja, načina rada gdje je sve bilo zapostavljeno i uništeno. Danas se rade ogromne studije i iza njih ide ogroman novac. Mnogi se danas u Varešu pitaju hoćemo li imati štete? Dragi moji prijatelji i sugrađani, ova mikrozona u Varešu, za svako uništavanje bilio čega kada je u pitanju zaštita životne sredine, nije pitanje Vareša, nije pitanje Bosne i Hercegovine, to je pitanje cijelog zapadnog Balkana i ovog dijela Europe sve do sliva rijeke Save do Crnog mora i to je garant da će se raditi po svim standardima. Suradnja s lokalnom zajednicom, primjena najviših standarda i moramo znati, bit će nešto drugačije, jer moguće su u poslu i neke pogreške ali sve će to bit pod nadzorom i prilagodit će se svim standardima. Mi ćemo surađivati i tražiit svoje šanse za ekonomski opstanak na ovim prostorima, zaposliti mlade stručne ljude i to osigurati za narednih petnaset, dvadeset godina”, rekao je načelnik Marošević.

Tijekom prezentacije istaknuti su najvažniji dijelovi Studije koja sadrži preko 1500 stranica različitih segmenata od kvalitete zraka, jačine buke, biodiverziteta, sastava tla , kulturno povijesnih spomenika i mnogih drugih važnih podataka. Treba naglasiti da ova studija obuhvaća nulto stanje svih ovih oblasti prije otvaranja rudnika kako bi se svi ovi parametri mogli pratiti nakon što rudnik počne s eksploatacijom rude. Studiju možete pgledati na linku1 i linku2.

Današnja prezentacija održana je u dva termina zbog poštivanja epidemioloških mjera, a prisutni su imali dosta pitanja i pohvala koje su uputili kompaniji, a na ista su odmah dobili odgovore. Admir Čizmo pitao je na koji način će se osigrati jalovište od utjecaja vode i kako će se skladištiti pirit radi utjecaja na kislelost vode? Elvedina Šabanovića zanimalo je na koji način su nabrojane zaštićene biljke koje su jako ugrožene i prema njegovim podacima nulto stanje nije dobro odrađeno. Ćamil Omerhodžić upitao je na koji način će se pristupiti arheološkim objektima koji se mogu naći na predviđenoj trasi puta. Enidu Imamagić znaimalo je u kojoj fazi je otvaranje poliklinike za djelatnike kompanije i tko će sve moći koristiti njihove usluge. Stjepan Šimić Pepi istakao je važnost studije jer se u njoj nalaze podaci koji su veoma bitni za Vareš. Jakov Malbašić zahvalio se kompaniji na dosadašnjem radu i izuzetno dobroj suradnji s lokalnim stanovništvom. Kruno Riđić naglasio je važnost pčela u ovom procesu, te da se obrati pozornost na iste. Ilijana Vidović zahvalila se na svemu što je kompanija uradila u lokalnoj zajednici, a posebno prema mladima i školskom uzrastu. Adisa Likić poželjela je da rudnik što prije počne s radom. Ivona Marjančević pohvalila je projekt i nulto stanje jer je to ogroman i ozbiljan posao. Igor Hinger je rekao kako je ovo spas za Vareš i upitao za dodatne pogodnosti za područja koja su izravno uz sami rudnik, i razmišlja li se o starijoj populaciji da im se pomogne. Nikola Šimić uputio je zahvalnost za dosadašnje aktivnosti posebno kada je Borovica u pitanju i naglasio kako imaju sigurnost jer je u projekt uključen EBRD. Također, naglasio je važnost što većeg angažmana lokalnih kompanija na svim poslovima koje mogu odraditi i istakao jednu važnu rečenicu. “ Što god radili mislite na kraj”, a ova kompanija upravo to radi. 

O svim ovim temama razgovaralo se sa stručnog stajališta, a za sve koji imaju dodatna pitanja i prijedloge mogu se obratiti u Informativni centar kompanije gdje mogu ostaviti svoja zapažanja ili ista uputiti putem emaila. 

IMG1049-EsiaEbrd
IMG1050-EsiaEbrd
IMG1051-EsiaEbrd
IMG1053-EsiaEbrd
IMG1052-EsiaEbrd
IMG1056-EsiaEbrd
IMG1054-EsiaEbrd
IMG1059-EsiaEbrd
IMG1063-EsiaEbrd
IMG1064-EsiaEbrd
IMG1065-EsiaEbrd
IMG1066-EsiaEbrd
IMG1068-EsiaEbrd
IMG1069-EsiaEbrd
IMG1070-EsiaEbrd
IMG1071-EsiaEbrd
IMG1072-EsiaEbrd
IMG1073-EsiaEbrd
IMG1074-EsiaEbrd
IMG1076-EsiaEbrd
IMG1075-EsiaEbrd
IMG1077-EsiaEbrd
IMG1078-EsiaEbrd
IMG1079-EsiaEbrd
IMG1085-EsiaEbrd
IMG1087-EsiaEbrd
IMG1089-EsiaEbrd
IMG1090-EsiaEbrd
IMG1093-EsiaEbrd
IMG1097-EsiaEbrd
IMG1102-EsiaEbrd
IMG1103-EsiaEbrd
IMG1104-EsiaEbrd
IMG1105-EsiaEbrd

Last modified on Srijeda, 08 Prosinac 2021 13:00
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5395

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 39700

Ovaj Mjesec 130109

Ukupno 13914553

Currently are 245 guests and no members online